måndag, april 13, 2009

2000 Château Plince


Påskhelgen avslutas med farmorsgenerationens vänligaste mat: gräddsås, pressgurka, gelé och resterna av gårdagens franska majspippi.

2000 Château Plince har en varmt brunröd, mogen färg och rejält med fällning som går lätt att avskilja vid dekanteringen. Doften är öppen och underbart utmognad med associationer till tjärat läder, muscovadosocker och julkryddor. Frukten handlar mest om röda vinbär, nypon och korinter. Vi sniffar vidare och noterar ytterligare mognadstoner av järn, källare och fuktig höstskog. Lite flyktiga toner av menthol och målarfärg svävar omkring på toppen. I munnen är vinet lent som en smekning, med löskokt, mogen frukt, sammetstanniner och vänliga, goda syror. Kanske smaken är en aning gles i centrum och kanske saknas lite bett just i mittsmaken, men vinet fyller ut bra i munnen, längden är schysst och vinet biter ifrån fint i slutet. Rödavinbärsgelén och gräddsåsen gifter sig fint med aromerna. Detta är enormt drickvänligt och harmoniskt, och motsvarar en bild man gärna vill föreställa sig av traditionell mogen merlot. Nota bene inte riktigt samma bild som förra gången - denna flaska upplevs som lite mjukare och känns mindre rustik och animalisk.

2000 Château Plince, Pomerol

Inga kommentarer: