fredag, augusti 08, 2008

2000 Sito Moresco


En av sommarens mer intressanta teser fick oss till livs av Jean-Pierre Vanel, den eftertänksamme och litterärt bevandrade vinodlaren i Caux. Han hävdade med största allvar att vin inte gillar lågtryck - basse pression - varken under omdragningar, buteljering eller konsumtion. Vi svarade blixtsnabbt - och med dragningar i båda mungiporna - att vi har ett gigantiskt problem hemma i Sverige. Det är nämligen lågtryck mest hela tiden. Vi skickade också medlidsamma tankar till invånare på de brittiska öarna. Svaret lockade fram ett glittrande leende från gentlemannen Vanel. Men problemet kvarstår - och ikväll känns det högaktuellt. Hur kul är egentligen ett fuktigt, förtryckande regnområde när det gäller den optimala njutningen av god mat och goda viner...

Vi har gjort vad vi kan. Stora dubbla kalvkotletter stektes panerade i mjöl och serveras med gnocchi burro, salvia e pomodori. Grana, olivolja och sallad. 2000 Sito Moresco har en transparent, rubinröd färg med begynnade varmare toner i kanten. Doften ger svettiga, balsamiska fattoner av läder och orientalisk kryddlåda med inslag av tryffel, earl grey och mandelmassa. Frukten bjuder på blandade bär med ros, viol och ljusare körsbärstoner. Nebbiolo, merlot och cabernet.

Smaken är relativt stram med mjuka, något torra tanniner i en medelfyllig kropp. Syrorna är goda på egen hand men står inte riktigt upp till maten. Ett yngre vin hade nog gjort det jobbet minst lika bra. Frukten är en blandad kompott färgad av de olika ingående druvorna. Sito Moresco är förstås mer än gott, men lyckas inte framkalla några riktiga ovationer.

Det är här vi måste återkoppla till den inledande tesen. Varken mat eller vin glänser omgivna av det eländiga lågtrycket. Men när kvällshimlen klarnar över Stockholm känns allt plötsligt bättre och mer hoppfullt. Intrycken blir inte bättre än de omständigheter som omger dem...

2000 Sito Moresco Langhe Rosso (Gaja, Barbaresco, Piemonte)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag instämmer bara delvis i tesen.
Att en kulen novemberkväll få sätta korken i något man längtat efter, sätta näsna till och bara dra in - svisch - så är man någon annan stans, där det är varmare, bättre, skönare och inte minst godare att vara.
Men visst, i bland är det så rekordgrått att inte ens torrt krut från CH9, Piemonte eller toscana kan ladda ens inre kanon.

Anonym sa...

Attans jag sitter på några flaskor av oo:an, ska jag korka upp på en gång eller låta de ligga ett tag. Har inte provat det ännu.

Finare Vinare sa...

Henrik- visst har du rätt! Men idag den åttonde augusti var en av sommarens mest bedrövliga dagar och det måste pysa ut nånstans. I november har man åtminstone acklimatiserat sig. Vi efterlyser långa augustikvällar på balkongen!

MSVin - du kan nog låta dem ligga ett tag. Det lär inte trolla fram varken himlastormande underverk eller större besvikelser. Gott, men vi satsar hellre på 100% nebbiolo i framtiden...

Anonym sa...

Det ska fan vara svensk och tycka om vin. Undra på att vi föredrog destillerad potatis så länge. Fast jag tror egentligen att det är människorna och inte druvjuicen som presterar sämre när det hällregnar. Men det är starkt av er att ta upp den blöta handsken som himlen slängde i ansiktet på er och bjuda motstånd.

Jag drack min sista Sito Moresco 2000 i fjol och var nöjd, men knappast förhäxad. Jag gillade läderkomponenten och kryddorna men tyckte kanske att frukten inte riktigt hade Gajaspets. Så jag håller helt med er, och nej, den lär inte ha något att hämta på att ligga till sig några år till.

Finare Vinare sa...

Anders - sprit och lågtryck eller vin och högtryck? Inte svårt att välja! Dags att planera för emigrationen och slippa blöta handskar i maten...

1999 Sito Moresco hade bättre spets och komplexitet än 2000, och kändes mer utvecklingsbar. Lite som Pios 1999 Barbaresco jämfört med 2000. Frågan är om vi ska gå lös på en 2000 Roagna Pajé snart. Det lät på dig Anders som att det var givande ;-)

Anonym sa...

Sprit och högtryck, då kan man kanske konkurrera. Nu blir det faktiskt gärdsgårdsserien för di blågule.

Pajé, absolut - jag ser fram emot läsningen. Visst har man druckit bättre viner, men det är genuint så man blir tårögd. Glöm inte maten bara ;-)