måndag, juni 08, 2009

2005 Domaine du Pas Saint Martin Coteaux du Layon


Vinmakare Laurent Charrier är baserad i Saumur, i mellersta Loire. Han tog över egendomen 1994, driver den med hjälp av sin mor och odlar ekologiskt med certifiering sedan 1997. Gårdens Coteaux du Layon är ett halvsött vin med de balanserande syror man kan få av chenin blanc på fossila kalkstensmarker. Det blev lite eller ingen botrytis i nollfemman. Vinet jästes med naturliga jäststammar och fick mogna 30 månader i gamla ekfat.

2005 Domaine du Pas Saint Martin Coteaux du Layon doftar först blygt av halm, kalksten, oljiga mineraler, milda honungstoner, diskreta gula äpplen och mogna päron. På en timme breddar doften ut ordentligt med yppigare oljor, te och marmelad - english breakfast, ungefär.

Smaken är mitt emellan torr och söt, dessutom ganska rik och simmig - uppskattningsvis runt 50 gram restsocker - med en behaglig balans mellan sötman och mjukt mogna syror. Den fylliga frukten påminner först om moget päron och gult äpple med en trevlig liten bitterhet. Efter en timmes luftning kan vi därtill lägga goda marmeladaromer av aprikos och apelsin med gott om skal. Även om syrorna är närvarande kunde de gärna fått vara ännu högre - men så var ju 2005 ett varmt år. Gott är det hur som helst. Riktigt bra blir det när vi matchar med grönmögelost, frästa päronklyftor och nykokt dinkelvete. Päronens aromer harmonierar perfekt med vinets, och sälta möter sötma på ett läckert sätt. Ett slags måndagslyx. (88)

Bör också testas till dessertostar. 150 kr är mer än rimligt för 75 cl, vinet importeras av Vinik med leverans till Söderhallarnas systembutik. Adressen är som vanligt nik@vinik.se.

2005 Domaine du Pas Saint Martin Coteaux du Layon (Charrier-Massoteau, Doué-la-Fontaine, Saumur)

3 kommentarer:

Ulrik sa...

Du och dina halvsöta viner. ;-)

Finare Vinare sa...

Är balansen bra så funkar det ju. Och vi var faktiskt två som gillade. Borde vara utmärkt även till ostbrickan...

Anonym sa...

Jag gillar Domaine Cady i denna region. Mycket bra priser, men många tycker att vinerna är för tungfotade.

http://lapassionduvin.com/phorum/read.php?5,170115,page=1

Lavazza