måndag, april 20, 2009

Glimtar från champagnedagen på Grand Hôtel


Den 20 april var det återigen dags för Gunilla Colliander att presentera champagnedagen - ett mäkta populärt arrangemang. Spegelsalen var nog ovanligt välbesökt den här gången - det var rejäl trängsel redan från start. Svårt att komma fram, och vissa bord var emellanåt bara att glömma. Ganska snart blev det mer av branschparty än av vinprovning. Lågkonjunkturen märktes på så sätt att det presenterades fler standardviner, vara många var väldigt unga. Därför kan man utan överdrift säga att helhetsintrycket var mer mediokert än förra året. Ok, visst fanns det bling-bling också. De mesta kändischampagnerna vi provade var Madonna Ciccones kärlek till döds 1999 Amour de Deutz och hiphopvärldens favoritläskedryck 2002 Louis Roederer Cristal. Amouren var renaste definition av chardonnaydruva, på ett citrusljuvligt och ganska snällt vis. Cristallen däremot var ungt stram, långt mer komplex, återhållsamt delikat och lovande för en lång framtid. Förmodligen kommer rätt många goda liter att sprutas bort i onödan. Kejsarens nya kläder var signerade av Armand de Brignac: ett mediokert innehåll i ful och tokdyr förpackning - maken till bondfångeri får man leta länge efter. Den är som gjord för att hälla i poolen i stället för Cristallen. Vill man garanterat slippa bullshit är förstås Jacques Selosse Brut Initial underbart god även i den senaste tappningen som enligt utsago ska släppas i sommar. En del hus var inte representerade, mest saknade var väl Diebolt-Vallois och Larmandier-Bernier.

GOSSET (Divine)

Gosset bjöd på ungefär samma uppställning som förra året, och visade på så sätt hur fint de här vinerna utvecklas med tiden. NV Grande Réserve doftar klockrent av vaniljglass med gräddkolasås. Smaken är harmonisk och vänlig med god syra. Cuvéen innehåller åren 2004, 2003 och 2002. Dosagen var 6,5 gram. 1999 Millésime har en utvecklad doft av bokna äpplen med brödjäst och goda mognadstoner. Smaken är stor, komplex, strukturerad och mycket god. Firmans bästa förhållande mellan pris och prestanda. NV Celebris Blanc de Blancs Extra Brut har en animalisk, mycket spännande doft med inslag av läder och nötter. Smaken är moget mjuk och förförisk med en krämig munkänsla som påminner starkt om vispad grädde. 1999, 1998, 1996 och 1995 i cuvéen. Sparsamma 3,5 gram dosage gäller för alla Celebrisvinerna. 1998 Celebris Extra Brut har en fint utvecklad, nötig doft med brödjäst och bokna äpplen. Mycket krämig och läcker smak. 2003 Celebris Rosé Extra Brut innehåller 8% rött vin från Ambonnay och Bouzy. Färgen är mycket vacker, mellan apelsin, persika och solnedgång. Vi får en mycket läcker doft med inslag av nötter, jordgubbar och smultron - mindre fruktig och mer intressant utvecklad än förra året. Smaken är storartad och stramt matorienterad med en läckert knastertorr avslutning.VEUVE FOURNY & FILS (Caveau)

Här är ett hus vi redan tagit till våra hjärtan. Familjedrivet, tydligt ursprung (Vertus) och vingårdslägen med definierad terroir. Här betalar man för innehållet, inte för märket. Överlag ges hög kvalitet till mycket tilltalande priser. Brut Nature har en härlig renhet med citrus och havsmineraler som påminner om fiskaffär. Livlig mousse och skärpa i en stram, definierad smak. En mix av 2006, 2005 och 2004. Perfekt till skaldjur (280 kr). 2002 Millésime 1er Cru har utvecklats fint sedan förra året. Citrus och mineraler med noter av nötter och toffee. Störst skillnad märks i munnen: än mer harmoniskt, mjukare och krämigare denna gång. Mycket bra! Cuvée "R" de Veuve Fourny är jäst och lagrat på fat men dominerades ändå av mineraltonerna - klockren kalk och krita. Utmärkt balans och mjuk mousse av högsta klass. 3 gram dosage. Likaså mycket bra!


DE VENOGE (Enjoy)

2000 Blanc de Blancs doftar av havsmineraler, fisk och musselkalk. Mycket god i samma stil som Cordon Bleu, fast bättre och mer utvecklad. Riktigt bra! 1998 Millésimé ger en nötig utveckling med aningar av sherry och oxidationstoner. Smaken är likaså nötig, utvecklad och harmonisk. Mycket gott! 1995 Louis XV blandar 50/50 fatlagrad chardonnay och pinot. Som en mognande högklassig bourgogne med utsökta bubblor. Dyrt och gott i exklusiv lyxflaska för vänner av fatlagrad skumpa.


BARON-FUENTÉ (Red & White)

Det är ett drygt halvår sedan vi först provade 2002 Baron Fuenté Grand Millésime.
Även denna gång kopplar vinet upp sin charm. Det är en ungdomlig, blommig och druvig apéritifchampagne på 45% CH, 40% PM och 15% PN. Vinet har en viss jordighet och meunierkaraktär från Aube. Moussen är markant men samtidigt väldigt behaglig och mjuk i munnen. Ett trevligt, fjäderlätt vin av hög klass till utmärkt pris (349 kr). Fram med kanapéerna och partyt är igång.

Red & Whites representanter berättade förresten att de släpper vingårdsriservor från Produttori del Barbaresco i augusti. Så häng på låset.Inga kommentarer: