tisdag, mars 01, 2011

Munskänkarna provar marsnyheter
2009 Olivier Leflaive Bourgogne Les Setilles

2009 Jean-Marc Brocard Chablis Domaine Sainte Claire VV


2009 Comtes d'Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg

2009 A Christmann Idig Riesling Grosses Gewächs


2008 Fernand et Laurent Pillot Volnay

2009 Wooing Tree Beetlejuice Pinot Noir


2001 Marques d'Arienzo Rioja Gran Reserva

2001 Bodegas Altanza Seleccion Especial Reserva


2007 Ojai Vineyard Santa Barbara Syrah

2007 Delas Hermitage Marquise de la Tourette


2009 Felton Road Bannockburn Pinot Noir

2008 Fernand et Laurent Pillot Pommard Les Charmots 

2001 Louis Jadot Gevrey-Chambertin Clos Saint-Jacques 

26 kommentarer:

Terroiristen sa...

Jaha. Var é nåt å ha ´rå?
Eller.
Vänta.
Jag bryr ju mig inte förresten. Har ju lovat att inte vara en slav under "släppen" som politbyrån har sanktionerat. Har ju faktiskt inte ens ögnat igenom de ursega listorna på systembolagets nya fantastiska genomarbetade sajt (om man får tro Möllstad och grabbarna).

Så snälla ni, lova att inte skriva något positivt om dessa viner nu så vi inte ångrar oss.

Finare Vinare sa...

Det här släppet hade vi knappt hunnit titta på i förväg, därför en behövlig provning.

Les Setilles är ovanligt bra i år. Likaså Schoenenbourg.

Idig 09 är helt underbar, men det var väl inte precis oväntat. De finns hos Gute Weine för 292 kr, när de tagit slut på SB (349 kr).

Pillots Volnay var bättre än tidigare år: riktigt fin doft med höstlöv, mineraler och röda bär. Lite tunn i munnen med smått kartig syra, men till fet fågel om ett par år så.

Charmots var mer ekig i doften - kola och kryddor - med ändå rätt fin. Framfusiga röda vinbär och mineral i en slank, elegant smak med mer smörkola än Volnay. Riktigt bra, men man väntar gärna tills kolan lagt sig.

Jadots Clos Saint-Jacques är väl utvecklad och på väg utför, inte vidare kul oavsett pris. Om man inte gillar att sniffa hästens bakdel förstås, sånt finns det gott om. Trötta syror gör dock ingen glad.

Felton Road var kanske mest givande (i munnen) av pinoterna men behöver förstås lite tid. Vi köpte en flaska igår, ångrar inte.

SB:s nya sajt bör ha en avkylande effekt på det svenska vinintresset. För att hålla ångan uppe, beställ Gute Weines tryckta katalog för 2011.
Där finns fler bra viner än systembolaget någonsin kommer få ihop på sina "släpp". Med ordentliga beskrivningar av en passionerad butiksinnehavare, och till bättre priser förstås.

Terroiristen sa...

Amen.

Frankofilen sa...

Ja fy katten vilket totalt haveri monopolets nya websida är. Jag orkar knappt gnälla på eländet, fullständigt användarfientligt om man är vinintresserad. Om man vill veta vad som kom i släppet igår får man gå in på "tillfälliga nyheter" och sedan försöka kryssa sig fram bland 1077 nyheter - rött, vitt, mousserande, whisky och öl om vartannat - som sträcker sig ända tillbaka till maj 2006. Och även om man begränsar sig till det som släpptes den 1/3 2011 kan man inte på ett enkelt sätt se ursprungsland, producent eller ens årgång. Det kan bara inte vara någon med det minsta vinintresse som har fått betatesta den nya sajten. Men det skall tydligen vara enklare att få receptförslag till boxvinet... om nu det är en viktig tjänst att tillhandahålla för monopolet.

Finare Vinare sa...

Grrumpf, nya websajten är precis den kick man behöver för att helt sluta handla på SB...

Ett annat exempel ur "släppet":

2009 Emrich-Schönleber Frühlingsplätzchen GG

Gute Weine 261 kr - SB 439 kr.

Skäms!

(inköpare och Vinovativa alltså)

Terroiristen sa...

Ok, jag antar att det inte är så finurligt att SS pris är ett erbjudande som gäller två flaskor? Då börjar det ju likna något.
Nej, Jag kan icke förstå att det kan bli sådan fokus på en hemsida överhuvudtaget. En hemsida fö en distribitör i konsumtionsledet borde oavsett allt annat kunna göra något mycket bättre än såhär. Särskilt när vi pratar om ett bolag som omsätter miljarder (vad kan Gute-Wein tänkas omsätta? Eller alla tyska vin-webutiker tillsammans?)
På något sätt belyser hemsidan (som jag inte har tittat på speciellt mycket ska jag i rättvisans namn säga) Systemets problem, eller hur man nu ska utrycka sig. Man vill så mycket, men vet inte vilket ben man ska stå på. Vinet (eller drycken) som vara blir sekundär.
Nej, allt var inte bättre förr, men för några veckor sedan gick det i varje fall att se vilka varor som skulle lanseras på ett överblickbart vis.

Jag som bor i obygden kan ju inte heller begripa varför inte tillfälliga nyheter (som vi annars bara läser om) kan beställas som en e-beställning? Måste vi i de-heliga-miljömålens-tid faktiskt ÅKA till en butik för att få beställa?

Nej, Nu måste jag sluta. Håller ju på att gå-i-gång på det jag lovat mig själv att inte bry mig om. Andra kinden till..
Andra kinden till..

Anonym sa...

Jo, den där hemsidan är verkligen ett skämt. Förutom ovan angivna medvetna knasigheter så är den så jäkla full med buggar och konstigheter att jag inte kommer på något motsvarighet.

Till FV: Tror ni att ni hade otur med en dålig flaska av Jadots CSJ eller var samtliga i samma stil? Hade höga förhoppningar på den...

/A

Nick Shay sa...

Gute Weins trycka lista är beroendeframkallande! Och visst är SB:s nya ett fiasko! Dock har Gute Weins fraktpriser en avkylande effekt på inköpstakten. Belvini har inte riktigt lika bra utbud, men i sin tur tar de 16 euro för en låda - där Gute Wein tar 40 euro. Har någon lyckats pruta ner Gutes fraktpriser eller har tips på annan tysklandshökare som har samma fina utbud men rimligare frakt?

Anonym sa...

När njuter ni av vinet? Etikettsamlare! Patetiskt!

Anonym sa...

Terroiristen: Du ringer väl bara som förr och beställer till din butik?

Håller förövrigt med om att nya sidan är ett stort nedrans kaos.

P.

elina sa...

Skönt att höra att ni mer vinkunniga tycker att SBs hemsida är bara usel. Jag undrade om jag var den enda som inte fattade vitsen med den.

Anonym sa...

Ett jävla gnäll om hemsidan.
Jag tycker den är bättre en den förra.
När man använt den ett tag.
Förutom att det med nyheter men det kommer nog efter första uppdateringen.

Anonym sa...

http://dricks.taffel.se/taffel/2011/03/01/lankarna-funkar/

Anonym sa...

nya sitet lever säkert inte länge men allt tilgivet när man kan köpa fuldmogen beaune för en spotstyver /dansken

Anonym sa...

jag som tyckte det verkade krångligt att beställa från utlandet, men det är nog fan lättare än att få ut nåt vettigt ur bolagets nya sida.
/ME

Terroiristen sa...

"Terroiristen: Du ringer väl bara som förr och beställer till din butik?"

Nja, är väl svaret på den frågan. Med den saken är det lite si-och-så med. Till att börja med tycker jag det är lite 1900-tal att ringa in en beställning. Finns det en nättjänst kan jag inte begripa varför denna inte hanterar ALLA tillgängliga viner i sortimentet. Tillfälliga, ordinarie, eller vad nu sjuttsingen man väljer att placera dessa i för ändamålet konstruerad kategori.
Jag kan liksom inte se vitsen varför så icke?

Det känns ju liksom att man frivilligt ger upp sina kunder. Två gånger har jag (istället) de senaste två veckorna beställt från tyska näthandlare. Från exemplariskt konstruerade hemsidor med viner som "tog slut" (eller vad man ska kalla det när man lanserade några hundra flaskor till tusentals intressrade) i Sverige för år sedan, men som här fortfarande finns tillgängliga.
Som pricken över i-et har det från lagd beställning levererats till min dörr - bägge gångerna - inom fyra arbetsdagar. Weltklasse.

Så vad vill systemet egentligen. På alla sätt visa att man inte klarar sitt, numera, faktiskt konkurrensutsatta uppdrag?

Din egentliga fråga.
Ringa in beställningen.
Jag har slutat försöka.
Det blir förnedring för mig och systembolaget.
Visst, får jag tag i rätt person som känner mig går det kanske bra.
Men jag har slutat då jag flera gånger på sistone fått det förklarat för mig att (från Systemet hemsida):


"Du kan beställa de flesta tillfälliga varorna till din butik. Beställningen, som görs på plats i butiken, kan tidigast ske på säljstartsdagen. På säljstartsdagen kan du beställa en flaska av varje sort. Följande dagar kan du beställa valfritt antal. "

Jag kan alltså inte, med stöd av detta, faktiskt inte ringa in beställningen. Det ska ske på plats. Basta.

