lördag, mars 12, 2011

1997 Mas des Chimères


S har haft en tuff vecka och efterlyser något så enkelt som lycka och tillfredsställelse. Förutom till lammkotletter går tankarna spontant till Guilhem Dardé och hans ursköna languedocblandning av syrah och grenache plus en mindre andel mourvèdre och carignan. Flaskmognad gör det hela mer spännande, men knappast till vild chansning eftersom 97an är bland de bästa av äldre årgångar vi provat härifrån.

Efter en vända i karaffen har 1997 Mas des Chimères AOC Coteaux du Languedocen vidöppen doft som känns väldigt pigg och yster för sin ålder. Först ut får vi en pust av stall och spillning som dock snabbt vädras bort, och därefter radar de fina doftnoterna upp sig utan prut. Järn, läder, garrigue-örter, svart oliv, muscovado, lakrits och halloncoulis, gott om bittermandel och mogna varma fattoner med en anstrykning av traditionell toscanare.

I munnen serveras ett vänligt och välbalanserat vin med precis lagom mycket frukt kvar. Det finns fortfarande en känsla av livlighet, med frisk syra och trevligt bett av garrigue-örter och mineral. Drickupplevelsen är behagfullt harmonisk med riktigt skön längd. Jäkligt gott, och fortfarande ungdomligt (!) med flera års framtid. Rätt överraskande att de håller så här länge, och kanske njuts hela härligheten bäst på egen hand. Hur som helst, ännu en fullträff från Guilhem Dardés mustasch-prydda partisanrörelse för autentiska sydfransoser. Möjligen har Vinik någon flaska kvar.

ps. Som kontrast smakar vi på Adrien Fabres 2009 Domaine La Floriane "À Fleur de Pampre" Côtes-du-Rhône Villages Visan. Överraskande bra, sitter som en smäck till maten och förses härmed med stark köprekommendation plus utropstecken (ovanligt nog med prislapp under hundringen).

3 kommentarer:

Terroiristen sa...

Jag måste ge "A Fleur de Pampre" en egen post vad det lider. Den var som sagt snorbra! Jag föredrog "där och då" detta framför av er bloggade "Guillaume de Rouville". Bra jobbat Gabriel!

Finare Vinare sa...

Vi får nog hålla med, helt oavsett poäng och sådant är Fleur de Pampre mer okomplicerat att gilla. Men för den skull saknas inte struktur. Jäkligt bra matsällskap som sagt...

Anonym sa...

Gick inte alls igång på À Fleur de Pampre jag.

Såg Bristly kastat ut Les Obriers de la Pèira till försäljning igen och dessutom till ett bra pris. Vore kul om någon har 2007 kvar för duell. Mina gick åt otäckt fort.

P.