tisdag, februari 15, 2011

2001 Giuseppe Mascarello Langhe StatusNyss hemma från kvällens provning med barolo-åttionior längtar vi efter ett gäng ostar och ett glas därtill. Gärna något med lite mognad som ger fullt uttryck för det klassiska Langhe.

2001 Giuseppe Mascarello Langhe Status får en snabb vända i karaffen och vecklar inom en kvart ut en underbart subtil doft av gammal sylt på jordgubbar, hallon och körsbär. Vi njuter av de violblommiga övertonerna, av fin balsamico, kryddlåda och nebbiolo-tjära samt omisskännlig och ursköna mineraltoner av grus och jord. Helt traditionellt och helt förtjusande!

Smaken levererar allt vi kunde hoppats på. Även efter de kostbara barolo-kanonerna är detta en riktigt skön och tillfredsställande drickupplevelse. Tanninerna är relativt lätta och örtiga men också silkesmogna utan tendenser till uttorkning. Syrorna ger vinet en härlig fräschör och struktur, dessutom finns inlindad sötfrukt och massor av salta mineraler att suga på.

Det här är ett riktigt vackert vin, som nafsar i bakhasorna på egendomens Barolo Villero men kostar betydligt mindre. Bästa flaskan hittills, fortfarande med klar potential för utveckling. Passa på att union-shoppa hos Carlo Merolli för 195 spänn.

Tidigare bloggat här med mer fakta.


ps. Liten manual i uppförande inför nästa krogbesök:

1 kommentar:

Peer sa...

Vinnare av kortfilmspriset på GIFF. Och helt genialt.