lördag, augusti 09, 2008

2004 Michele Chiarlo Barolo Tortoniano


I augustisläppet fick vi tillgång till ett helt gäng viner från barolo och barbaresco av den fina årgången 2004. Tortoniano är Michele Chiarlos enklare barolo på bynivå och har lånat sitt namn från det geologiska ursprunget. Druvorna kommer från området runt byn La Morra - de har vuxit i högt belägna vingårdar (280-320 m) med en jordmån av manganrik, kalkrik märgel som ger ljusare, eleganta viner med hög syra. Skörden skedde 8-13 oktober och musten fick sedan en relativt kort maceration under två veckor. Vinet låg två år på stora botti om 50 hl. Året gav enligt gårdens rapport klassiska viner med utmärkt balans. 13,9% alkohol.

2004 Barolo Tortoniano har en ljusare, nästan självlysande varmröd färg med tegel i kanten. Vinet ser fint och ganska moget ut, men man ska ju inte lura sig när det gäller barolo. Doften bjuder först på eteriska drag av lösningsmedel och balsamvinäger. Ljusare nyanser av slånbär, hallon, jordgubbar, ljus choklad (ungefär Marabou Dukat), mandelmassa och en aning stalliga fattoner. Allt fortfarande i lite blyga versioner. S: åhh, vad gott, T: instämmer helt...

Smaken är relativt mjuk för ursprunget, med härligt frisk syra. Frukten är ljus och burgundisk med röda bär och torkad frukt. Tanninerna är mjuka, fina, lite läderartade och torrt ekiga i avslutningen. Intensiteten är hyggligt bra och eftersmaken smakrik och god med ursprungstypisk lakrits. Möjligen kan man anmärka på en lite tunn och aningen vattnig kropp, men vinet är ungt och det lär bli bättre med tiden. Redan idag är detta ett mycket gott och funktionellt matvin till lämpliga rätter (men ge det gärna ett par år). Vårt val i kväll blir lumatoni/rigatoni från De Cecco med gräddstuvade tunna skivor av kalvkött, portabello, persilja, vitlök och rödlök.

ps. Fantastisk regnbåge i söder och mirakulös solnedgång i väster precis när det blivit dags att posta.

2004 Barolo Tortoniano (Michele Chiarlo, Calamandrana, Asti, Piemonte)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Köpte några flaskor av detta vin, vad tror ni om lagrinspotentialen!

Finare Vinare sa...

Bör förstås vara mer drickfärdigt om ett par år och därefter gissar vi att det kan hålla och utvecklas i tio år till. Men smaka gärna en nu och berätta vad du tycker. Det vore kul att läsa!

Anonym sa...

Tack och bock, vi får prova en inom kort!

Anonym sa...

Har glömt att säga tack. Den här hade jag siktet inställt på eftersom jag är svag för Chiarlo och tycker att han sällan slarvar iväg något. Men garderoberna, plånboken och en hyfsat god tillgång fick mig att dröja.
Nu ligger några stycken tryggt i garderoben och väntar på bättre tider. Dukat, chokladen alltså, är en sådan där barndomsfavorit som skänker mig djup tillfredsställelse. Att då få läsa om den i en note om ett vin jag redan haft på kornet är härligt.
Dock räknar jag inte med att prova en snart - kom igenom om, eh, tre år?

Micke sa...

Kan tipsa om att detta vin just nu finns till "extrapris" på Bolaget!