måndag, juni 01, 2009

2007 Keller Riesling RR


Av dagens nysläppta viner stod unge Klaus-Peter Keller i Rheinhessen för tre av de mest intressanta. Ett redigt snäpp över basnivå hittar vi 2007 Riesling von der Fels, på druvor från unga stockar i alla Kellers förstaklasslägen. Nummer två är 2007 Riesling RR. Vinet skördades från blott sexåriga stockar i Grosses Gewächs-gården Kirchspiel. Eftersom man enbart använder naturjäst stoppade jäsningen spontant vid elva gram restsocker - lite mer än vanligt - och så fick det alltså bli.

Det mest exklusiva av tre är 2007 Westhofener Kirchspiel, som tillverkas i mindre än 2000 flaskor årligen. Kellers viner är faktiskt svåra att få tag på överallt - här i sverige fick vi vanliga kunder dela på 36 flaskor Kirchspiel. Kellers absoluta toppvin Riesling G-Max - låter som ett hormonpreparat, är det G-punkten man siktar på? - anses av flera internationella tyckare vara ett av hela Tysklands bästa torra vitviner med poäng uppåt de 100, och 2007 var bäst hittills - följaktligen har vi inte chansen att köpa det idag...

2007 Keller Riesling RR (328 kr) har en gulgrön färg och gott om pyttesmå kolsyrebubblor i glaset. Doften ger mängder av mineraler som av kalksten och järn, fräscht aromatiska unggröna toner, mogen persika, äppelskal, citronskal, kryddor - och till slut kröns alla mineraltonerna av en härlig association till barndomens rostiga brunnsvattenpump i sommarträdgården (på den tiden den ännu fungerade).

Smaken är livlig, smått spritsig, med en lagom fyllig, silkeslen kropp och otroligt saftig, perfekt mogen frukt som av gula äpplen och persika. Syrorna är smeksamma, harmoniskt mjuka och balanserar på pricken mot en liten restsötma som just passerat gränsen för torrt. Eftersmaken är ihållande - dock helt utan alkoholkänsla (12,5%) - med en saftig persikofrukt stöttad mot gamla järnstänger och kalkstensväggar. Såå delikat, och grymt lustfyllt redan nu - ett vin som passar allra bäst att avnjuta på egen hand. Detta är buteljerad sommar och Rheinhessen som bäst! Karaffera helst en stund i förväg (92)

2007 Keller Riesling RR (Weingut Keller, Flörsheim-Dalsheim, Rheinhessen)

12 kommentarer:

Holger sa...

Vad roligt, jag har också just druckit detta (på er inrådan :)
Jag blev lite konfunderad över den förhållandevis höga restsötman och tackar för förklaringen. Men otroligt gott är det, funkar fint till vit obscent tjock tysksparris och hollandais men som ni säger så är det nog ett vin som bäst njutes utan mycket till.

Vinosapien sa...

Ett bra ställe att leta på när det gäller Kellers viner är:
www.atomwine.dk

Nu är de flesta 07:orna sedan länge slut, men 08:orna börjar redan trilla in. Prismässigt ligger de fortfarande en bra bit under den svenska nivån.

Tydligen är hans söta 08:or något i hästväg. Kolla här:
www.atomwine.dk/group.asp?group=2177

Von der Fels-07 är husets vita tillsammans med Dönnhoffs Trocken-07.

Jim sa...

Är Keller Tysklands bästa producent? Flera somelierer har påstått detta medan jag suttit med ett stort leende och bett om mer... :)
Detta verkar ju helt fantastiskt.
Tack Vinosapien för tipset om Atomwine. Har det funkat bra att beställa därifrån? Priserna ligger verkligen bra till även om det tillkommer lite frakt.

Finare Vinare sa...

Sparris och riesling kan man inte få för mycket av så här års. Kul att du gillade vinet, Holger.

Vinosapien, vi gissar att "von der Fels" är perfekt i sparrissyftet?

Förutom hos Atomwine finns nollåttorna hos Gute Weine i Bremen, till betydligt bättre priser än de svenska....

http://www.gute-weine.de/sites/GuteWeine/index.jsp?midPart=suchergebnis&searchArt=global&openFirstSelect=yes&globalSearchValue=keller&x=0&y=0

Vinosapien sa...

