söndag, juni 21, 2009

2005 Domaine Gauby Les Calcinaires Rouge


Vart vi än åker tycks det dyka upp vinrankor. Idag lämnade vi av ett stycke barn på Ängelholms flygplats. Hungriga på en kvick lunch hittade vi närbelägna Margretetorps Gästgiveri, en nyrenoverad, rätt opersonlig anläggning i fejkat korsvirke. Siktet verkar inställt på konferensgäster, tyskar och pensionärer. Strax ovanför värdshuset står ett hundratal vinstockar i en södersluttning. Varför, undrar vi. Det visar sig enligt utsago mest handla om ögonfägnad för tilltänkta vinprovningskunder. Ägaren är ungrare med en egendom vid Balatonsjön, Cezar Winery. Produkterna därifrån fyller halva vinlistan och kostar åtminstone som bekantingarna i dryga hundrakronors-klassen från systembolaget. Vilken genial affärsidé: att producera billigt vin i Ungern, transportera hit och tjäna rejält med pengar utan mellanhänder. Nåväl, deras "Lyxig Räksmörgås" var i alla fall värd omvägen...

Nästa överraskning dyker upp strax söder om Mölle by the Sea. Precis efter väderkvarnen ovanför Nyhamnsläge hittar vi en nystartad vinplantering som som går under namnet Kullahalvöns Vingård - inte att förväxla med Kullabygdens Vingård. En charmerande och pratsam praktikant från Krim - misstänkt lik Frodo i Sagan om Ringen - tar för tillfället hand om hela odlingen som omfattar 2200 stockar av hybrider med namn som Solaris och Madeleine Angevine (gröna druvor) samt Rondo och Regent (blå). Han jobbar dryga tiotimmarsdagar med att pyssla om rankorna som är mellan ett och tre år gamla. Blomningen har inte börjat än, så det blir nog svårt att få ihop till hundra dagar innan skörd. Ytterligare ett par odlingslotter är påbörjade (ytterligare 1000 stockar), och man har skapat vindskydd med hjälp av tujahäckar och väggar av grön väv. En hel del sprej används enligt utsago, både mot ogräs, röta och ohyra. I år buteljerades de första försöken men snart ska det bli mer, och han hoppas vara tillbaka nästa år om han får sitt tillfälliga visum. EU har som målsättning att vara av med alla hybrider till 2010. Vi kan inte låta bli att undra hur det ska gå för de späda svenska vingårdarna - får de dispens?

2005 Domaine Gauby Les Calcinaires Rouge är ett friskt och relativt lätt rödvin från Roussillon. Druvorna är de klassiskt sydfranska: syrah, mourvèdre, grenache och carignan med ett skördeuttag på 25 hl/ha. Det som ger vinets speciella karaktär är den kalkrika jorden och en uppfostran mestadels i tank med en femtedel i barriques. Doften är ikväll rätt liten och fruktig med vinbär, mest röda, och slånbär. Dessutom örter och salta inslag som av anis. I munnen får vi en häpnadsväckande sval frukt, saftig med höga vinbärssyror, mjuka tanniner och ovanlig fräschör för ett så här pass sydligt vin.
Örter, salmiaksalta mineraler, svamp och en gnutta kryddighet kommer till. Kroppen är medelfyllig och alkoholen modest, 13,2 %. Riktigt gott till vår grillade lammytterfilé! Från och med augusti har Niklas Jakobssons Wine Trade Sweden tagit över importen av Gerard Gaubys viner. Det är vi glada för. (89)

2005 Les Calcinaires Rouge Côtes-du-Roussillon-Villages (Domaine Gauby, Calce, Roussillon)

Inga kommentarer: