torsdag, mars 10, 2011
2007 Domaine de L'Echevin Guillaume de Rouville
Bristlys klubbmejl bjuder ofta på trevligheter. I januari dök det upp ett par viner från en kompis till Julien Barrot vid namn Adrien Fabre. Han driver två ärvda egendomar högt uppe i spenaten norr om Vaison-la-Romaine. Domaine de l'Echevin ligger i Visan och har vingårdar i Saint-Maurice-sur-Eygues, klassade som Côtes-du-Rhône Villages - tyvärr inget vinodlare kan dra någon större nytta av vid prissättningen.
Ambitionerna är det dock inget fel på, inte terroiren heller. Det aktuella vinet kommer från nordsluttningar på 390 meters höjd med kalksten i ytskiktet och lera undertill. Vingården skyddas från mistralen av en ekskog i norr, andra grannar är en olivlund och den allestädes närvarande garriguen. Klimatet här uppe är ovanligt svalt för södra Rhône.
Egendomens bästa vin "Guillaume de Rouville" är döpt efter anfadern från 1589 - bara det förpliktigar ju till att göra hyggligt ifrån sig.
Druvorna odlas ekologiskt med AB-certifiering, till 95% syrah och resten grenache från gamla stockar. Allting handplockas, avstjälkas och vinifieras med naturjäst separat efter parcell. Innan själva alkoholjäsningen använder man sig av fyra dagars kallmaceration (7 grader) för att dra ut färg och frukt, därefter följer en rejält utdragen macerationstid med temperaturer runt 28-32 grader. Pressningen görs i en pneumatisk press av senaste modell. Vinet uppfostras sedan i ettåriga barriquer under tolv månader, och i flaska under sju. Allt som allt ett recept som signalerar ambitiösa doningar.
2007 Domaine de L'Echevin "Guillaume de Rouville" Côtes-du-Rhône-Villages Saint-Maurice har en öppen och intresse-väckande doft, först lite reduktiv med inslag av stall/spillning. Snart vecklar kombinationen av fat och syrah ut sig med däcksgummi, aning av chark och massor av garrigue-örter - inte minst malört som i fernet-branca - samt lagerblad och oregano. Frukten är sval, frisk och skön med blå (dominerande) och röda (underordnade) toner. Gott om ek utan tvekan, men också snyggt inarbetad i helheten.
Smaken ger oss rejält frisk syra med bra örtbett och härlig druvkaraktär. Alkoholen är invirad i mogna tanniner och seriös frukt som backas upp av svart lakrits. Vi behagas av en lång utklang i munnen med minglande fruktsyror och diverse mörka skogsbärs- och körsbärs-aromer. Det är tillgängligt och drickvänligt på egen hand, och säkert lysande till allehanda kött. Fyra tummar upp, outstanding stuff.
Dag två är det ett helt annat vin. Doften ger ett mer knutet intryck med rostade körsbärskärnor, valnötter och mörkt mullrande kirsch och likör. Tanninerna är klart tuffare, babyfettet är borta, ja hela smaken uttrycker kärnfull kraft med en lätt aggressiv intensitet. Det är betydligt mer knutet, nästan svårdrucket, och ger ett lagringskrävande intryck. Syrah är i sanning överraskningarnas druva! Alltså: drick efter en kvart i karaffen - eller vänta fem år.
149 kr i BS. Även bloggat här.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Redan när jag läste nyhetsbrevet bestämde jag mig för att detta nog var ett vin helt i min smak och mycket riktigt var det riktigt kul. Bättre än mycket i norra Rhone. De borde rycka upp Grenachen i södra Rhone och plantera mer Syrah!
Skicka en kommentar