onsdag, april 08, 2009

Domaine La Casenove: 2005 Garrigue vs. 2004 Torrespeyres


Vi lovade en uppföljning till posten om Domaine La Casenove och här kommer den. De båda vinerna provades till en härlig lammstek med benet kvar. Grillad med örter och vitlök som sig bör. Därtill rödvinssky, potatisgratäng och rostade grönsaker. Så gott!

2005 La Garrigue har en mörk, vackert transparent färg med blå reflexer. Den tilltalande doften ger mörka skogsbär - en drottningblandning men absolut inte syltig. Vi noterar en fin terroirkänsla av stenkross, örter, mandel och nygarvat läder. Precis som i La Colomina slås vi av vilka utmärkta syror vinet har - en läskande, livlig munkänsla med ett gott örtigt bett och perfekt medelfyllig, matvänlig balans. Tanninerna är mer påtagliga än i lillasyskonet, och de 14,5 alkoholprocenten märks egentligen bara genom en skön värme i avslutningen. Allt sitter ihop på ett föredömligt sätt och det påminner en hel del om ett klassiskt norra rhône-vin - även om detta ger klart mer tillbaka för pengarna.

2004 Torrespeyres är lite disigare, inte alldeles klart i sin mörkt blåröda uppsyn. Här bjuds mer dominanta animaliska toner: tjära, aningar av chark och garvat läder. Frukten drar mer åt björnbärshållet, även om några stråk av röda vinbär lyser upp i mörkret. Doften är krämigare och mer alkoholisk med likörtoner och några droppar kirsch. Bittermandel, brända mandlar och tydligare fatrostning. Även smaken är mer animalisk, tuffare och större med någon örtbitterhet och associationer till hermitage och cornas. Mer av ek i både smak och tanninkänsla. Mer extraktion. Fylligare, tjockare, mer chokladig textur och mer rostad karaktär - ja, mer av allt helt enkelt. Men paradoxalt nog kanske mindre av självklar personlighet - och drickbarhet. Egentligen blir detta lite för tätt och maffigt för oss, åtminstone i nuläget.

Högre pris och ambition måste ju inte nödvändigtvis innebära ett mer tillfredställande vin. Alla tre syskonvinerna håller så vitt vi kan se ungefär samma kvalitet, med fördel till nollfemmornas balans. Det vin som charmade oss mest var faktiskt det lättaste och billigaste - La Colomina!

La Colomina kostar med dagens växelkurs 125 kr, La Garrigue 145 kr och Torrespeyres 225 kr.

ps. Efter ett dygn i öppen flaska har det tillkommit mörka, brända toner av russin och muscovado i La Garrigue. Ett tilltalande portvinsdjup, helt utan alkoholångor - och en större, behagfull rondör i munnen. Fint!

2005 La Garrigue Vin de Pays des Côtes Catalanes (Etienne Montes, Domaine La Casenove, Trouillas, Roussillon)

2004 Torrespeyes Vin de Pays des Côtes Catalanes (Etienne Montes, Domaine La Casenove, Trouillas, Roussillon)

Inga kommentarer: