fredag, april 10, 2009

2007 Domaine de L'Éléphant


Vi går på provning för att testa nya viner från Domaine de L'Éléphant. 2007 är bara andra årgången som görs, men Elefanten är redan ett kultvin för de invigda. Att kultviner ofta kommer med djur på etiketten kan förresten knappast vara en slump. Denna stigande stjärna är i alla fall belägen i Roussillon, nästan granne med Domaine Gauby som vi tidigare bekantat oss med. Här skördar Renaud Chastagnol och Franck Herbaux sina gamla vinrankor (de äldsta grenache är 125 år, plus några oympade stockar). Bara 7,5 hektar med ett genomsnittligt uttag på 13 hektoliter berättar att det inte rör sig om några större kvantiteter vin, och att vi kan förvänta oss högsta koncentration. Odlade blå druvor är grenache noir, carignan och syrah. Det vita vinet görs på grenache blanc, grenache gris, macabeo och muscat. För vinmakeriet konsulterar man berömdheter som Michel Tardieu (alias supernégocianten Tardieu-Laurent) och Philippe Cambie (söderns Rolland, mest känd för Clos Saint Jean). När dessa herrar är i farten kan man förvänta sig en del ny ek och så är också fallet här. Vinet mognade på hälften nya och hälften ettåriga ekfat från Allier.

Scenen är alltså satt för att Robert Parker ska dundra in och proklamera the next big thing. Vilket i princip också är vad som har hänt. Hör bara: "A wonderful curiosity includes the 2007 Elephant, a blend of 80-year old Grenache (80%) and 20% old vine Carignan from a Cotes du Roussillon vineyard planted in pure schist. It boasts a striking minerality, unbelievable precision, and laser-like focus. Full-bodied with enormous concentration as well as dense, black cherry, creme de cassis, incense, charcoal, and smoked herb characteristics, this phenomenal wine should drink well for a decade or more. 92-94p."


Puh! Så där låter advokaten när han verkligen gillar något. När vi själva har den röda elefanten i munnen (magnumflaskan är kanske lite extra läcker) kommer vi osökt att tänka på resten av hans vokabulär. Sexy, hedonistic, mouthfilling, seamless, velvet texture, sweet tannins och så vidare. Man har lyckats linda in både fatbehandlingen och den höga alkoholen fullständigt, i en tätfruktig munkänsla lika len som babyhull och söta lakritsremmar. Den upplevda sötman har förmodligen att göra med en betydligt högre alkoholhalt än de uppgivna 14,8%. Smaken är inte alls olik gårdens söta Rivesaltes på grenache (95g restsötma), vilket vi också får prova till en bit kladdkaka på mörk choklad.

Visst är det ett imponerande vin och visst är det extremt lätt att gilla - och visst, ett glas är alldeles tillräckligt. Pris? Jodå, smakar det så kostar det. 440 kr (900 kr på magnum). Låter detta som er kopp te så är det bara att dra iväg ett mail till nik@vinik.se.

6 kommentarer:

Niklas J sa...

Hej F&V! Aldrig hört talas om vinet! Kul läsning, sugen blir man och inser samtidigt vilken skatt det finns där nere i södern!

Finare Vinare sa...

Roussillon kommer med stor sannolikhet att gå från söderns bakgård till ett högprestigeområde inom den närmaste tioårsperioden. Ungefär som Priorat...

Detta skulle du gilla, ingen tvekan om det. En riktigt marmorerad entrecôte med karamelliserad stekyta var vad vi hallucinerade om när vinet provades...

Niklas J sa...

Det behövs nog inget vin för att jag ska hallucinera om nämnda entrecôte!
Få saker matchar en rejäl röding lika väl som köttbiten, bea och krispiga pommes!

Aaah, och jag som tillagar Bjärekyckling med äpplen just nu!

Och F&V; har nog inte sagt det tidigare men jag uppskattar verkligen era odyséer i södra Frankrike. Jag lär mig nytt snudd på var gång ni avhandlar de för mig ganska outforskade områdena! Mer av detta tack :-)

Vinosapien sa...

På tal om Gauby...och Calce...
I gårkväll offrades en Vieilles Vignes...
http://fredrik.mellbin.org:8913/MyTastings?Actor=vs2400&Wine=267&Year=2002

Både upp och ner.

Anonym sa...

Pust. Ännu en vinoerotisk drabbning. Vin de Pays Des Còtes Catalanes? Merde! Never heard of..
Först - när jag såg bilden det första jag gjorde - trodde jag i några mikrosekunder att Rivetti hade fått storhetsvansinne och gjort en inverterad Hannibal - invarderat Frankrike från Piemonte.

Jag måste verkligen ta tag i det här nu och kontakta vinik nu. Men det är ju bara det där lilla abret med leveransen..

Imorgon kl 0925 styrs kosan mot Veneto med 27 grader i skuggan. Fortsatt Glad Påsk önskas från Martin.

Anonym sa...

Hej!

Vinet finns i för € 39.90 eller i trepack för € 99.00 hos C&D Wein i Köln. www.c-und-d.de
Fraktkostnaden beror på volym¨- jag har betsällt till adress i Köpenhamn för cirka € 1.00 - € 1.50 per flaska vid 36 - 72 flskor. Pålitlig leverantör,har beställt tre gånger.