söndag, juni 14, 2009

2007 Dönnhoff Riesling Trocken


En brännande angelägenhet inför semestern är: vilket vin ska stjäla rollen som husets riesling i sommar? Den bör inte vara ohemult dyr. Den ska funka för både apéritif- och måltidsbruk. Den ska sitta mitt i krysset av ett flertal sinsemellan motstridiga parametrar - sötmogen men torr, fruktig men mineralisk, sval men intensiv, reserverat elegant och samtidigt ohejdat flörtig - balansgång på slak lina. Som tur är brukar frågetecknen räta ut sig när man stöter på rätt vin. Från de senaste åren minns vi särskilt 2005 Weingut Hirsch Zöbing Riesling och 2005 Wegeler Pur Riesling. Stunden är kommen för mästaren Helmut Dönnhoff att ta över titeln. Att redan på instegsnivå leverera vin av denna kaliber är inget annat än beundransvärt. Vi dricker det helst vid 10 grader, så att de aromatiska dragen inte tittar fram alltför mycket. (89)

Slutligen, inte minst viktigt: den ska gå att få tag på. Varför, varför, varför har Systembolaget inte vett att köpa in tillräckligt med flaskor när det äntligen dyker upp något som är riktigt bra? Nu finns ju lyckligtvis det här vinet hos flera tyska vinhandlare som Vivinum och Gute Weine, så det ska nog ordna sig ändå.

Första smakprovet skrev vi om här. Ikväll fick vinet sällskap av en dansk nationalrätt, dubbelpanerad spätta med färskpotatis.

2007 Dönnhoff Riesling QbA Trocken (Weingut Hermann Dönnhoff, Oberhausen, Nahe)

8 kommentarer:

Vintresserad sa...

Jag missade tyvärr när 2007an visslade förbi i SBs sortiment i våras (köpte Christmanns Gimmeldinger istället). Så då kan man verkligen skriva under på _Varför_ kan inte SB köpa in tillräckliga mängder? Nåväl... man får trösta sig med det som finns i förråden så länge, eller beställa ett 6-pack av Leitz Berg Roseneck.

En helt annan fråga - vi drack Barbaresco igår, det var väldigt gott och gav stark mersmak. Läste sedan att ni tyckte att Roagnas 2000 Paje var lite väl traditionell. Har ni lust att tipsa om Barbaresco som:
a) Går att köpa via SB?
b) Kostar under 400 kr?

MVH -

Finare Vinare sa...

Vilken barbaresco var det som gav mersmak?

80819 - 2001 Vigna Montersino är ju väldigt gott i en lite modernare stil (349 kr) Kolla bara att du får rätt årgång...

Vintresserad sa...

Hej igen, ja det var altså Roagnas 2000 Barbaresco Paje som vi drack på Pont Nouveau. Härlig mognad och komplexitet tyckte vi! Tack för tips om Montersinon, den ska vi kolla upp.

ASi sa...

Jag drack visserligen Dönnhoff och Christmann vid olika tillfällen men jag blev mer förtjust i den mer aromatiska Gimmeldinger, så jag tycker att du kan sova lugnt Vintresserad!

Göran sa...

Hej,
Kan du berätta lite mer om Gute Weine? Hur sköter man transporten? Skatt? Kan man lita på dem?

Sortimentet på hemsidan ser onekligen imponerande ut.

Har 8 härliga flaskar Dönnhoff riesling trocken hemma i källaren. Drack för övrigt Dönnhoffs 07 Herrmanshöhle GG mot 07 Keller Kirchspiel GG i fredags. Båda sagolika men om jag tvingas välja skulle jag ta Herrmanshöhle.

johlie sa...

Har ni provat 08an ännu? Det är väl den enda som finns tillgänglig nu.

Anders sa...

Christmanns basriesling från 2008 är ju ett bra alternativ till husriesling, och den finns dessutom kvar att köpa just nu.

Henrik sa...

Kanske lite sent tips och desutom ett jag gett förut, men nu i ny årgång.
Brand från kooperativet Cave de Turckheim i 2005 års årgång är inte lika mogen som 02:an, men den lär sommarens riesling hos mig.
Sötmogen men torr - oh ja.
Fruktig men mineralisk - definitivt.
Sval men intensiv - check.
Reserverat elegant - absolut.
Ohejdat flörtig - nja, det här är ett glas som inte känner något behov av att bjuda ut sig, det blir uppvaktat ändå.