måndag, april 06, 2009

2005 Domaine La Casenove La Colomina


Etienne Montès är världsberömd för sin verksamhet som pressfotograf i Latinamerika under 1970-talet. Exempelvis var han den ende som någonsin lyckades fånga den mytomspunne terroristen Carlos "Schakalen" på bild. I slutet av åttiotalet flyttade Etienne hem till pappas gård i Roussillon och bestämde sig för att locka fram alla möjligheter som ruvade i de gamla vingårdarna. Efter research i rhônedalen och i spanska katalonien tog han råd och hjälp av Jean-Luc Colombo. På senare tid har han gått med i sammanslutningen "Rhône Vignobles" där femton högklassiga producenter hjälper varandra till nya stordåd (andra namnkunniga egendomar är Graillot, Voge, Courbis, Cuilleron, Villard och Janasse). Montès gamla familjeegendom är belägen inom en mils avstånd från både spanska gränsen och medelhavet.


2005 La Colomina har en varm, mättad, smått animalisk doft. Komplext och spännande att sniffa på med surkörsbär på stallbacken, muscovadosocker, julkryddor, garrigueörter och salmiak. Smaken är lättfotad, bärigt läskande och framdriven av härligt livliga syror. Tanninerna är mjuka, men vinet biter ifrån bra med goda örter och saltlakrits. Balansen är perfekt genomförd med precis det där småkärva motståndet man vill ha i ett lättdrucket vin. Avslutningen blir oväntat intensiv, med en skön, kryddig värme i den tillfredställande långa eftersmaken - dock utan tyngd (ändå håller vinet 14,5% enligt etiketten). Detta är riktigt, riktigt bra - och gjort i den där suveränt drickbara, urfranska stilen som vi alltid brukar uppskatta. Eventuella fördomar om att Roussillon ger tunga viner kommer helt på skam. Druvblandningen bör vara ungefär lika delar syrah, grenache och carignan. För varje klunk justerar vi upp andelen av vår orättvist bespottade favoritdruva.

Ok, det är dags att kolla upp vad vi har i glaset. La Colomina är gårdens näst billigaste vin, det kan köpas på plats för runt €8. Blandningen är 30% grenache, 30% carignan, 20% syrah, 15% mourvèdre och 5% alicante bouschet. De äldsta carignanstockarna planterades 1934 och man stoltserar med ett stort bestånd av gammal carignan - strävan är faktiskt att öka andelen carignan i vinerna. Jordmånen är mjukt sluttande rullgrus och moränlera med kvarts, gnejs, granit och skiffer. Vinet bör vara underbart i tre år framöver.

Vi handlade via Vinik (info@vinik.se). Niklas har tråkigt nog bestämt sig för att släppa agenturen eftersom gården inte har för avsikt att certifiera sig som officiell eko- eller bioproducent. Men det finns fortfarande flaskor att köpa och priset är mer än rimligt -125 kr (jämförelsevis tar den danska importören DKK90). Det är när man kommer på sig själv med att fundera på om man ska köpa en eller flera lådor som man vet att man hittat rätt. Vi återkommer inom kort med omdömen om de mer ambitiösa 2005 La Garrigue och 2005 Torrespeyres.

ps. För den som finner trygghet i 100-skalan kan vi göra en jämförelse med tre andra lyckade sydfranska nollfemmor för att berätta exakt hur pass bra vi tycker att vinet är. Om vi säger att Gauby Les Calcinaires är värt 88, Barral Faugères 90 och Barral Jadis 92 - då tvekar vi inte att placera La Colomina på 89. Inte illa för ett €8-vin.


2005 La Colomina Vin de Pays des Côtes Catalanes (Etienne Montes, Domaine La Casenove, Trouillas, Roussillon)

4 kommentarer:

linda sa...

Har läst er blogg några gånger nu och tycker att ni har riktigt bra information om mycket. Jag har även en alldeles ny blogg om vin jag med. Ta gärna en titt.
MVH Linda

Finare Vinare sa...

Hej Linda, se upp där ute, vinbloggande är ungefär lika beroendeframkallande som crack - snart tänker du inte på något annat än nästa bloggpost. Och lycka till med sommelierutbildningen! Förresten, är Vinkällan bra? Vilka är det som undervisar och leder era provningar?

MMM sa...

Han ser ju nästan ut som en nedsupen George Clooney! Vad jag förstår måste man bo i Stockholm för att handla av Vinik?

Finare Vinare sa...

He looks quite a character! Men visst är de fina ihop, far och son...

MMM, det är nog tillåtet att bo på Möllevången, Bellevue eller rent av i Bjärred - och ändå få handla.
Problemet är att leveransen går till Söderhallarnas systembutik...