lördag, april 04, 2009
Bloggrymden anropar Portucastas
Varför vänta på vinimportörernas sortimentsprovningar, när vi själva kan ta initiativet och bjuda in intressanta aktörer att visa upp sin portfölj? Sedan ett halvår tillbaks är vi nyfikna på Portucastas, som har gjort sin tillvaro tuff genom att helt specialisera sig på det marginella Portugal. Här finns stor passion och kunskap om landet, minimal lönsamhet och viner i högsta kvalitetssegmentet - det blir flera sympatipoäng i vår bok. Eftersom kvällens viner säljs via beställningssortimentet gör tyvärr Lagenas plockavgift att alla flaskor är en femtiolapp dyrare än de egentligen skulle kunna ha varit. Men om nu vinerna är riktigt bra, blir det ändå rejäl utdelning för pengarna. Vi samlar ihop ett tiotal bloggare och specialintresserade, fixar en lokal och ber Anders Callmer från Portucastas att komma och visa upp sina grejer.
FLIGHT 1 - VITA FRÅN MINHO & DOURO
2007 Quinta do Ameal Loureiro Vinho Verde DOC (158 kr)
2007 Quinta do Ameal Escolha Vinho Verde DOC (234 kr)
2007 Soalheiro Alvarinho Vinho Verde DOC (184 kr)
2007 Soalheiro Primeiras Vinhas Alvarinho Vinho Verde DOC (244 kr)
2006 CARM Grande Reserva Douro DOC (178 kr)
Förra sommaren blev vi förtjusta i Soalheiro Alvarinho, och firmans båda viner förnekar sig inte ikväll. Standardvarianten är riktigt fräsch och snygg - en öppen, direkt doft med toner av vinbärsblad, krusbär, citrus och nässlor gör att vi associerar både till fin riesling och sauvignon blanc. Blint skulle man kanske gissat på sancerre av hög klass, men detta tilltalar oss mer. Frukten ger ett kalljäst intryck med rika aromer, goda syror och en gnutta sprits - precis vad man längtar efter en varm sommardag. Den exklusivare Primeiras Vinhas har fått en kyss av fat som adderar komplexitet och en diskret nyans av grädde eller smör, tydligare nu än sist vi provade. Frukten är något mognare och mer tropisk med inslag av burkpersika. Här finns också en tydligare känsla av mineraler - påminner om modellera och skiffer. Detta eleganta vin blir de flestas favorit i den första flighten. De inledande loureirovinerna från Quinta do Ameal är druviga, småkryddiga och parfymerat blommiga med dragningar åt muskathållet. Somriga och lättdruckna, men i vår smak är syrorna i mjukaste laget och den lakritstonade eftersmaken ganska kort. Slutligen är CARM Grande Reserva ett påtagligt fatrostat vin med toner av popcorn, nötter, honung, bittermandel och lösningsmedel. Vaxartat, intensivt och långt i munnen - men för tillfället är syrorna återhållna av eken och på sikt är frågan om frukten är stor nog för träkostymen. Ändå gott och en chansning som mycket väl kan gå i mål med tiden.
FLIGHT 2 - VITA FRÅN BEIRAS & ESTREMADURA
2007 Luis Pato Vinhas Velhas Branco Beiras (154 kr)
2005 Luis Pato Vinha Formal Beiras (238 kr)
2007 Álvaro Castro Quinta de Saes Reserva Branco Dão DOC (168 kr)
2006 Quinta dos Roques Encruzado Estremadura (184 kr)
2006 Quinta do Monte d'Oiro Madrigal Viognier Estremadura (274 kr)
Luis Pato bjuder på två mycket intressanta, personliga upplevelser. Vinhas Velhas har en fantastiskt raffinerad doft där mineraltoner av våt lovikkavante möter finaste citrus, med subtila fat och diskret smörkola. Blommor och örter svävar ovanpå. Syrorna är höga och stilfulla, med intensivt mogen citrus och bra längd. Näst bäst i flighten i vårt tycke, ett mycket gott och stiligt vin med framtidspotential. Vinha Formal har en egensinnig doftprofil som domineras av mättad fatrostning. Vi hittar toner av banan, nötter, boken frukt, honung och en skvätt sauternes. Syrorna hålls i polisgrepp av eken, men smaken är djup och lång. Det är fat i kubik på ett meursault-liknande sätt, och vinet behöver absolut lagras. Encruzado doftar av oxiderande äpplen, apelsin, parmesan och akaciahonung. Smaken är välbalanserad med rejäl kropp och längd där vi noterar bitterhet av blandade citrusskal. Karaktärsfullt och egensinnigt vin! Madrigal Viognier blir däremot lite för slappt och löst i konturerna för att passa oss, även om eftersmaken är lång. Bäst av alla kvällens vita viner är Quinta de Saes Reserva. Det här är andra årgången vi testar, den är inte lika utvecklad som den förra - men nu framstår det helt glasklart att Álvaro Castro gör storslagna vitviner. Doften är något knuten och elegant med citronskal, mineraler, blommor. Smaken är alldeles klockren och livlig med gnistrande höga syror och gul, mogen frukt som av citrus och passion. Inga fat hejdar den makalösa framfarten av mineraler i gommen. Det här vinet kan ta hem priset även mot bättre bourgogner eller fina torra chenin blanc.
FLIGHT 3 - RÖDA FRÅN RIBATEJO, TERRAS DO SADO & ESTREMADURA
2005 Casal da Coalheira Reserva Ribatejo DOC (178 kr)
2003 Escolha António Saramago Palmela DOC (228 kr)
2005 Quinta do Monte d'Oiro Lybra Estremadura (228 kr)
2003 Quinta do Monte d'Oiro Aurius Estremadura (408 kr)
2003 Quinta do Monte d'Oiro Reserva Estremadura (388 kr)
Egentligen ska man väl berömma Portugal för dess unika druvsorter, men som rhônevänner kan vi inte låta bli att falla för Quinta do Monte d'Oiros variationer på syrahtemat. Lybra är billigast av tre och har ändå precis vad man är ute efter: gott om urtypisk syrahfrukt med stråk av röda vinbär. Därtill nötiga toner, välhängt kött och andra animalier - plus en flyktig boff karlssons klister som möjligen kan vara kontroversiell. Sophie är mycket entusiastisk, vi ger fyra tummar upp för balans, struktur, matvänlighet och pris. Aurius är tätare och mer extraherat med toner av likörkörsbär, karlssons klister, gröna örter och euycalyptus. Ordentlig kraft och koncentration, ändå med påtaglig harmoni, och en lång eftersmak. Quinta do Monte d'Oiro Reserva är en côte-rôtieblandning med fyra procent viognier. Vi möts av en ljuvlig, utvecklad sammetsdoft med mognad av likörkörsbär, kryddor, örter, tjära och garvat läder. Smaken är tuff och god med ädel mognad, ett sting av alkohol och rejäla, sträva tanniner. För cabernetvänner bjuds en väldigt tydlig tredjedel i den relativt billiga Casal da Coalheira Reserva. Doften är vidöppen, varm och god med cassis, vinbärssaft, grön paprika, choklad, kryddor och brända toner. Smaken påfallande örtig och något stjälkig med bra tanninstruktur.
FLIGHT 4 - RÖDA FRÅN MINHO & DOURO
2004 Covela Escolha Tinto Minho (214 kr)
2003 Covela Colheita Seleccionada Minho (224 kr)
2005 CARM Grande Reserva Douro DOC (268 kr)
2005 Caves Transmontana Vértice Grande Reserva Douro DOC (274 kr)
2004 Alves de Sousa Vale da Raposa Tinta Cão Douro DOC (254 kr)
2003 Alves de Sousa Reserva Pessoal Douro DOC (448 kr)
I den här samlingen armbågar sig en busunge fram, omöjlig att motstå med sin charm. CARM Grande Reserva doftar av söta björnbär i chokladsås. Syltiga, mörka, mättade godistoner med rostad kokos och Dajm. Maffig, sträv frukt i god syra, en skamlös crowdpleaser som endast kräver villkorslös kärlek tillbaka. Snyggast i flighten är dock Caves Transmontana Vértice Grande Reserva . Även om vinet lider av en diskret smygkork går det inte att missta sig på dess elegans. Den ljusa rödavinbärsdoften har vacker höjd och luftighet, med inslag av örter, lakrits, balsamico och ost. Smaken ger associationer till röd syrah, pinot och nebbiolo. Mycket stiligt!
FLIGHT 5 - RÖDA FRÅN BEIRAS
2005 Luis Pato Vinhas Velhas Beiras (224 kr)
2003 Luis Pato Quinta do Ribeirinho Primeira Escolha Beiras 224 kr
2003 Luis Pato Vinha Pan Beiras (358 kr)
2006 Álvaro Castro Quinta de Saes Reserva Dão DOC (218 kr)
2006 Álvaro Castro PAPE Dão DOC (444 kr)
Luis Pato gör viner i vår stil, det förstod vi redan i höstas när 2003 Vinha Pan dök upp i en blindprovning hemma hos oss. Vad vi får veta ikväll är att även de något billigare vinerna är mycket tillfredsställande. Gemensamt, förutom bagadruvan, är intressanta doftupplevelser med mycket ursprungskänsla, där man får leta efter de beskrivande orden. Vinhas Velhas har en skön panoramakänsla, en elegant tolkning av portugisisk terroir: örter, rosendoft, modellera. Bra balans och struktur i smaken. Quinta do Ribeirinho Primeira Escolha har en fascinerande mix av dofter, vilka är de? Associationer till äpple, persika och lingon höjer på ögonbrynen i ett rödvin. Blomvatten, stenkista, oljemålade fönsterramar, flintrök? En gnutta stall? Munkänslan är mjuk med sval, läskande frukt och rejäla chokladtanniner. Lakrits och mineralisk sälta, ett mycket njutbart vin! Vinha Pan påminner en hel del om en barolo: muskotkryddiga fattoner, ljus choklad, balsamico, läder och fikon. Doften är utvecklad och vinös, smaken kraftfull och fint balanserad med ett inslag av cabbig grönhet. Mycket gott! Av Alvaro Castros båda röda föredrar vi ikväll det enklare och mindre jobbade vinet, Quinta do Saes Reserva. Här finns en vidöppen doft av björnbär med blomtoner av viol och ros, milt rostade fattoner och grillat kött. I munnen ungt, fruktigt, syrligt, kryddigt och tilltalande. Återhållsam alkohol och utmärkt drickbarhet.
FLIGHT 6 - RÖDA FRÅN ALENTEJO
2004 Quinta do Mouro Casa dos Zagalos Reserva (198 kr)
2004 Quinta do Mouro (328 kr)
2006 Dom Rafael (168 kr)
2003 Mouchão (364 kr)
2003 Mouchão Tonel No 3-4 (688 kr)
Här är det vinerna från Herdade do Mouchão som särskilt attraherar oss. Alla tre domineras av druvan alicante bouschet och vinmakningen är i högsta grad traditionell: fottrampning och jäsning i öppna kar. Dom Rafael har en intressant, stor doft med parfym, varma safttoner, örter och grusjord. Mouchão bjuder på parfymerad frukt som macererat i alkohol, vinbärslikör, lim, äppelskrutt och portvinstoner. Gott, extra plus för utmärkta syror. Tonel No 3-4 görs bara i de bästa åren. Detta är bara tredje gången, och vinet lagras på stora fat av portugisisk valnöt. Vi får en fascinerande, mättad och vacker doft av gammal rödvinbärssaft, vinbärsblad och tallbarr. Oljemålade fönsterramar på landet är en annan association. Det är en ädel smak vi bjuds på: sötmogen, saftig, ljusare röd frukt med stor intensitet och harmoni. Återigen är syrorna häpnadsväckande fräscha och goda i det varma året. Ett läckert, stilfullt traditionellt vin, kanske kvällens bästa röda, en stor upplevelse utan tvekan! Tyvärr är barnvaktstiden sedan länge slut, så det är bara att hälla ut och åka hem...
Det här ska vi göra om. En sittande provning är ack så mycket skönare än de vanliga mingelprovningarna, där man ska balansera glas, spottkopp, block, penna och kamera. Under provningens gång fick vi utmärkta presentationer av producenterna, och sen var det förstås kul att hinna utbyta några intryck med andra provare runt bordet. Och vad vi vet finns ju en och annan mindre importör som har svårt att göra sig hörd i bruset - vars sortiment det vore kul att testa...
ps. Stort tack till Åsa för lånet av lokal!
pps. Läs mer ingående genomgångar av varje producent, med Niklas J:s härliga noteringar på Portugisiskt. Än så länge presenteras Alvaro Castro, Quinta do Ameal, Quinta do Monte d'Oiro och Herdade do Mouchão.
Etiketter:
alentejo,
alicante bouschet,
alvarinho,
beiras,
dão,
douro,
estremadura,
minho,
syrah,
terras do sado,
vinho verde
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Himla skoj att det blev av till slut...
Mervärdet blir enormt när man kan sitta ned i lugn och ro och tampas med vinerna. Det här borde locka fram fler småimportörer ur gömmorna.
Planerar vårens vintripp...mail kommer...allt för att retas...
(A): Tack för inspiration. Tände grillen igår i det härliga vädret och öppnade en Domaine la Monardière 2005 som var mer än lovligt korkad. Vände mig då efter att ha läst denna posten mot en av de få portugiserna i källaren, Quinta de Chocapalha Reserva Red 2005 från Estremadura. Inte samma klass som Monardière men inte alls tokig till grillen.
Otroligt roligt, jag har haft flera av Callmers viner i provningar. Men jag har tyvärr inte haft möjlighet att köpa Pape och var nu så nyfiken på vad ni skulle skriva om detta. Ett riktigt muskedunder enligt Anders. Jag såg ju flaskan på bild. Glömde ni att skriva om det eller?
Tack för gott initiativ, Finare Vinare. Man känner sig nästan lite ofin när ens favoriter från Portugal visar sig innehålla Syrah respektive Viogner. Min favorit var nog ändå Pape, blev ännu bättre dagen därpå (japp, jag norpade de sista dropparna). Väldigt bra viner som ibland tyvärr känns något i dyraste laget.
Ännu en bloggpost med hyllningar till 2007 Álvaro Castro Quinta de Saes Reserva Branco.
Sådant går inte att motstå hur länge som helst så det blev till att beställa några flaskor på lunchen.
Jag drack Vinhas Velhas 2005 på restaurang här i helgen (30 euro). Ett riktigt bra vin. Däremot gjorde jag vid middagen också bort mig och beställde Clapes Cornas 2002, som inte var något vidare. Jag kollade i efterhand mot cellartracker och där hade den konstigt nog hyggliga betyg.
Lavazza
Hehe, 2002 från rhônedalen är en modig beställning.
Clape borde ju iofs kunnat fixa till det någotsånär. Knappast ett vin att spara i nio år, var det gammalt och trött?
Jo, jag mindes att jag druckit bra Clape Cornas från årgångar med dåligt rykte (1992 till exempel), så jag tyckte att det var värt att stilla min nyfikenhet. En vinprovarkompis som dök upp senare hånade mig dock och menade att folk dog i Rhone under 2002 för att det var ett så dåligt vinår. Lite unken mognad, obalanserad syra och klen längd. Fast ibland gör säkra kort en besviken också, som Guiraude 1999 häromsistens.
Lavazza
Skicka en kommentar