torsdag, augusti 26, 2010

Höstnyheter från Tryffelsvinet


Idag tillbringade vi lunchtimmarna på Johan Magnussons etablissemang. Där ställde Tryffelsvinen upp en binge viner som kommer att pytsas ut i tillfälliga släpp under hösten. Det var en riktigt fin uppvisning, där en handfull viner framstod som mer eller mindre oumbärliga. Inte illa, inte illa alls!

2006 Massolino Barolo Margheria 499 kr
2006 Massolino Barolo Parafada 499 kr
2004 Massolino Barolo Vigna Rionda Riserva 699 kr
2006 Josetta Saffirio Barolo Persiera 499 kr

För att skippa längre utläggningar och gå rakt på sak - Margheria uppför sig exakt som en ung, traditionell barolo ska. Här snackar vi elegans, framför allt. Renhet i frukten, blommig charm, höga syror, ljusa intensiva aromer och perfekt grepp i tanninerna. Omöjligt att komma på några som helst invändningar. (93+) Parafada är mer parfymerad, och med något mer tydliga fattoner. Smaken har större, grövre tanniner, mer av djup samt aningen mer märkbar ek. Önskar man sig mörkare stråk av tjära, kryddor, lakrits och torkad frukt är detta modellen. Alla komponenter är i utmärkt balans, men för oss är det viktigt med elegansen och där tappas en pinne. (92+) Vigna Rionda Riserva har en helt makalös aromatik. Wow, vilka förtrollande parfymer! Olika nyanser av mogen nebbiolofrukt går in och ut ur varandra: lysande cassis, fin hudkräm, slånbär, torkad frukt, rosor, tryffel, hallon, ljus tobak och läder. Smaken har kommit en bit på väg i sin utveckling, med flödande rika aromer, lagom slank kropp och klart mer eleganta tanniner, plus tydligare mineraler, än i Parafada. Vi skulle kunna ha skrivit flera rader till, men nöjer oss med att konstatera att denna traditionella nollfyra är fantastisk, ja snudd på perfekt. Hur bra ska den då inte bli när den är mogen? Missa på egen risk. (96+)

Barolovinerna släpps den 15 september, 180 flaskor vardera.


MAISON CAMILLE GIROUD (Beaune)

2008 Côte de Beaune-Villages 198 kr/600 fl.
2008 Volnay 249 kr/360 fl.
2008 Beaune 1er Cru Cent Vignes 285 kr/360 fl.
2008 Gevrey-Chambertin Les Crais 325 kr/480 fl.
2008 Vosne-Romanée 399 kr/240 fl.
2008 Corton Le Rognet Grand Cru 599 kr/240 fl.

2008 var en besvärlig årgång i bourgogne, men de odlare som gjort ett noggrant jobb i vingården har fått till en frisk, ren och sval frukt. Camille Girouds 2007 Gevrey-Chambertin Les Crais var ju ett av vårens riktiga utropstecken, men i dagens serie är det andra viner som står ut. Vissa är alltför knutna, våra favoriter blir tre: den lätta, extremt pinottypiska, fint syrliga charmören Côte de Beaune-Villages (87-88), den flintrökiga, harmoniska, förföriskt jordgubbsparfymerade Cent Vignes (90) och slutligen den rakt av superläckra Corton Le Rognet. Det här vinet är så öppet, charmigt, mättat och komplext i både doft och smak att vi snackar total njutning redan idag. Här finns tillräckligt med fyllig kropp, mogen frukt och rik muskotkryddighet för att balansera syrastrukturen på ett perfekt sätt. Avskedet kan förstås bara bli långt och lustfyllt. Snyft, hoppas vi ses igen... (93)

Samtliga viner släpps den 1 november.


2008 Domaine Chevillon Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Vaucrains 549 kr/240 fl/1 dec.

En annan stil - mer av intensitet och kraft än av charm och elegans. Doften är fortfarande knuten, men vi imponeras av renheten i den hallontonade pinotfrukten, av hur enormt fokuserad och intensiv vinets energi är - och vilken enastående längd som blir resultatet. Faten känns lite för tydliga idag - eneträ, rostning, kryddor - men det ser ut att ordna sig med tiden. En klockren källarbourgogne, med potential för stordåd. (93)


2004 Mastroberardino Taurasi Radici Riserva
299 kr/600 fl.
2008 Mastroberardino Redimore Irpinia Aglianico
159 kr/600 fl.
2005 Ch La Tour de Pez Saint-Estèphe Cru Bourgeois
295 kr/960 fl.
2005 Ch Lagrezette Cahors
209 kr/900 fl.
2007 Cave de Tain Esprit de Granit Saint-Joseph
189 kr/960 fl.
2009 Christophe Cordier Bourgogne Blanc Vieilles Vignes
175 kr/1200 fl.
2005 Maison Louis Latour Meursault
295 kr/360 fl.
NV Ca' del Bosco Brut Prestige
235 kr/360 fl.

I detta blandade sällskap fastnade vi, inte helt oväntat, för Taurasi Radici Riserva. Nollfyran har en ljuvlig, helklassisk aromatik med viss utveckling: slånbär, körsbär, nötter, tobak, mineraler, asfalt, och så de där volatila tonerna av lim och lösningsmedel som man förknippar med lagring i stora botti. En strålande doft! I munnen får vi gott om såväl traditionalistfrukt som dito tanniner, med rejält mineralbett och lite läder. Kanonbra version av detta historiska vin, och ett kap för pengarna. (92-93+)

Slutligen överraskade Cave de Tain, som för oss alltid förknippats med rätt mediokra viner. Esprit de Granit är ett försök till uppdatering av kooperativets kvalitet genom hårdare selektering i vingårdarna. Fortfarande en aning gammeldags i stilen, men helt utan de lite murkna drag som vi lärt oss att känna igen. Klassisk balans i smaken, ett riktigt gott vin som bör göra bra ifrån sig på matbordet. (90)

I den sistnämnda gruppen släpps flertalet den 1 november, Cordier och Ca' del Bosco den 1 december.

Tack Tryffelsvinet för en snygg show, och andra provare för trevligt sällskap.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Helvete!
Det finns alldeles för mycket vin. Hinner ju inte med ju. Plånboken skriker efter en långsammare almanacka..
Vi behöver definitivt ett stopp för införsel från utlandet, OCH fler mindre bra importörer.

/MW

Finare Vinare sa...

Martin! Du kan ju trösta dig med att septembersläppet ser rätt spretigt ut och förmodligen kan skippas helt utan att följdverkningarna blir alltför allvarliga ;-)

Vi får se på onsdag kväll. Månadsprovning...

För skrikande plånböcker rekommenderas införsel från utlandet. Kolla Carlos Merollis erbjudande "Typisk": sex vardagsitalienare för 712 spänn inklusive frakt. När kommer första svenska recensionen?

Förresten måste vi utförda en liten varning för 2005 La Tour de Pez - medioker cru bourgeois ska inte kosta 295 kr. Gute Weine säljer fortfarande en hel låda goda blandade nollfemmor för €229. Bra mängdrabatt där...

Anonym sa...

Var får du 712 kr för "Typisk" ifrån? 474 DKK för Typisk enl http://www.carlomerolli.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=672&Itemid=93 o så kurs 1:1 t o m september plus 195 DKK frakt för 6 flaskor enl tidigare bud http://vinare.blogspot.com/2010/08/press-stop-oppet-brev-fran-danmark.html = 699 DKK = 845 SEK enl oanda.com ??

Anonym sa...

Vi betalar DKK i SEK under en period om du läser några inlägg längre ner :)

P.

Finare Vinare sa...

Vi läste helt enkelt innantill i Carlos "Typisk"-mejl:

"Prisen til Sverige er – indtil den 30. september 2010:
474 SEK for vinene og 237,90 SEK for levering via DHL til et foretagsadresse I ALT 711,90 SEK"

Holger sa...

Vad kul att läsa om Bourgogner från 2008, har inte smakat nån än! Girouds viner låter ju klockrena, hoppas att David Croix egen domän har gjort lika bra ifrån sig 2008, de 2007:or som finns på bolaget i BS är riktigt fina, ännu bättre än Giroud tycker jag (speciellt Beaune Bressandes är kanon). Har ni testat F&V?

Italienska viner sa...

Intressant med Massolino nollsexorna och riservan. Normalen har varit lite kärv i de senaste versionerna.

Förresten, någon som var hos Gunnar Westling för sortimentsprovningen?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Hej Holger! Camille Giroud har verkligen klivit fram som ett namn att hålla ögonen på. Deras nya stil är skön, även om en del viner var alltför unga och knutna än. Desto mer överraskande med dem som inte var det. Vilka av Girouds nollsjuor har du smakat?

David Croix' egna viner har vi bara läst om och noterat att de finns i BS. Ska absolut testas!

Finare Vinare sa...

Patrik, instämmer helt. Massolinos standardbarolo kan man nästan hoppa över när det blir så enormt mycket bättre i Margheria. Det var ren lycka inom en sekund från att vinet gjort entré i munnen. Alla rätt!

Jodå, vi var där, rapport kommer...

Gabriele sa...

Sablar vad gott det lät med Barolo.

Holger sa...

F&V, jag har nog smakat ungefär samma 07:or som ni tror jag, Gevrey-Chambertin Les Crais var mycket god men kanske lite för modern och Nya Zeeländsk för att riktigt beröra mig. Beaune Cent Vignes däremot var smått underbar tyckte jag! Gillade även 96:an som släpptes samtidigt som 07:orna, Beaune Prevoles. Jag misstänker att jag är lite gammaldags när det gäller Bourgogne...

Finare Vinare sa...

Si Gabriele, sono buonissimi!

Holger - gillade du 07 Cent Vignes blir du knappast besviken på nollåttan. Där fanns tydliga markörer att känna igen sig i. Stefan på Tryffelsvinet tyckte att den inte hade lika uttalad mineralkaraktär, men vi hittade fullt tillräckligt av såväl charm som mineral...