lördag, februari 26, 2011

2006 Calabretta Nonna Concetta


Nyss hemma från vertikalprovning av tolv årgångar alsace grand cru är aptiten på topp. Nu ska det minsann vankas italienskt i både tallrikar och glas. Vad sägs om en lågavkastande nerello mascalese från gamla rotäkta stockar i vulkansluttningar på 700 meters höjd? Franska fat och andra moderniteter kan man leta förgäves efter, här är det traditionellt rustika doningar för hela slanten.

2006 Calabretta "Nonna Concetta" Nerello Mascalese Sicilia IGT ser ut som en mognande pinot eller snarare som en klassisk nebba - transparent rubinröd med lockande dragningar mot tegel. Doften bjuder på frukt som av sötmogna tranbär, plus körsbär med rostade kärnor. Vi hittar en massa andra roliga nyanser av målarpytsar, spunnet socker, finsk lakrits, salt bastubänk och en svettighet som av stekt lök. Här finns också en väldigt tydlig och respektingivande karaktär av bränd jord. Intrycket på nosen är ärketraditionellt med mörka pinotvibbar, på sitt sätt en smula likt Montevertine - aningen blommigt - men samtidigt mer rustikt åt det nordpiemontesiska Ioppa-hållet. En helskön, komplex, alldeles autentisk doft!

I munnen är det pang på. Wow, vilket vin! Här serveras kompromiss-lösa tanniner, livliga syror och ett grepp som bäst kan jämföras med topp-barolo. Aromerna är intensiva, av svalodlad och på samma gång sötmogen frukt som simmar runt med massvis av salta lakritsfiskar. Salmiaken fräser - en mix av koldioxid, bikarbonat och mineraler retas med tunga och gom. Strukturen i smakens kärna är beundransvärd, och utan minsta ansträngning förmedlar vinet transparens och terroir med karaktär och torka av svart te i den långa efterklangen. Detta är knappast ämnat för alla gommar - eller för alla stunder - men satan vilket vin och vilket strålande matsällskap! Rentav upphetsande bra.

När vi häller upp de sista skvätterna ur karaffen simmar fällningen omkring likt halvt upplösta lakritsremmar och det ser knappast aptitligt ut, men vi har redan bestämt oss. Det här var en fantastisk upplevelse.

Carlo Merolli säljer för 159 DKK/SEK och det är förstås ett osannolikt kap.

Tidigare bloggat med guldkant av Italienska Viner.

5 kommentarer:

Italienska viner sa...

Härlig post, och tur att ni inte lät er avskräckas av lakritsremmanrna på slutet :-) Ska bli kul att se om Carlo får hem nya årgångar av detta.
Il signore Merolli ska för övrigt vara med på årets Vini d´Italia i Köpenhamn om ett par veckor.

Lite nyfiken på om ni körde Etna Rosso 2001:an bredvid eller om det bara är ett rent fotoestetiskt arrangemang.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Det var faktiskt först i munnen vi upptäckte en sån där lakritsrem. Inte helt aptitligt som sagt... ;-)

Jodå, Etna Rosson fick vara med lite senare på kvällen.
Men hade de stått bredvid varandra på matbordet skulle den ha fått stryka på foten. Hur behagligt mogen den än är, så har den inte samma struktur och längd som den ungdomliga Nonnan.

Årgång 2006 kan möjligen tänkas vara extra bra, men vi ser verkligen fram emot mera Calabretta...

Fredrik sa...

Yes, förbaskat trevligt vin som inte liknar något annat. Knäckte en häromdagen och man sitter verkligen i framsätet nerför syra-mountain. Andra dagen var den inte lika trevlig tyckte jag, den hade liksom gått isär och bara tvär men jag håller den kär ;)

Tack för tipset Patrik!

Vinarkiv sa...

Verkligen ett unikt och spännande vin. Har några flaskor till som ligger och vilar.

Vad tror ni om utvecklingspotentialen?

// o.

Anonym sa...

Ett kärigt vin som vi säger här. Inte att bjuda första daten på. Eller så är det det.

P.