torsdag, februari 17, 2011

2009 Domaine Engel Riesling Réserve


För några veckor sedan hade vi tillfälle att träffa Xavier Baril från Alsace-producenten Domaine Fernand Engel et Fils över lunch. Vi hamnade mittemot varandra och det var mycket som klickade vad gäller både samtalet och vinerna. Xavier är en genomtrevlig kille som gör fint balanserade doningar till hyggliga priser.

Engel är en familjeegendom åt det lite större hållet, med 51 hektar vingårdar varav merparten är belägna i Bergheim och Rohrschwihr. Man odlar ekologiskt med AB-certifiering sedan 2001 och praktiserar i stort sett biodynamiska metoder. Månkalendern konsulteras för de flesta operationer och all plantering sker på rotdagar. Vinrankorna får hjälp på traven av hemgjort extrakt på nässlor, kamomill och kisel, och som de flesta andra använder man även lite koppar och svavel mot angrepp. Kvaliteten på gödsel tycker Xavier är avgörande, så han hämtar sin dynga från en biodynamisk bonde i Loire och fyller på med sin egen marc efter att druvorna pressats.

Xavier Baril har redan gjort arton årgångar - ganska imponerande för en kille som knappt fyllt 40. Man har bra snurr på exporten, 45% går till länder som Italien (huvudmarknaden) samt Japan, Thailand, Kina och Skandinavien. Resten säljs vid gården, inte minst tack vare ett strategiskt läge utmed Route du Vin. Men något stort namn är man ännu inte, så priserna måste hållas på en modest nivå.

När det gäller skörd och vinmakning berättar Xavier att 2009 var en relativt knepig årgång när det gällde att behålla syrafräschören. Det var inte så mycket botrytis, men gott om soltorkade druvor i värmen. Allting skördas för hand. Han gillar att att låta musten få skalkontakt i 5-6 timmar innan pressningen, men vill absolut inte att vinerna ska bli för fylliga eller alkoholrika. Den naturliga jästen är att föredra, och det är den som gäller till minst 70% totalt sett.  Som undantag nämns 2006, ett svårt år då man enbart använde odlad jäst eftersom druvorna inte var helt friska. Alla lägen vinifieras separat i 25 olika ståltankar från stora till små.


Ikväll testar vi nysläppta 2009 Domaine Engel Riesling Réserve som importerats i hyfsade kvantiteter och kostar 99 kr. Ursprunget är egna vingårdar i Orschwiller och St-Hippolyte med en jordmån av kalksten och granit på en alv av sand, silt och lera. Exponeringen är sydostlig i lätt sluttning. Stockarnas ålder är 15 till 30 år, och uttaget ligger på 68 hl/ha. Vinet är naturjäst vid 18-20 grader och har legat på jästresterna ungefär åtta månader. Strax innan buteljeringen gjorde man en lätt klarning och en mycket skonsam filtrering. Alkoholen är 12,5% med 7,2 gram restsocker och 4,6 gram syra.

I glaset får vi en fin briljans. Doften bjuder på ren och snygg solmogen frukt med persika, apelsinblom och honung samt en gnutta tropiska inslag som är mer vita än gula. Friska toner av mandel, örter, metall och silverputs bidrar till viss komplexitet och elegans. Smaken är behagfullt balanserad och lagom lättdrucken, med mogna aromer och en mjuk men fräsch grönäpplig syra som driver på såväl saliven som längden. I eftersmaken minglar kryddiga mineraltoner.

Allt som allt en harmonisk och riktigt trevlig apéritif! Det här vinet kommer vi definitivt att köpa igen.

Vid nämnda lunch hälldes även följande viner. Kvaliteten var betryggande jämn och stilen elegant över hela linjen:

2009 Crémant d'Alsace
2007 Crémant d'Alsace Trilogy
2009 Pinot Blanc Réserve
2009 Riesling Réserve
2009 Pinot Gris Réserve
2004 Riesling Clos des Anges
2001 Riesling Clos des Anges
1999 Riesling Clos des Anges
1998 Riesling Clos des Anges
2008 Gewurztraminer Bergheim
2008 Gewurztraminer Altenberg


Vinunic importerar och bjöd in till provningen.

ps. Nollfyran bekantade vi oss med för snart fem år sedan.

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Tack för titten, den här bör testas.

Men 2009 verkar ha varit ett knepigt år. Denna naturliga biodynamiska riesling har dubbla skördeuttaget och 25% mindre syra än kvällens vin hos oss, en "vanlig" onaturlig skallebanksframkallande cali cab. ;-)

Ledsen för den, efter att ha läst ifatt debatten på olika håll under veckan kunde jag inte låta bli. Och innan ni hinner svara - visst är det det munkänslan som är viktigast.

Finare Vinare sa...

Franko - det går inte att jämföra skördeuttagen för gröna och blå druvor. De gröna tål mycket mer utan att tappa karaktären. Jämför man exempelvis riesling och pinot noir från samma område klarar rieslingen nästan dubbel avkastning med bibehållen kvalitet.

Jodå, visst är syran är uppseendeväckande låg som mätvärde men vinet är fint balanserat och fräscht att dricka nu, inget att spara längre än slutet 2012.