måndag, augusti 02, 2010

2006 Cascina Cucco Barolo Cerrati


Äntligen hemma igen, efter drygt fem veckor på bortaplan. Som vi längtat efter lite mer ambitiös matlagning, med de välbekanta såskastrullerna i köket! Vi snor ihop en jordärtskockspuré, en murkelsås, en rödvinsreduktion och lite puy-linser. Några snabbt halstrade medaljonger av oxfilé - sen är middagen klar.

2006 Cascina Cucco Barolo Cerrati ser extremt lovande ut redan när vi betraktar glasen. Ljust brunrött med flera varmare nyanser åt orange, med en lyster och transparens som är enastående. Efter en kortare karaffering njuter vi av de allra mest förtjusande doftslingor, med tydliga noter av konjaksfylld ljus chokladpralin, mandelmassa, cocktailbär, söta hallon, röda vinbär, balsamico, muskot och sandelträ. Ljust blommiga, eteriska övertoner skimrar på toppen. Ett rasande fint sniffarvin!

I munnen blir man inte besviken. Här bjuds en slankt hållen men intensivt rödfruktig smakprofil med inslag av rönnbär. Balansen är utmärkt mellan frisk syra, lite högre alkohol och snygga, givande tanniner i en lättare kropp. De underbara lager-på-lager-aromerna och garvsyrorna minglar kvar i en lång, kryddig avslutning. Det blir ett ruggigt lyckat möte mellan de djupa, gräddiga toffee-noterna i murkelsåsen och vinets eleganta fatkaraktär.

Visst är detta betydligt lättare än nollfyran, men samtidigt ännu mer tillgängligt redan nu. Lustigt hur den här relativt moderna barolon blivit så otroligt mycket mer intressant och ursprungstypisk i sitt uttryck än Rattis Marcenasco från samma år. Ja, detta är utan tvekan pure pleasure on demand, och det är inte långsökt att associera till en lightversion av Aldo Conternos storheter! Här kan vi bara utfärda den starkaste av rekommendationer. (91)

125 DKK i sexpack hos Carlo Merolli, ja vad ska man säga...

6 kommentarer:

Mats L sa...

Imponerande start på sensommar-/höstsäsongen! Ser fram mot fler bloggposter. Också imponerad över att ni fick hem alla inköp i bilen hem, finns det kvalitetsvin kvar i Danmark?

Finare Vinare sa...

Jotack, fråga Vintresserad - han fyllde vår skuff. Lyckligtvis är Volvo bra på att designa skuffar för vinintresserade ;-)

Köpte du några Cerrati?

Henrik sa...

Kul med Cerrati 06. Stod och höll i den i går när jag inte hittade Schiavenza Prapo 03.
Men till sist valde jag Fratellis Barbaresco Basarin 04 istället. Hade tänkt vänta ut den ett tag, men kalvsteken, risotton och kantarellerna krävde sin tribut.
Tror att jag valde rätt att döma av hur god Basarin var och att Cerrati ändå låter avsett för lite tyngre artilleri än kalv.
Dock, Basarin, liksom Cerrati antar jag, har mer att ge, nu SKA jag låta den vila i två år.

Anonym sa...

(A): Henrik >>; Basarin är riktigt bra. Har provat ungefär en gång i halvåret senaste två åren (senast i mars) och har bara 3 flaskor kvar. Samma slutsats, nästa flaska SKA få vänta i två år...

Dennis sa...

Man blir sugen på nebbi. Till helgen står en 2001 Capalot och väntar. Drack inte ni 2000 någon gång?

Anonym sa...

Kul att höra om både Cerrati och Basarin då de har legat och pockat på uppmärksamhet ett tag.

Hur är det med Basarin 2005..provat den också?