torsdag, april 23, 2009

Josef Leitz 2007: Kaisersteinfels & Schlossberg


En av de klarast lysande stjärnorna i Rheingau är Josef Leitz. Liksom Breuer har han valt att ställa sig utanför Erstes Gewächs-klassifikationen eftersom hans monopolvingård Kaisersteinfels, precis som Breuers Nonnenberg, inte kvalade! Skandal, för det rör sig om ett grannläge intill Schlossberg med gamla terrasser som inte genomgått Flurbereinigung. Beteckningen "Alte Reben" är ingen överdrift, med 80-åriga stockar som kanske ger de mest mineralrika och syradrivna vinerna utmed hela Rheingaus sydsluttning. Efter de senaste decenniernas utökning av egendomen från bara tre hektar har Leitz nu trettiosju hektar i skifferrika lägen. Hans vinifikation handlar inte minst om lång kontakt med jästfällningen för att utvinna mer aromer. Ikväll testar vi både Kaisersteinfels och Schlossberg från den stora årgången 2007, i parallella glas.


2007 Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Alte Reben doftar nästan löjligt mycket av mineraler - som vatten pumpat ur en gammal brunnskran av järn i skiffermark, plus en gnutta petroleum. Lätta honungstoner med inslag av vit persika berättar om väl mogna druvor. Annars är det gröna äpplen och gråpäron som dominerar den unga doften, med vitblommiga övertoner, som av mandelblom. Purung charm och sirlighet med diskreta aningar av sockerdricka. Den slanka, finessiga smaken ger fasta, fräsande diskantrika äppelsyror. En skaltonad struktur ger bra längd nu och stor potential för framtiden. Ännu outvecklat förstås, kommer fylla ut bättre om några år. Ändå är det redan ett läckert och läsbart vin med elegans.


2007 Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Alte Reben har en något rikare färg, även om båda är ljusa. Här finns mer av honungstoner, fetare tropisk frukt och gulare äpplighet. En mer aromatisk, örtkryddigare, djupare och bredare doft som ger oss associationer åt det österrikiska hållet. Trots skillnaderna i beskrivning är vinerna förstås ändå relativt likartade. Men den här smaken är någon storlek större med stadigare, tuffare frukt och rejälare syror, samt en tydligare mineralbeska bak i gommen. Ett mer krävande vin, så göm och glöm...

Utan minsta tvekan är båda suveräna lagringsviner som kommer att ge mycket mer tillbaks med tiden. Det är nog framförallt syrafetischisterna som finner stor behållning redan i de outvecklade versionerna. Ikväll är vår favorit den något lättare Kaisersteinfels, som har en fantastiskt fin sirlighet, elegans, charm och begriplighet redan nu.

Vinerna serverades till ugnsstekt lax med en tyskinspirerad potatissallad på vårlök, rädisa, vitkål, kapris, gurka, oliv, bladpersilja, timjan, majonnäs och vinägrett. Gott!

ps. Det finns fler viner från Leitz att upptäcka i BS. Importeras av Johan Lidby Vinhandel.

2007 Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Alte Reben (Weingut Leitz, Rüdesheim, Rheingau)

2007 Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Alte Reben (Weingut Leitz, Rüdesheim, Rheingau)

11 kommentarer:

johlie sa...

Leitz hör utan tvekan till en av mina favoritproducenter som tillsammans med Fritz Haag utgör stommen i min Rieslingkomsumtion.

Just dessa har jag dock ej testat, frågan är om 07orna är så lätta att hitta här i Tyskland nu; hyllorna börjar fyllas med 08or och de känns minst sagt unga nu.

Finare Vinare sa...

Spring ut och leta för 07 är underbart! För omedelbar konsumtion (och lagring) vill vi slå ett slag för WG Spreitzer...

Vintresserad sa...

De där låter mycket goda!
Priserna är ju lite lägre än Breuers, kan ni ge ngn indikation på skillnaden mellan tex Breuer och Leitz Schlossberg? Eller evt skillnad i stil&kvalitet generellet mellan Breuer och Leitz?

MVH -

PS. Visst har Johan Lidby Leitz "vanliga" Riesling Trocken i BS. Har ni provat? DS

Finare Vinare sa...

Nu har vi inte smakat Breuers 2007 Schlossberg (den som har gjort det är mycket välkommen att berätta hur den är). Men vår uppfattning är att deras tolkning av vingården är ännu fruktigare i stilen. Båda husen har ju syror som gränsar till batterisyra när vinerna är unga, gillar man det så gillar man nog båda. När det numera skiljer hela 200 kr så väljer vi hellre Leitz. Breuers 2005 Rottland tyckte vi hade en del likheter med 2007 Kaisersteinfels: en slank, "vit" stil med massor av mineraler.
Fast den senare hade ännu mer dominant mineralkänsla i doften...

Nej, vi har inte provat Leitz viner i BS. Den som har gjort det får jättegärna dela med sig av sina intryck!

Winepunker sa...

Breuer kommer i juni tror jag, hela sviten.
Dessutom, kul att läsa, jag har båda Leitz men inte provar någon ännu, spar dem nog lite.

Mårten sa...

Har druckit Leitz Rottland Alte Reben och Roseneck från BS. Båda två underbara viner - Roseneck i en lite lättare stil och Rottland mer generös och rund, men ändå mycket elegant. Rekommenderas varmt!

Drack förresten Dönnhoffs basriesling (trocken) från 07 igår. Har sällan fått så bra vin för 150 kr. Tragiskt att se saldot nere på noll när allt man vill är att köpa fler...

Finare Vinare sa...

Hej Mårten! Och tack för rapporten. De här två vinerna köper man väl gärna sex av, eller hur? Har ni provat även 2007 Kaisersteinfels eller Schlossberg så att du kan jämföra?

Det kan ju vara en tröst att veta att Dönnhoffs basriesling går att köpa för 110 kr, här:

http://www.netbar.se/produkt_detalj/1201109002666/riesling_qba_trocken_2007/?r=2

ASi sa...

En fråga, tidigare år har Kaisersteinfels inte varit trocken, utan legat något över gränsen, medan Schlossberg har varit trocken. Kände ni någon sötma i Kaisersteinfels?

Finare Vinare sa...

Nej, den är helt trocken. Den mer tropiska sötfrukten och spätlesekaraktären i 2006 och 2005 beror väl på att de åren var varmare, helt enkelt. Den här gången upplevde vi det så att Schlossberg hade en något fetare, varmare frukt än Kaisersteinfels, men inte alls så som i föregående år. Mer att läsa om nollsexorna här:

http://nettareegioia.wordpress.com/2009/03/04/vinbarn/

och här:

http://vinare.blogspot.com/search?q=leitz+2006

Mårten sa...

Ja, sex av vardera Rottland och Roseneck köper man gärna!

Har inte provat Kaisersteinfels eller Schlossberg 07, så jag kan tyvärr inte bidra med jämförelser.

Stort tack för tipset med netbar. Nu kan Dönnhoff Riesling Trocken 07 bli husets nya vita. Det var dock en fasligt svår hemsida att leta sig igenom. Kan man verkligen inte söka på producent, eller är det något jag missuppfattar?

Finare Vinare sa...

Det verkar faktiskt som att endast vinets namn är sökbart. Dumt, men så är det.