onsdag, mars 02, 2011

1999 Louis Jadot Beaune Premier CruOsannolikt billig bourgogne har varit en snackis under de senaste dagarna. Klockan tio igår släpptes underverket, och inom en kvart hade samtliga landets butiker dammsugits på flaskor. Från Passagen fick vi rapporter om nära på handgemäng i den konstruerade brist-situationen. Att folk aldrig lär sig! Flaskorna pytsas ut i flera omgångar, och blir man utan finns det ändå en massa andra viner att intressera sig för. Och förresten - själva vinet måste väl ändå komma först, priset sen...?

Nå, var det värt uppståndelsen? Någonting måste ju vara fel, någon anledning måste finnas till det uppseendeväckande låga priset.
Det vi pratar om är alltså en röd negociantbourgogne, en blandning av diverse olika premier cru-lägen i Beaunes solfjäder. 1999 var en lyckosam årgång i Bourgogne, så vi har svårt att tänka oss att utförsbacke är problemet (som det visade sig vara i gårdagens 2001 Gevrey-Chambertin Clos Saint-Jacques).

1999 Louis Jadot Beaune Premier Cru har en relativt mörk färg, stilfullt transparent med lite tegel i kanten och en smula fällning i flaskan. Vi stoppar näsan i glaset - och minsann: doften är stor, och omedelbart respektingivande! Pluspoängen trillar ner i korgen tillsammans med massor av grusiga jordtoner. Fatlagring och flaskmognad bidrar med portugis-tjära, lakritsrot, te, stall, dova körsbär med kärnor, farin, rotfrukter och en aning av potatiskällare. Efter några timmar tillkommer trevliga tobakstoner av druvstjälkar, samt några örter. Läckert och lagom rustikt.

I munnen överraskas vi av en ganska rejält tilltagen körsbärsfrukt och bra bett, med lite kärnbitterhet och tetorka. Här sparas varken på syror eller tanniner, och vinet bjuder härligt motstånd samtidigt som flaskmognaden har framkallat en en smått viskös och silkig textur. Smaken ger mer behållning i mitten än i slutet - snarare kraftfull än elegant - men gott så, för det här smakar nämligen riktigt gott! Vinet ger ett hederligt intryck med sin lätt rustika stjälkighet, och kanske viktigast av allt: det är långt ifrån att ge upp än.

Som synes har vi svårt att hitta några brister med "fyndet", och tänker snarare på dess företräden (ja, förutom priset då). Det här kommer göra god nytta på många matbord och är en alldeles utmärkt inkörsport till mognande bourgogne av det lite kralligare slaget. Kan man skicka ut flaskor med CSN-blanketterna tro? Om inte, är det nog bäst att ni ger er ut och handlar nu.


ps. Den fulla innebörden av ordet "inkörsport" kan man läsa om här.

17 kommentarer:

MMM sa...

Jag fick lite samma feeling när jag hörde om huggsexan efter Jadot på Hansakompaniet. Vi snackar trots allt om ett Beaunevin från Jadot. Potentialen att detta skall vara ett "minne för livet" är nog försumbar. Visst är det säkert ett trevligt vin och kanske prissatt en femtiolapp lägre än brukligt, men därifrån till att ta ledigt från jobbet och vässa armbågarna?

F.ö. har samma viner sålts ett tag på Vinoble i Köpenhamn (måste vara ett stort lager som släpps från Jadot). Den flaskan Clos St Jacques2001 jag köpte där (299 DKK) var dock alldeles utmärkt - så jag undrar om inte ni fick ett halvdant exemplar?

Finare Vinare sa...

Vi öppnade fyra flaskor 2001 Clos Saint Jacques igår. En var mer framskriden än de andra, men ingen av dem var särskilt fräsch - alltför mycket hästskit på det hela taget, och tydliga tecken på nergång. Drick nu och håll tummarna för en lyckad flaska.

VIngården är ju en av de bästa i Gevrey och vinet ska kosta det dubbla om det håller måttet.

Beaunevinet gav faktiskt bättre utdelning, oavsett pris. Ingen storslagen upplevelse förstås - men avgjort positiv med rätt inställda förväntningar :-)

Anonym sa...

Hej!

Blir nyfiken, hur fick ni själva tag på Beaune-vinet om inte via kö och slagsmål?

M L

Skäggiga damen sa...

Jag drack 1997 Morey-Saint-Denis för två veckor sedan och det var en mycket angenäm upplevelse (har en kvar i vinskåpet också). Tror du inte att MSD ligger lite till grund för hysterin av Beaune? Går det att jämföra Beaune med MSD?

Anonym sa...

@M L

Han skickade ju frugan så klart!

P.

Anonym sa...

Ursäkta en novis okunnighet, men vad betyder 'flaskorna pytsas ut i...//' mer exakt? Att en lat, senfärdig, småstadsboende jäkel som mig själv faktiskt har en chans att få tag i ett par flaskor? När tror ni släpp nr. 2 kommer i så fall?

/Claes

Finare Vinare sa...

ML - vi vandrade in på Mörby C i eftermiddags och där stod ett gäng flaskor! Passade på att handla en till lilla mamma också ;-)

Skäggiga damen - MSD 97 är förstås bättre. Beaune PC vann ändå en hel del med luft och blev mer harmoniskt plus att fina toner av tobak/druvstjälk kom fram. Riktigt trevligt...

