söndag, mars 06, 2011

2007 Castello dei Rampolla Chianti ClassicoNyss hemkomna från Helsingforsresan fixar vi till en lättsam söndagmiddag med spaghetti och köttfärssås. Det känns självklart och lockande att prova en toscanare som fick följa med i bagaget. Ursprunget är Panzano in Chianti, producenten är klassiska Castello dei Rampolla. De biodynamiskt odlade druvorna är till 90% sangiovese med tillägg av 5% merlot och 5% cabernet sauvignon, allt skördat med låg avkastning. Italienarna har uppfostrats i botti, medan fransoserna förstås har käkat begagnade småfrallor till frukost.

2007 Castello dei Rampolla Chianti Classico är transparent rubinrött med lite tegel i kanten. Nosen är stor och vidöppen, hela härligheten visas upp på en gång: tryffel, torkade rosor, höstlöv, örter, balsamico, hallonsylt, orientkryddor och grusiga mineraltoner. På många sätt påminner det om en brunello, och visst finns tydliga fat, men de är rackarns läckert hanterade.

Smaken är perfekt balanserad - helt drickfärdig och silkig i munkänslan med sötmogna tanniner och söta aromer av marabou mjölkchoklad, samt en svalkande mintig fräschör. Ingen tvekan om var i världen vi är, med de urtypiskt sköna surkörsbären, orientkryddorna och grusmineralerna. 14% alkohol trampar mjukt men bestämt på gaspedalen och vi åker iväg i en lång varm eftersmak som ändå slutar tillräckligt stramt.

Det här är inställsamt chiantigodis. Extremt lätt att gilla - kanske snudd på för sötfruktigt - ändå har inte ursprunget kompromissats bort på vägen. Hur gott som helst, det ger allt nu. Tydligen har flaskor passerat SB, något vi helt missat. Nu kunde vi köpa för en rimlig slant (170 kr). Vill man handla betydligt billigare är det Weinpalais eller Superiore som gäller (€12,70 respektive €13,90).

Inga kommentarer: