söndag, augusti 29, 2010

2005 Couly-Dutheuil Chinon Clos de l'Olive


Ibland går man på pumpen. Då är det bäst att dela med sig så att andra slipper göra om samma misstag. Inte helt kul att plita ihop, mer av en medmänsklig gärning.

2005 Couly-Dutheuil Chinon Clos de l'Olive har en utåtriktad nos med grönt gräs och mint uppe på toppen, svart vinbärssaft i mitten, ripplat av ljusare stråk av jordgubbar, längst ner en hyfsat tydlig fatkaraktär i form av mörk choklad och mörk tobak. Rätt gott sniff, både en smula komplext och hyfsat fräscht - om än inte på långa vägar så rent och friskt som Pierre Bretons Chinonviner.

I munnen blir vi totalt chockade. Här serveras en burdus smak med rejäl rondör och massor av power (14,5%). Cabernetfrukten är galet söt, uppenbarligen sent skördad i ett varmt år och hårt extraherad över gränsen till kärnbitterhet. Det är ett elixir som påminner om koncentrerad svartvinbärssaft, mer tätfruktigt än syrligt, och med en brännande eld i eftersmaken. Vi får klara nyavärldenvibbar - Chile - och det är långtifrån ett balanserat vin. Här har man varit på tok för ambitiös. Varför, om nu året ändå var så bra? Resultatet blir extremt svårt att dricka - vare sig till mat eller utan - såväl som att betygsätta.
Vi skippar därför såväl flaskan som betyget och nöjer oss med en röd varningsflagg. Finns kvar i butik, men undvik helst.

ps. När det slår slint, byt spår. 2007 Marquis d'Angerville Bourgogne Rouge fixar drickbarheten galant. Såväl till en bouef bourgignon som på egen hand.

pps. Nyligen drack vi en 2009 Catherine & Pierre Breton Chinon Les Galichets. Så gör man drickbar cabernet franc.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har Vinik bestämt sig för vilka Breton-viner han skall ta in? Och när kommer de?

Finare Vinare sa...

Såvitt vi vet finns de flesta på lager. Vi har själva handlat Clos Senechal, Saint-Louans och Les Galichets.

Tror inte de finns i prislistan, någon ny lista har vi inte sett till på ett tag. De kostar typ mellan 140 och 190.