Claes - mer exakt betyder det att vinerna kommer ut i butikerna efterhand. Alla 4000 flaskor gick inte ut på en gång. Passagen får in en rejäl dosis på fredag morgon. Det bör också gå att lägga in en beställning till din lokala butik.

Anonym sa...

Intressant att läsa din recension av Jadot 1999. Öppnade själv en flaska igår men blev besviken. Första doften var mycket lovande men det var som om vinet dog framför mina ögon. Första noteringen var stall, jord och fat, något som försvann rätt omgående. Frukten var helt frånvarande så när som på mycket svaga körsbärstoner.

Kan vara stor variation mellan flaskorna. Fick fyra flaskor efter viss tumult i Nacka forum men låter de andra lugna sig i källaren ett tag, inte allför länge dock, innan jag provar flaska två.

Intressant dock att se hur vårt system med Systemet kan framkalla forn-Sovjetiska scener i butikerna.

/Highmountain

Henrik sa...

Pris är ju något man kan vara ofantligt dubbelmoralisk inför. Jag upptäcker ofta att jag finner det otroligt provocerande att gå in på ett fik och inse att en kaffe (om man inte vill ha "svenskt" bryggkaffe) och en tämligen normal macka kan kosta 80 spänn. Det stör mig när jag vet att råvarukostnaden är i häraden fem spänn, jag blir provocerad av någon annans girighet och blir själv snål och går därifrån.
Jag antar att det kan funka precis likadant med vin - om man inte kört igenom inkörsporten med buller och bång kanske man tycker det känns för jävligt att satsa 250-400 spänn på en flaska vin = slagsmål över en 12 år gammal Beaune för 155 eller en 15 år gammal riesling under hundringen.
Själv kunde jag inte köa till släppet och ignorerade det i stort sett helt och hållet - ja, förutom att jag inte kunde motstå att upprepa gamla synder och köpa en 23 år gammal Savennières och några Zilliken ...

Anonym sa...

Vad stod på er kork ? på min stod "1999 Beaune 1 cru Les Aigrots" så man kan jo fundera på om det är "Beaune Beaune" eller "Beaune Les Aigrots" ?

/dansken.

Finare Vinare sa...

Highmountain - man kan ju inte beskylla vinet för att vara "fruktigt" i sina aromer, men visst finns en rejäl frukt åt det jordiga hållet. Vi brukar falla för den här lite gammeldags smakprofilen, inte minst i italienska viner.

Henrik - visst är det märkligt med "man ur huse-syndromet". Vi svenskar springer som galna efter "fynd" men vanligtvis får man ju ungefär vad man betalar för. Zilliken och Baumard låter hur som helst som kloka val, det blir spännande att höra hur 87an smakar.

Dansken- intressant notering, det missade vi när korken drogs. Visst står det "1999 Beaune 1 cru Les Aigrots" även på vår kork. Precis det vinet finns i restaurangsortimentet för 295 kr. Vad ska man tro?Kan detta vara ett parti Les Aigrots som Jadot valt att etikettera som generell Beaune PC ?

Här någonstans vore det toppen om Claes Lindkvist tassade in med lite bakgrundsinformation.... ;-)

The Wall sa...

Från Club Vinunic kom ett mail med möjlighet att beställa vinet på "andra chansen" klickar man på länken hamnar man hos SB e-beställning och får köpa en låda om 12 fl för 2.028 kr, dvs 169 kr/flaska. Vinet? Jadot, det är enligt SBs sida Beaune Aigrots Premier Cru 1999.

Vinös sa...

Som vanligt formulerar ni smakprofilen klockrent och vi kan bara hålla med om lovorden. Men vi är lite tveksamma till fortsatt lagring? De första sniffarna innan vinet luftats ordentligt var rätt grispissiga och våtpappiga och det behövdes flera timmar i karaff innan det var redo att drickas. Inget bra tecken. Vi kommer nog dricka alla våra flaskor under 2011...

Mats L sa...

Var på nysläppet i morse på Regeringsgatan, i gott sällskap med 50 andra. Sovjetkänsla med kö i kylan och max 3 flaskor per person. För en bra prissatt mogen premier cru. Jisses, är man knäpp?

Personalen skötte det bra, det är upplägget som är fel. Kan man hoppas att Systemet faller strax efter Kaddaffi?

MMM sa...

Kan bara tillägga att exakt samma flaskor har sålts på Vinoble i Köpenhamn i flera månader, till t.o.m lägre priser än SB's.

Det var i alla fall ingen kö när jag var där.

Fattigdomen fördrages med jämnmod, då den delas av alla (citat E. Wigfors)

Anonym sa...

Beställde en låda med 12 flaskor via nyhetsbrevet från vin unic, hämtade ut den i dag, utan vassa armbågar. Kna man spara några flsakor ett tag eller måste de drickas ur i år redan?

vintomas sa...

Utan att ha provat vinet verkar priset mycket bra. Hade nog snarast förväntat mig en prisnivå på ungefär det dubbla, vinet borde ju vara ett snäpp dyrare än Beaune du Château. Att 2001:or kan vara lite opålitliga förvånar däremot mindre.