fredag, mars 18, 2011

NV Françoise Bedel Cuvée Origin'Elle


Françoise Bedel & Fils är en så kallad odlarproducent, alltså en vanlig liten familjeegendom, belägen i Crouttes-sur-Marne ute vid champagnedistriktets västliga gräns. Ägorna är av ganska beskedligt format: 8,4 hektar som ger 60 000 flaskor skumpa - uttaget är alltså 53 hl/ha i snitt. Gårdens rankor är mellan 20 och 60 år gamla, och som brukligt i det här området utgörs fyra femtedelar av pinot meunier. Rötterna drar vatten och näring ur en kalkrik jordmån med alluviala flodavlagringar och lera. Sedan 1998 praktiserar man biodynamisk odling under EcoCert och Biodyvin. Som man skriver på hemsidan: "Without life in the soil, there can be no terroir effect".

NV Françoise Bedel Cuvée Origin'Elle Extra Brut är egendomens basversion: 57% pinot meunier och 32% chardonnay upptoppat med lite pinot noir. Det är årgång 2004 som utgör merparten av vinet. Vissa parceller jäste och lagrades i små ekfat, andra i emaljerade tankar. Omdragningarna gjordes förstås enligt Maria Thuns månkalender. Efter andra jäsningen i flaska vilade vinet hela fem år på sin jästfällning. Flaskorna snurrades för hand innan det var dags att degorgera och tillsätta en sparsam dosage om 5-6 gram.

Vi häller upp. Vinet bildar en tät mousse och har mikroskopiskt små bubblor. Doften ger färskt brödjästiga toner, med aromer av både gröna och röda äpplen. Här finns en lätt, elegant anstrykning av fatoxidation med lite nötter och en aning av cognackola. Läckert och intresseväckande.

I munnen serveras en meunierfruktig, harmonisk smak. Den är samtidigt charmigt lättbegriplig och balanserat stram med behagligt mogen syra och en liten jordton. Moussen känns livlig och gräddig, bubblorna finkalibriga. Trots den rätt låga dosagen är upplevelsen absolut inte knastertorr - snarare fruktig och tillgänglig. Därmed perfekt som apéritif.

Vi gillar verkligen detta. För 316 kr får man rejält med skumpa för pengarna, ett riktigt hantverksvin till skillnad från de stora husens standardtappningar. Särskilt anmärkningsvärd är den ovanligt långa tiden på jästfällningen - helt avgörande för autolysen. Med all säkerhet är det också den första biodynamiskt odlade champagnen någonsin i systemets ordinarie sortiment. 10 000 flaskor kommer till Sverige.
Tack för det!


Ett varuprov från Franska Kvalitetsviner. Finns i 35 butiker från 1 april.

6 kommentarer:

Kayaker sa...

Det låter klart intressant och absolut värt att prova. Det är odlarchampagnerna som ger mest pang för pengarna...

Anonym sa...

Leclerc-Briant och åtminstone en till (vars namn undflyr mig) i Systembolagets sortiment är biodynamiska. Otyget sprider sig.

Anonym sa...

Hej FV,
Nästan alla odlarchampagner jag smakat (och det är många) är för äppliga i stilen för mig. Jag vet inte hur Bedel är, då jag inte provat den, men är det ännu en för torr, äpplig champagne så är det inget för mig. Champagne skall smaka vin, med bubblor och ha en bra syra, och ha en viss generositet bland mineraltonerna, inte torr, obalanserat syrlig äpplemust med kolsyra uppblandat med jäst.

(Det finns några undantag bland odlarchampagner, men de är fåtaliga)

Finare Vinare sa...

Kayaker - vi instämmer. Låt höra vad du tyckte.

Öhman - lev och låt leva. Det är ingen som vill dig illa. Smaka vinet istället.

Anonym - oj vilken sågning! På champagnedagen brukar vi hitta en del gott hos de små, och Special Club-flaskor kan vara riktigt bra även om vissa är alltför oxidativa i stilen. Nej, det här vinet är inte för torrt, det är inte obalanserat syrligt, det finns inga gula äppelskrottar eller drag av must. Däremot har ju pinot meunier sin typiskt fruktiga/jordiga profil, men i det aktuella vinet bidrar chardonnay med finess.

Vilka är dina undantag?

Anonym sa...

Främsta undantaget bland odlarchampagner är Cedric Bouchard. Pierre Peters och en del andra Cote Blanc producenter klarar balansen i vinerna. Andra har strålande kvaliter, men kan ibland vara lite för äppliga och oxidativa till exempel Selosse.

Men visst finns det andra goda odlarchampagner, bara de inte smakar för mycket äpple, röda, gula eller gröna.

Anonym sa...

Håller med Anonym att många odlarchampagner smakar mycket äppelmust även om de bästa står över det. Stor personlighet är inte lika med komplexitet.