lördag, mars 19, 2011

2007 Gérard Bertrand La ForgeDavid Schildknecht har inte mycket till övers för Gérard Bertrands "ambitiöst prissatta och överdådigt vinifierade röda" varav han fann flera "nästan irriterande sirapsaktiga och bittra". Eftersom vi nyligen upplevt Schildknecht-hyllade La Pèira på ungefär det viset, finns det anledning att ta råd från annat håll. Under en promenad i sällskap med Korkdragaren "råkar" vi ta vägen förbi Passagen, och han nästan insisterar på att vi ska prova nya årgången av La Forge. Vi är knappast svårövertalade. Bertrands 2005 L'Hospitalitas gjorde ju succé ett par gånger i rad och lyckades utan problem ta sig in i vår källare. Mognare versioner av La Forge och Le Viala också har övertygat.

2007 Gérard Bertrand La Forge AOC Corbières Boutenac blandar 50/50 syrah och carignan från hundraåriga stockar, allt uppfostrat under fjorton månader i nya småfrallor. Det är med viss spänning vi undrar vad som ska hända med ekallergin...

Men oj, vilken underbar doft! Djup och mättad, och redan med utveckling nog för en enormt komplex upplevelse. Visst finns det rostad ek i rätt generösa mängder men sablar vad snyggt hanterad - den tar inte alls över. Vi får grillade rostbiffar, valnötter och salmiak. Vi får bränd jord och garriguens mörkare undervegetation, som samsas med dova hallon, ljusare jordgubbs-syrah, lakritsrot och mörk kola. Över alltihop fläktar en frisk bris av mynta och lavendel. Det blir direktträff i mellangärdet på oss båda.

Smaken gör en överraskande stram och frisk entré, utan något som liknar vare sig likör eller sirap. Däremot finns ett gott örtbett som känns helt troget ursprunget - det är ingen tvekan om var det här vinet hör hemma. Mittsmaken är definitivt fyllig, men absolut inte tung. Frukten är relativt sval med bra fräschör och typiska syrahtoner som inte känns alltför solbakade eller sötfruktiga. Själva sväljet är avskjutningsramp för en lång kryddig sötlakritsrem som drar iväg på ett imponerande och lustfyllt sätt i eftersmaken. Märk väl, helt utan alkoholhetta eller bitterhet.

Vilken hit! Vi blir båda på strålande gott humör av det lyckade mötet mellan omisskännligt ursprung och proffsigt källararbete. Det är smarrigt och läckert men blir aldrig klumpigt eller fjäskigt - eken är ytterst skickligt infogad i helheten. Man kan lätt sluta ögonen och se landskapet framför sig. Drickfönstret är vidöppet och lär väl vara så i åtminstone fem år till. S gissar pris och lägger sig på 500 jämnt.
Jo, det smakar faktiskt både lyxigt och dyrt.

Också bloggat här.


SB:s matmatchningar... ständigt dessa grytor och stekar. Och förresten, varför upphör länkarna att fungera efter ett tag?

10 kommentarer:

Håkan Karlsvärd sa...

Hej Torsten,

Vet du om det går att få tag i vinet "Vini Aurora "Barricadiero" Marche IGT" någonstans?

Håkan

Finare Vinare sa...

Hej Håkan!

Har du smakat och blivit förtjust, eller är du nyfiken på att prova?

Vi fick nyligen hem ett sexpack nollåttor från Carlo Merolli. Kolla där först (info@carlomerolli.dk).

Ses!

Anonym sa...

Vinare, förstått att du inte gillar Systembolaget, men snart börjar du bli som Kronstam - inget är bra allt är bara "skräp".... //per

Finare Vinare sa...

Nej, allt är inte skräp - särskilt inte personalen - men det finns väldigt mycket som kunde bli bättre. Finns det flera handlare är det ju bara att byta till en annan, ett monopol behöver smisk ;-)

Ezra sa...

Kul att ni tyckte om den. Ert intryck låter precis som mitt då jag "hittade" den på franska vindagen. Inlägg kanske kommer...
Så Schildknecht sänker det här och hyllar La Peira? Parker o Co's bedömningar av södra Frankrike gör mig allt mer förbryllad.

Håkan Karlsvärd sa...

Hej Torsten,

Vi drack ju den på "Helblint med Vinosapien", då ni var lite oense inom familjen hur bra den var. Jag satt igår och gjorde en stor beställning från Carlo Merolli men hittade den bara på Magnum (05 tror jag)!?

Kan det vara så att 08 redan är slut och jag har missat att beställa igen?

Finare Vinare sa...

Ezra - förvirrande som sagt, i många fall tycker vi ungefär som Schildknecht. Men i vissa fall inte alls, Saint-Antonins Faugères är ett annat exempel med klart besvärande alkohol.

Vi ser fram emot att dricka La Forge igen. Gärna snart ;)

Håkan - det som F&V var oense om just den kvällen var Montevertine (enda gången, när det gäller det vinet)

Det var ett litet parti 08or som kom för ett tag sen,
bara 120 fl. Carlo skickade ut ett riktat erbjudande till folk som tidigare handlat Barricadiero, kanske räckte flaskorna bara till dessa kunder. Bäst du mejlar Carlo snabbt.

Håkan Karlsvärd sa...

Torsten,

Du har helt rätt jag blandar ihop vinerna för jag skulle även beställa Montevertine som även den var slut, det var den jag hittade på Magnum, inte "Vini Aurora "Barricadiero". Jag skickar ett mail till Carlo! Tack hoppas vi ses på någon provning snart.

Finare Vinare sa...

Det ska nog finnas lite Montevertine igen... fråga!

Håkan Karlsvärd sa...

3 st flaskor "Vini Aurora Barricadiero" är nu beställt, Carlo hade några flaskor kvar :-)

Montevertine kommer in igen efter påsk eller senare i maj, så det är bara att vänta.

Tack

Vi ses