onsdag, april 01, 2009

Domaine Saint-Nicholas


Bland det roligaste med vin är att det alltid tycks finnas nya, okända områden att upptäcka - även om man håller sig i gamla trygga Frankrike. Ända tills nyligen var vi lyckligt ovetande om det lilla VDQS-distriktet i Vendée, vid Atlantkusten syd om Loireflodens mynning. Odlingarna ligger ett par pelotaslag från turisternas stränder, på en jordmån av kalk och lera med influenser från det salta havet. Domaine Saint-Nicholas omfattar 36 hektar och brukas biodynamiskt sedan 1995. Familjen Michon, nu ledd av Thierry, har varit igång här sedan 1960. Odlade druvor är chenin blanc, chardonnay, groslot, pinot noir, cabernet franc och gamay.

2007 Domaine Saint-Nicholas Les Clous lockar med en oljig, mineralisk doft. Tydliga honungstoner gör sällskap med apelsinblom och sharonfrukt. Mineralerna fortsätter att dominera och drar en aning åt vått ylle och lakrits. Vi tar en sipp och gläds åt en ren, elegant, något aromatisk smak. Syrorna är vänliga och livliga, frukten mjuk och mogen. Bra intensitet vecklas ut i en balanserad, kryddig eftersmak med viss havssälta. Detta är riktigt gott och sitter fint till skivad gravlax med dillstuvad potatis. Chenin blanc och chardonnay.

2005 Domaine Saint-Nicholas Franc Blanc har en boken, fullt ut äppeloxiderad doft med limtoner som antyder botrytis. Underliga, smått orena drag hör nog snarast hemma på defekternas område. Smaken är tydligt oxiderad med platta syror och intensitet i avslutningen. Det finns vissa likheter med Barrals vita nollfemma och Jolys konstigare varianter, men här blir det mer frånstötande än fascinerande. Vinet ger ett defekt intryck och skickas direkt till matlagning utan att passera gå. 100% chenin blanc.


2006 Domaine Saint-Nicholas Cuvée Jacques doftar verkligen biodynamiskt! Reduktion, bondgård, järn, opastöriserad äppelmust och en rik skogsbärsfrukt leder tankarna rakt till Barral. Nässlor, örter och rökiga mineraler känns mer som om de har med ursprunget att göra. Smaken överraskar med en tuff, järnhaltig och mycket rik frukt med tanke på de ingående druvsorterna. Korniga, sandiga tanniner ger en bra känsla av extrakt i munnen. Livlig syra och bra längd tillfredställer också. Men vi är i ju Loire, och följaktligen får vi också en hel del gröna, stjälkiga toner som kan vara kontroversiella, även om de funkar i våra gommar. Summa summarum: ett häftigt vin, rentav en upplevelse, även om den kanske inte passar alla. 85% pinot noir och 15% cabernet franc.

Thierry Michon, Domaine Saint-Nicholas, Ile d'Olonne, Brem-Sur-Mer, Vendée

Flaskorna är varuprover från Franska Kvalitetsviner och finns för närvarande endast i restaurangsortimentet.

ps. Ni minns väl den där kroatiska paradisön i DN:s resebilaga för ett antal år sedan? Det slog oss att detta udda lilla område också kunde platsat i bilagan. Men vi lovar, det är inget aprilskämt...

1 kommentar:

Henrik sa...

Primo Aprile Tours!
Riktigt bra aprilskämt. Här blev man ju sugen på att smaka de två icke-defekta figurerna. Röda låter spännande och det vita bara direkt gott. Jag är ju en sucker för chenin blanc och det där yllet tillsammans med rejäl syra ...