Logiken är solklar.

Jag har gett upp.

Det går inte att vinna sådana här strider.

Terroiristen sa...

Och givetvis går det att med stöd av detta åka runt till traktens alla systembutiker och beställa en flaska i varje butik. På någon timme har jag kunnat beställa fyra flaskor av samma vin alltså.Kontentan är alltså att förutom att ha butiker med usla grundsortiment så ska jag till varje pris inte kunna beställa in varor som jag vill.

Det är så dumt att jag skäms.
Om man överhuvudtaget har tänkt har man haft väldigt mycket otur under tänkandet.

Anonym sa...

@Terroiristen

Beklagar du har dålig service i din butik. I min butik så lade de helt sonika flera beställningar på samma namn och flaska för att komma runt spärren "Max en flaska första dagen" :) Låter som du bor i storstad.

P.

Anonym sa...

Dessutom via telefon.

P.

Nick Shay sa...

Om det inte är för besvärligt (se min fråga ovan) så får terroristen gärna delge namnet på dessa förnämliga tyska firmor och gärna vad frakten ligger på för en tolva.

Terroiristen sa...

Ena tillfället från Superiore.de (här endast italienskt).

Visst kostar frakten en del, å andra sidan får du en "omsättningsrabatt" vilket reducerar priset (vilket inte syns här).

Sist gick det så snabbt med frakten ska sägas att det var en ren slump att jag var hemma när postbilen körde förbi. Det var mer än tjugo grader kallt ute och flaskorna var väldigt kalla. Så du bör nästan kolla på femdygnsprognosen när du beställer..

Flaschen
à 0,75l Versandgewicht
inkl. Verpackung Versand-
kosten
bis 6 Fl. bis 10,99 kg 20,00 €
7 - 12 Fl. 11 - 19,99 kg 25,00 €
13 - 18 Fl. 20 - 28,99 kg 30,00 €
19 - 24 Fl. 29 - 37,99 kg 35,00 €
25 - 36 Fl. 38 - 55,99 kg 40,00 €
37 - 54 Fl. 56 - 80,99 kg 45,00 €
ab 55 Fl. ab 81 kg 50,00 €

Vinestor sa...

http://www.der-wein-weber.de/site/pages_de_de/versand/versand/versand.php?mux=mux4d6fd3279d37e

Finns en del guldkorn här på derweinweber. Man måste dock greppa lite tyska för att lyckas med beställningen. Frakten är i det närmaste gratis och varorna var hemma efter 4 dagar med UPS.

Björn sa...

Problemet med de tyska vinhandlarna är väl att de sannolikt systematiskt skattefuskar?

I och med att de ombesörjer transporten är de ju skyldiga att betala in svensk alkoholskatt, något jag har svårt att hitta info om att de gör?

Eller har ni hittat info på deras sidor om att de betalar svensk skatt? Min tyska är lite för rostig för att att det ska gå fort att läsa...

Björn sa...

...och efter att ha läst på lite (SKV 535) kan man konstatera att om inte leverantören har betalat in svensk alkoholskatt och moms blir mottagaren skyldig att göra det. Så det kan bli rätt dyrt att beställa från en utländsk leverantör om de inte har papprena i ordning...

Terroiristen sa...

Just precis. Du som mottagare fyller i blankett till SKV där du anger kollinummer på din leverans. Här gäller det att vara snabb. Det är du och inte säljande bolag i utlandet som ska göra detta. Om det är någon i denna veva som lirar med skatten är det du som köpare.

t ex här kan du se vad som gäller (detta är korrekt vad jag kan se nu snabbt)

http://www.1cru.se/prislista.htm

Björn sa...

Terroiristen: mja, bara delvis korrekt. SKV 535 på Skatteverkets hemsida innehåller reglerna i detalj.

I korthet: när leverans ombesörjs av leverantören (eller ramavtal för leveranspris är tecknat av leverantören) är _leverantören_ skyldig att ställa säkerhet hos Skatteverket samt att betala in alkoholskatt och svensk moms.

Som köpare blir du dock skattskyldig om leverantören underlåter att betala in skatten. Men leverantören är alltså skyldig att göra det.

Det är bara om du som köpare handlat upp leveransen helt separat från vinet som du egentligen skall göra anmälan.

Men observera också att det inte bara är alkoholskatt som skall betalas utan även svensk moms. Som för övrigt läggs på sist, dvs även på alkoholskatten...