Jim - Här kan du läsa mer om leveranskostnader till Sverige.

http://www.atomwine.dk/info.asp?text=3

I ärlighetens namn har jag aldrig beställt direktleverans. Har alltid
plockat upp grejerna i dk. Ska dock dra iväg en beställning kommande vecka.

Niklas Jörgensen sa...

Om du inte kan ta dig till Vejle så skickar Tom även Poste Restante. Betala och be honom skicka till säg ett postkontor i Helsingör så kan du hämta upp där. Köper du mycket så slipper du ju frakten.

Tom är inte bara pålitligt, ruskigt kunnig - det är dessutom en trevlig 'fyr'!

Ochglöm inte bort kolla in hans portugiser - killen har koll på vad som händer i landet :-)

johlie sa...

Tack för tipsen, nu skall det handlas. Gissa om jag är glad att bo i Bremen. Christoph Janssens vinbutik (Gute Weine) är verkligen fantastisk.

Finare Vinare sa...

Otroligt nog verkar det finnas två "Gute Weine" i Bremen. Den vi syftar på är Heiner Lobenbergs, vi fick precis katalogen med nyheter (bland annat tyska nollåttor) i brevlådan. Grattis till dig Johlie som har så nära till källan...

johlie sa...

Nej, det är verkligen samma. Christoph Janssen är den som driver den fysiska butiken och är ytterst behjälplig och kunnig. Kul att ni har koll på det sortimentet, och att han är känd i Sverige, skall se till att han får höra det.

Det skadar inte heller att Bremer Ratskeller – i fyra källarplan under rådhustorget – är världens största vinkällare med stilla, vita viner (fast det skall sägas att accessen inte är den bästa).

Anders sa...

Jag får väl erkänna att trots (eller kanske just på grund av) all hype, är jag inte så förtjust i Kellers rieslingar. Möjligen är det den feta frukten jag inte riktigt gillar - vill ofta ha lite stramare grejjor. Hans 2006 G-Max hade vi förmånen att få prova, tillsammans med några andra av rieslingvärldens höjdare, när AuZone hade en ambitiös rieslingprovning kallad R-Max. Tyvärr var den inte så kul, med ett klart störande inslag av etylacetat. Man får förmoda att 2007-an är bättre. Fullständigt lysande var däremot FX Pichlers Unendlich, men etiketten...
Den som vill kan läsa mer på:
http://auzine.wordpress.com/2009/03/01/r-max/
Eller på punkarens blogg:
http://www.winepunk.net/WinePunk/Provat/Poster/2009/2/26_R-MAX_(AuZone).html
Ha re'! /A

Leo sa...

Jag hade ju egentligen tänkt att hålla på mina RR några år innan avsmakning men kunde inte hålla mig efter att ha läst er recension. Kan bara instämma i er analys med möjligt tillägg för kanderade apelsinskal.
Jag noterar att ni sedan ett tag tillbaka återigen börjat betygsätta vinerna, numera i 100 gradig skala från en tidigare 20 gradig under 2005. Det kan vara en övertolkning men jag kan föreställa mig en utveckling från "detta vin är en klar 17,5:a" till "Skit i Parker, det handlar om smak och inte poäng" till "det kanske inte var så dumt egentligen med betygsättning". Jag följer med spänning fortsättningen.

Finare Vinare sa...

Anders - visst är Kellers viner är påtagligt fruktiga. Med Von der Fels framstod det extremt tydligt när vår rostbiff med tysk potatissallad kom på bordet. Ruskigt gott var det i alla fall men kanske allra bäst som apéritif och till charkuterier.....

Leo - fortfarande känns det väl mest som att " det handlar om smak och inte poäng", förhoppningsvis.
Vi var väldigt tveksamma till att börja använda poäng (igen), men de är onekligen ett bra komplement om man inte stirrar för mycket på dem. Högre poäng behöver ju inte med nödvändighet innebära ett "godare" vin, det är kanske mer av en indikation på vingårdens klass, vinets ambitionsnivå och framtidspotential (och hur väl vinmakaren lyckats med att förverkliga dessa och andra viktiga faktorer för kvalitet). Ändå är poäng helt subjektivt med ett falskt sken av exakthet, hundraskalan används ju dessutom på alltför många olika sätt. Men eftersom Parker "uppfunnit" den och är världsledande på att använda den är det väl bra att försöka hålla sig till hans riktlinjer... inte minst för att det är kul att kommunicera med andra tyckare via Cellartracker.