måndag, mars 07, 2011

2007 Domaine Laguerre Le Ciste RougeDomaine Laguerre har säkrat sina positioner - åtminstone hemma hos oss - med den superba vita lagercistrosen. Den röda motsvarigheten var däremot lite mysko i förra årgången 2005. Orsaken var nog tredjedelen cabernet sauvignon som liksom tippade över vinets balans. Av 2007 års skörd valde Eric Laguerre att istället göra en alldeles ny cabernet-cuvée - Altitude 540 - och därmed befriades Le Ciste från den utsocknes druvsorten. Kvar i mixen finns hälften syrah plus resten carignan, grenache, och kanske mourvèdre. Vem vet? Inte vi.

2007 Domaine Laguerre Côtes-du-Roussillon "Le Ciste" Rouge är färgintensivt blårött med riklig finkorning fällning. Doften är först knuten och öppnar med körsbärskärnor. Viol, kulspetsbläck och mörkblå frukt pratar snart syrah, lakrits och söta blåbär kan vara mourvèdre - eller ännu mer syrah. Dessutom noterar vi lätta fattoner som av bittermandel. Valnötter bör betyda carignan, och en antydan till kirsch lär hänga ihop med grenache. Och över alltihopa svävar garriguens noter med timjan och lavendel.

I munnen serveras en rik och tät frukt där munkänslan är lätt viskös, nästan silkig. Tanninerna är söta, finsandiga och något torra i slutet som bär ut i en fin båge med kryddor, cassis, sötlakrits och mineraler i eftersmaken. Trots den höga fruktmognaden ger vinet en läskande känsla utan spretig alkohol. Den här nyanlända nollsjuan är harmonisk och vänlig att dricka - som sammet utan söm.

Vinik säljer för 170 kr.


ps. Läs om Altitude 540 här och här.

1 kommentar:

Herren sa...

Vi har tidigare aldrig riktigt fastnat för de röda från Laugerre, men det här låter ju riktigt lovande - och förra veckan föll vi definitivt för Altitude 540. Tack för uppdateringen!