onsdag, april 08, 2009

Påsklov!


Dustys ljuva sammetsröst, citrusoljig chardonnay och sval krita. Och så ett gäng kanapéer med fin skagenröra och löjrom. Vad mer behövs egentligen för att flyga in i rätt landingsbana mot ledigheten efter en hektisk (men lyckligtvis kort) arbetsvecka?


1996 Duval-Leroy Fleur de Champagne är återigen precis så god som vi hoppats. Vilken doft! Brödjäst, citronvand, oljig mognad, kritiga mineraler. Härliga, nötiga oxidationstoner och en gräddig känsla i moussen. Syrorna ger ett vuxet, strukturerat, stiligt intryck - och kritsvalkan sitter där den ska. Nästa gång använder vi vispen och dricker vinet till en fiskrätt med gräddig vitvinssås. Oooh, vad vi gillar det här - högklassiga bourgognevibbar, lång framtid!

15 kommentarer:

E sa...

Låter ljuvligt! Vilken av sorterna som finns på SB är detta? Hittar en Fleur NV, en Fleur 1er cru och en Brut -95..Glad påsk!
/Erik

Finare Vinare sa...

Erik, tyvärr är den nog slut för gott. Firmans märke "Fleur de Champagne" verkar strös ut lite här och där. Här har du årgången innan (inte i samma klass):

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=98520&Butik=0&SokStrangar=

Glad påsk!

E sa...

Misstänkte detta..Har ni prövat Grongnets -98? Hur står den sig i så fall mot Fresnet Julliet 96?
/Erik

Frankofilen sa...

Skönt, och fin påskkänsla i bilden. Själv har jag 23,5 arbetstimmar kvar innan påsklov på fredag kväll men sedan är det nog dags för lite champagne här också.

Finare Vinare sa...

Sorry Erik, vi har inte testat 98 Grognet men 96 Fresnet-Juillet är väl beprövad och finns på lut här hemma. 96 Duval-Leroy tycker vi är snäppet bättre...

Franko, 23,5 arbetstimmar är ju rätt drygt. När går du av? Kan vi få se dig och K sippande på goda viner snart?

Frankofilen sa...

Sådär framåt halvniotiden på fredag får man något i glaset.. och jag skulle gissa att en kall öl är det som lockar först ;-)

Finare Vinare sa...

Oppigårds Påsk?

Frankofilen sa...

Kanske en premiärsmakning av Oppigårds Spring Ale? Klockren beska och måttliga 4,6%. Billigt Vin har ju redan gjort tummen upp x 2.

Dansk i 08 sa...

ca samma arbetstid kvar her...hoppas det inte är budgettering för er del också...BTW sippar på Mittelbach Steinertal 2006, et scoop til rea pris 122...

Finare Vinare sa...

Ne ne, det er kun nydelse her! BTW smagede Steinertal saerlig godt eller? 124 kr er jo rigtig billig...

Dansk i 08 sa...

lördagen gick den perfekt til stekt laks och en basis risotto, idag lite sämre til sushi, men til 124 (sorry det var fel pris ;-)..är det bara att köpa 3-4 stycken och dricka during 2009. Lätt drycken, fräsch riesling ingen "dikkedare" som vi säger i DK.
BTW SBs hyllvippa noterar 155 sek, men i kassan slås 124 sek...

Red Scream sa...

Undskyld en något forveksles: visp? Ni menar att ni använde det för champagner på 20-talet uppfunna och utveckalde tortyrredskapet? ;-)

Finare Vinare sa...

Ja, netop. Sophie foretrekker sin madchampagne med den lille, bløde mousse. Skidefedt, man.

Ingen dikkedare = no frills?

Johan Carlén sa...

Vart/hur köper du Duval-Leroy??
systemet säljer den varken i beställning sortimentet eller vanliga?

Finare Vinare sa...

Hej Johan! Den har släppts tre gånger men nu är den nog tyvärr helt slut...

Vill du prova en annan Duval-Leroy har du 1999 Cuvée des Roys på rean, nedsatt från 800 till 500...