fredag, juni 05, 2009

2007 Georg Breuer Berg Rottland


En av våra absoluta rieslingfavoriter är Breuers 2005 Berg Rottland. Efter första smakprovet sprang vi tillbaks och köpte så mycket vi orkade bära. Varje gång vi träffats igen har det här vinet fått våra mungipor att peka rakt upp. När nu ytterligare en superårgång är på tapeten är det givet att nyfikenheten och förväntningarna är på topp.

2007 Georg Breuer Berg Rottland doftar ungt, aningen jästigt, med tydliga noter av nässlor och örter. Stålblänkande rostfria mineraler leder tankarna till tysk fordonsindustri. Citronskal och gröna äppelskal håller sig snällt på mattan men skuffas snart undan av ett lastbilslass med jord och skiffer. So far so good, om man gillar mineralisk riesling...

Vi smakar - och Sophie, som är teamets mest hårdföra syrataliban, dömer vinet i en enda klunk! Det här håller inte måttet. Svag sprits, gröna kartiga äpplen med rätt bråkig munkänsla, ofokuserade syror och en besvärande brist på intensitet i mittfrukten. Inte det blekaste leende, den här gången. Var har man gjort av lasermaskinen som skar till syrorna i nollfemman? Redan vid denna unga ålder fanns inte minsta tvekan om vinets höga klass och harmoni. De mogna syrorna skjöt iväg som en raket rakt ut i en lång eftersmak - det här känns mer som en kärv pyspunka. Nollsjuan är helt outvecklad och MÅSTE lagras. Ursäkta franskan - men fan vet vad som kommer ut i andra ändan (87). Med sin allt högre svansföring måste Breuer leverera bättre grejor än så här för att försvara sitt höga pris. Vi köpte en låda i måndags men nu spar vi högst ett par flaskor för att se om vi hade fel. Josef Leitz, här kommer vi!

ps. Efter ett dygn: stål och kartigt äpple utan sting - beter sig rätt likt en medelmåttig chablis premier cru.

pps. Någon som har provat de andra nollsjuorna från Breuer och kan jämföra?

2007 Berg Rottland Riesling (Weingut Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

14 kommentarer:

Anonym sa...

(A): Aj aj aj, ingen rolig läsning. Jag som tankade både Rottland och Roseneck.....

Sitter just nu med Roagnas Vigna Rionda 04 i glaset. Vet att det är tidigt barnarov, men håller på att "utbilda" mig.... Detta är hur gott som helst.

Finare Vinare sa...

Ah, vad kul med Rionda. Den har vi också handlat.

Vi får nog sprida riskerna lite. Kanske Roseneck istället, någon som smakat? Eller rent av konvertera till Leitz 2007 Rottland för drygt 300 eller 2007 Roseneck för bara drygt 200 flaskan...

Anonym sa...

(A): Roseneck för 200?

Finare Vinare sa...

Visst!

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=74898&Butik=0&SokStrangar=

Anonym sa...

Det var ju å andra sidan inget större fel på Kellers "bas"riesling för dryga 200 spänn - att jag inte köpte fler än de få jag plockade! Flaskan tog slut här hemma redan innan den var öppnad nu på kvällen kändes det som. Krogslagsmål! Mer sånt!

/martin

Birk sa...

Ha ha, det var en sågning jäms med fotknölarna. Ja priset signalerar ju världsklass, kanske räcker det med Breuer sauvage 07? Själv är det vitt portugisiskt som gäller ikväll ... Chocapalha för 139 pix, klart prisvärt.

johlie sa...

Jag har aldrig riktigt fastnat för Breuers viner; 05an ni nämner har jag dock inte konsumerat ännu.

Tack för tipsen om provningsglasen. De anlände i går i ett paket stort nog att rymma en vinkällare. Tyskarna verkar gill att paketera noggant.

Glasen invigdes med Robert Weils torra QbA-07a. Stabilt basvin får man säga.

Finare Vinare sa...

Excellent choice, Johlie!

Martin - instämmer om Keller "Von der Fels", skitgott. Men väldigt fruktigt, kanske i mesta laget, när det får sällskap av mat....

Birk - Chocapalha verkar regera i bloggosfären för tillfället...

Vinosapien sa...

07:orna håller på att somna in...
testade lite 07:or nu i helgen och de flesta börjar kännas obalanserade och obekväma. bl a leitz schlossberg alte reben kändes spretig och lite vilsen. inte alls som de flaskor som konsumerats under senvinter och vår.

Finare Vinare sa...

Redan, vad synd! Ja, Kellers viner var då allt annat än sömniga ;-) Tja, då får vi får väl leta rätt på några nollåttor för att njuta av den ljuva ungdomen...

Vinosapien, har du en länk till det ni provade i helgen? Vi gillade förresten Leitz' Kaisersteinfels Alte Reben bättre än dito från Schlossberg.

Har du (eller någon annan) smakat någon av Breuers nollsjuor?

Vinosapien sa...

Litet urval vad som testats i helgen.

http://vinosapien.com/MyTastings?TasteDate=5

Vi hade kursavslutning här hemma
med en herrans massa trevliga viner. Inga noteringar bara njutningar...Ska ut och plantera vinplanta nu i blåsten!

Finare Vinare sa...

Roliga viner, inte minst kul att få läsa om schweizarna!

2007 Palladius är ju ett sanslöst välgjort vitvin, som sagt. Visades med tydlighet i Rotsunda.

Våra senaste smakprov från Rheinhessen 07 har väl inte precis varit knutna - knappast 07orna på de andra tysklandsprovningarna nyligen heller - vågar man verkligen dra generella slutsatser om tendenser till insomning?

Vilken druvsort passar bäst för terroiren på Sturkö?

Vinosapien sa...

De vita schweizarna imponerar - stort!

Testade 3 tyska 07:or igår (leitz, battenfelspanier och manz) och de kändes samtliga spretiga och aningen virriga. lovar att testa lite dönnhoff och keller för att få lite mer statistiskt underlag;)

Jag kommer att lägga undan GG (och motsvarande) i en 4-5 år. Övriga 07 kommer att njutas.

Vilken druvsort som passar bäst...f-n vet, men enligt etiketten är det en blå frilands...någonting. sydläge och lä gäller det att leta upp.
sen ska det malas kohorn, bryggas nässelthé och lära sig månens alla faser. bio-tok som man är;)

Frankofilen sa...

Glöm inte urinblåsorna, Vinosapien. Hur blir det med svavlet? ;-)