fredag, augusti 06, 2010

2001 Giuseppe Mascarello Langhe Status


2001 Giuseppe Mascarello Status Langhe DOC är gjort av 70% nebbiolo, 25% barbera och 5% freisa som vuxit i Perno/Monforte och Castiglione Falletto. Musten fick en heltraditionell vinifiering och två års uppfostran i stora botti. Uppsynen är varmröd, med en hel del blå nyanser och en första antydan till tegel i kanten. Vinet är transparent som sig bör, men måttligt klart. När vi speglar oss i glaset möts vi av en härligt ruffig traditionalistnäsa. Ungefär så här kan nog Emils jästa surkörsbär ha doftat! Subtila dragningar mot hallon och jordgubbar kommer till - alltihop presenterat med ett rafflande ackompanjemang av gammeldags volatila noter. Andra saker som är värda att komma ihåg: blommor, tegelsten, hostmedicin och kryddlåda, särskilt muskotnöt.

Smaken är knastertorr, salmiaksalt och ganska tufft syrlig - ändå med en relativt fyllig kropp - i en ärketraditionell stil som lämnar gommen heltigenom rensad. Kvar dröjer medicinalörter, syror och mineraler. I detta vin finns exakt noll procent fjäsk, istället en klart fascinerande drickupplevelse med stark ursprungskänsla - sånt man kallar food for thought. Det är inte ett vin man klunkar i sig, utan varje sipp bjuder rejält motstånd att arbeta med. Perfekt matsällskap! Den här nollettan är relativt ung, fortfarande med åratal av framtid. Men hur spännande detta än är, så stannar poängräknaren på (89) - vilket ändå är exceptionellt bra för en langhe rosso. Traditionalisterna kan!

Carlo Merolli säljer för 195 DKK.

10 kommentarer:

Fredrik sa...

Copycat ;) Jag helt klart förundrad över hur lite av Nebbiolon som sken igenom. Det är ändå 85% nebba i 99:an. Matkrävande (check). Ett schysst plonk.

Finare Vinare sa...

Aha, du tog en ikväll också... lustigt att korkskruven måste vara med så fort det vankas Mascarello!
Visst märktes barberan en hel del, men vi var väldigt positiva till mixen. Vi hade iofs inga förväntningar på ren nebbadoft. Och vi gillade skarpt att dricka detta före mat med några skivor korv och grissini.

Vi har inte provat nittionian (den vi hade var korkad). Kanske är nollettan lite bättre med tanke på årgången...

Fredrik sa...

Haha ja, det är ju kutym med körrk!

Japp, var tvungen att testa nu när jag är tvungen att åka ned igen - lyckades glömma en låda Mascarello LN 2007. Det kommer däremot inte bli något återköp av 99:an. Men Carlo har ju även 1997 nu.

Finare Vinare sa...

Ojdå, ska du köra Stockholm-Holte tur & retur för en låda vin? Då är det nog bäst att handla lite mer när du ändå är igång. Missa inte 2006 Montevertine eller 2006 Ceratti - men vi anar att du redan bunkrat dessa...

Fredrik sa...

Hehe, det lär slinka med lite annat hem.

Man kan ju tro det men jag har passat på ceratti till fördel för prapo/broglio 2003. Toscanaren verkar vara ett klockrent köp. Behöver bryta piemontetrenden ;) ska även kika på d'angelos viner samt calabretta.

Italienska viner sa...

Fredrik - gör dig själv en tjänst och bunkra upp med Calabrettas Nonna Concetta 2006 som är 100% nerello mascalese från supergamla stockar - 600 flaskor tillverkade varav 420 till Holte...! Årets vinupplevelse om du frågar mig.

/Patrik

Fredrik sa...

Patrik: ett gäng är reserverade :)

Vinosapien sa...

är den här rackaren lika rönnbärs-syrlig (omogna och osötade) som deras Langhe?

har varit på väg att plocka hem en status vid flera tillfällen, men när vi testade deras Langhe blev det väl många tveksamheter.

känns fortfarande som om man kan skippa denna mascarello (men aldrig bartolo) även i fortsättningen.

Finare Vinare sa...

Vinosapien - nej, 2001 Status och 2007 Langhe Nebbiolo är ganska olika i såväl doft som smak. Vi hittade inga rönnbär i Status, men smakprofilen var lika osöt och mineralisk, om än rikare.

Det är inte helt otroligt att du skulle finna Status mer intressant, åldern och druvmixen bidrar med komplexitet.

Vi har också varit en aning avvaktande till vårens smakprover av 2004 Monprivato. Slanka och syrliga rackare som kräver lagring - men ovisst hur bra de blir med tiden...

Carlo erbjuder ett par årgångar av Freisa (95 DKK) som vore kul att få läsa mer om. Signore Lucchesi?

Italienska viner sa...

Hehe, just hemkomna från Holte med både 04 + 05 Toetto. Ge oss bara ett par dagar...

/Patrik