torsdag, april 02, 2009

2003 Château Haut-Batailley


Vissa viner har man glömt varför man köpte - och inte fattar man bättre hur man än funderar... Pauillac 2003, vad fick oss att greppa just denna flaska och betala 300 DKK för ett par år sedan?

2003 Château Haut-Batailley har en god, alkoholburet syltig doft av hallon och svartvinbär. Någon har tydligen tappat i en näve russin, och vidare uppfattar vi kirschiga, hudkrämiga locktoner med vanilj, julkryddor, gröna örter, lakrits och en nypa kaffe och piptobak på toppen. Vidöppet!

Det är upplevelsen i munnen som får oss att undra vilket distrikt vi egentligen hamnat i - en eldig, mjuk och fett sötfruktig smak med rekordlåga syror. Är detta bordeaux? Tänk er en söt sylt på hallon och svartvinbär, där någon stuvat i ett helt gäng likörkörsbär. Syrorna vaknar till lite i slutet, men örtbitter lakrits i eftersmaken påminner om Jägermeister. Vore det inte inte för de svarta vinbären hade vi kanske tippat på ett södra rhône-vin från 2003? Alkoholvärmen är rätt påtaglig, men redovisas på flaskan till endast 13%. Tyvärr blir helhetsintrycket i plattaste laget, lite kletigt och trögdrucket (eller "elegant and medium-bodied" på Parker-mål). Har ni flaskor är det nog ingen större idé att spara - pröva att servera svalt till ost.

Sådär, nu har vi gjort slut med Bordeaux 2003. Och det känns skönt.

2003 Château Haut-Batailley, Pauillac

5 kommentarer:

Frankofilen sa...

Nej, hur ni kunde hosta upp 300 friska danska kronor för 87 parkerpoäng är obegripligt ;-)

Kayaker sa...

Ni får trösta er med att växelkursen var bättre än vad den är idag. :-)
Jag kommer inte ihåg vad de bjöd på för årgång på Marathon du Médoc 2007 men jag tror inte att det var 2003 iallafall.

Laffen sa...

Hehe, ännu ett 2003-missfoster alltså. Känslan av "är det här Bordeaux?" känner jag tyvärr igen från alltför många 03-or. Men jag tror inte ni hade haft nåt emot ett par pavor av t.ex. Léoville Poyferré i källaren?..;)

MMM sa...

Det låter som en mardröm!

Utan att ha gjort fullständig statistisk analys av Parkers poäng, så vill jag nog påstå att 2003 cru classé har den genomsnittspoängen av alla årgångar. Det är inklusive 1982, 2000 och 2005... Man kan undra om gubben har mod nog att ändra på det när vinerna har kantrat färdigt.

konjären sa...

Inte min (saft)likör... Tack för varningen, även om några inköp av Bdx -03 kännts ganska främmande en tid redan.