torsdag, mars 17, 2011

2009 Salomon Undhof Riesling KöglKremstal är Wachaus närmaste östliga granne. Kögl är ett sydvänt terrassläge i branterna ner mot Donau. Liksom i Wachau är jordmånen mestadels vittrat urberg med glimmerskiffer. Undhof är en gammal gård som ursprungligen ägdes av kapucinermunkar, men köptes av familjen Salomon efter sekulariseringen 1792. Man odlar 28 hektar och buteljerar 140 000 flaskor.

2009 Salomon Undhof Riesling Kremser Kögl Erste Lage har en ung doft helt fri från jästaromatiska drag. Näsan kittlas ordentligt av örter och ylliga, steniga mineraler innan den hårt hållna men diskret årgångssöta frukten avtäcks med toner av citronskal och vit persika. Superläckert och extremt lovande.

Våra smaklökar kan bara bekräfta löftena, dessutom med råge.
Syrorna är friska som granny smith-äpplen och grapefrukt, och sötman (uppskattningsvis 6-7 gram ) balanserar fram på slak lina med den senigt deffade kropp som är kännetecknet på en riktigt bra vingård. Klockrena rieslingaromer hårdminglar ett tag med kryddiga mineraler innan vinet slutar torrt, snudd på salt. Det finns en liten antydan till kartighet som kommer att slipas av med lagring. Alkoholen klockar in på 12,5% vilket gör drickbarheten ypperlig, något som inte alltid är fallet med mer dunderladdade österrikare. Här tas inte ett endaste litet snedsteg, det är en exemplarisk riesling - den perfekta apéritifen.

Så kommer vi till priset. €12,90 på egendomen - eller våra €13,90 på Siljabåten - gör detta till ett galet bra köp. Vi kan knappt påminna oss när vi senast handlade en såpass högklassig riesling för så lite pengar. Det här bör jagas fram med ljus och lykta. Wine-Searcher Pro fixar länkar till tyska och österrikiska näthandlare, tyvärr är SB inte med på banan.

9 kommentarer:

Anonym sa...

2005:an har funnits på bolaget tidigare. Bra att veta att 2009 kommer i maj (kanske du som inte hänger med ;)
http://www.vinklubben.se/sv/forum/systembolagets-nyheter-maj

Johan Jö sa...

Se där! Min lilla mor bar faktiskt med sig en flaska Undhof från sin helgkryssning häromveckan - inköpt "på tips från en anonym besättningsman" minsann. Hon instämmer i er rekommendation, och tillfogar att "det smakar mycket roligare än det där blåa jag brukar köpa, trots att det inte var så sött".

Finare Vinare sa...

Ja, vi drack en nollfemma med tillnamnet Reserve när den reades för något år sen. Den var helt okej, men vi gillade nollnian bättre. Kul att Kögl 09 kommer i majsläppet, synd bara att den blev 47 kr dyrare än på Silja Line. Den är förstås ändå värd att köpa.

Ärligt talat känns det mindre och mindre viktigt att "hänga med" i vad som släpps på SB eftersom det finns andra sätt att handla vin. Just att hänga och dingla när systemet viftar på svansen är en känsla vi gärna vill bli av med. Men det är ju kul om det kommer något bra ibland. Österrikiska vita är ett område där inköparna visar kompetens och plockar det bästa som finns att få tag på.

Finare Vinare sa...

Hehehe... "trots att det inte var så sött".. Mycket roligare än Guntrum? Dagens understatement...

Anonym sa...

Hej MV,

Vi köpte också 2005 på REA och vinet levererade till alla förväntningar,

/Johan Sandin

Anonym sa...

Hej!

Nu har 2009 sprungit in på bolaget, harr ni provat dem?
Det finns en lite dyrare, för 200+ hur skiljer sig dessa åt, om ni har provat förståss:-)

Ni som har provat många 2009:or, vad har ni för favoriter så långt?

/Johan

Anonym sa...

Favoriter när det gäller riesling skulle det vara

/J

Finare Vinare sa...

2009 Kögl på SB är precis samma vin som vi köpte på båten. 2009 Pfaffenberg har vi inte provat.

Hmmm, undrar om inte Leitz Schlossberg smäller högst så här långt.... den är väldigt tillgänglig och perfekt balanserad i såväl doft som smak.

Anonym sa...

tack så mycket för svaret.
/J