torsdag, mars 31, 2011

Taurasi Radici med Piero MastroberardinoAv södra Italiens vinhus är Mastroberardino ett av de äldsta och mest berömda. Sedan 1700-talet producerar man vin i Campania. 1878 registrerades varumärket hos handelskammaren i Avellino, och inom kort var exporten till den amerikanska kontinenten igång. Med 150 hektar egna vinodlingar, och kontrakt på ytterligare 200, odlar man idag områdets traditionella druvor som aglianico, piedirosso, fiano, greco di tufo och falanghina. Mastroberardinos betydelse för att de här druvsorterna överhuvudtaget finns kvar, och dessutom har ett växande rykte, kan knappast överskattas.

På 1960-talet gick man rakt emot den rådande bulkvinstrenden och satsade på att utveckla kvaliteten genom att identifiera de bästa vingårdarna i området. Taurasi Riserva är egendomens flaggskepp sedan 1928, och var under lång tid det enda riktiga kvalitetsvinet från Campania. Det är just detta vin som genom sin lagringsduglighet skänkt aglianico epitetet ”Söderns Barolo”. Piero Mastroberardino berättar att årgångarna från 1928 och framåt fortfarande är vid full vigör!

1986 döptes toppvinet om till Radici (”rötter”) - syftande på familjens arbete med rotstockar och traditionella kloner. Druvorna togs nu från en enda vingård om trettio hektar i Mirabella. 1994 delades familjeegendomen upp - Piero Mastroberardino behöll namnet och den historiska källaranläggningen, medan Walter Mastroberardino fick vingårdarna och startade Terredora, vars CampoRe Riserva nu görs från den gamla vingården i Mirabella. Druvmaterialet till Radici Riserva hämtar Mastroberardino numera från gamla vingårdar i Montemarano, men det är fortfarande ett fantastiskt vin i obändigt traditionell stil. Kvällens provning leddes av Piero Mastroberardino himself!

2006 Taurasi Radici

Läckert ungfruktig doft med lysande maraschinokörsbär och jordgubbar mot en bakgrund av bränd jord, läder, tobak och peppar. Rejäl kärna av bittersyrliga körsbär i smaken som är slank och lång. Kompromisslöst genomfört vin med lysande potential för en lång framtid.

2005 Taurasi Radici

Relativt knuten doft där känslan av trä - nytt trä, även om man enligt utsago håller sig till använt - dominerar, med inslag av tjära och brända toner. Här saknas den tydliga definitionen i fruktaromerna, istället blir det mer av mogna plommon. Smaken är harmonisk och alldeles utmärkt - betydligt snällare än nollsexan - i stort sett drickfärdig redan nu.

2003 Taurasi Radici Riserva

Relativt knuten doft med traditionella nebbiolo-slånbär, plommon, läder, ek och bränd jord. Trevligt taktila, sandiga och lätt uttorkande te-tanniner i en på sitt sätt utvecklad smak som ändå bör tjäna på åtskilliga års lagring. Ett smärre frågetecken, kan bli bra på sikt. Vem vet, doften kommer aldrig riktigt loss under kvällen.

1999 Taurasi Radici Riserva

Rejält komplex doft med hela örtbuketten på plats - inte minst timjan, salvia och mynta. Balsamisk och aningen brettig med lätt gasbinda och plåster. Dessutom läder och bränd jord, och här finns så mycket mer att hitta. Härligt strukturerad, balanserad och sammansatt smak med kraft, kryddighet och lagom uttorkande tanniner. Kvällens kanske bästa vin, och det bör kunna utvecklas i många år än.

1998 Taurasi Radici Riserva

Öppen och maffigt utvecklad doft med muscovadosocker, creme brulée, röda äpplen, russin, dadlar och mörk choklad. Myntaliknande fräschör, bränd jord undertill och några ankomna jordgubbar på toppen. Rätt fyllig och avmätt bittersyrlig smak med mörkchokladiga tanniner och en viss bläckighet. Vinet saknar kanske lite spänst och transparens, men är givande att dricka nu, snarare än att lagra i åratal.

1997 Taurasi Radici Riserva

Härligt utvecklad och elegant doft med stor örtbukett, ek, gammal jordgubbssylt, maraschinokörsbär, tobak och jordiga toner av tryffel och annan svamp. Smaken är slank, bitter och lätt uttorkande med bestämd personlighet och strålande transparens där mineralerna skiner igenom på ett underbart sätt. En krämig risotto vill man absolut ha till, och visst finns det potential för lagring i minst tio år, förmodligen mer. En ädel skönhet i traditionellt barololik stil.

Tryffelsvinet har ett trettiotal lådor kvar att sälja av den här vertikalen.
I lådan finns massor av italienskt ursprung och karaktär för en överkomlig slant (1698 kr). Mille grazie!

2 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Märkligt vad många som testat "lådan" inom några dagar. Vi var ett gäng Munskänkar i Luleå som plöjde igenom dessa viner i helgen. Körde själv "blint" för träningens skull och hade en känsla av gammal mogen Barolo i förstavinet (97:an) och att Italien stod på schemat helt igenom - men det var nåt som inte stämde... hittade vare sig "hem" till druva eller distrikt trots lite "vinkar" från provningsledaren. Kvällens viner för mig var som era, 99:an och 06:an. Disskussionerna stannade dock kring 97:an och dess potential, eller som en provare sa - dess överlevnad - ihålig i mitten och på väg utför. Vinet höll dock ihop under första timmen men ingen ville satsa på den - utom jag - har man massor av mogna viner och är van att dricka sådana (vilket inte många har)stör det inte med lite sprödhet och transprens - dock ingen "långliggare" som 99:an och 06:an. PS. När jag tittar på mina noteringar hittar jag massor av likheter med era - kul att man inte tappat stinget totalt.

Fredrik sa...

Inte dumt alls... Har två st 99:or som väntar på öppning, verkar inte vara någon brådska alltså. Den svarta 2004 Mastroberardino Taurasi Radici var redigt god, även den med lagringspotential.