tisdag, augusti 10, 2010

Blindpava från Lavazza


En flaska att blindprova är bland de roligaste gåvor ett par vinnördar kan få. När en läsare från kontinenten, som bara besöker hemlandet ett par gånger om året, gör sig omaket att transportera hem en pava just till oss - då kan man inte bli annat än rörd! När vi häller upp i glaset är vinet ljust varmrött och transparent med blåare nyanser i mitten och tegelröda i kanten.

Doften är givande och pinottypisk i en stil som direkt känns tysk. Först får vi välmakade, fatrostade toner som drar mot kryddlåda, nyriven muskotnöt, ljus tjära, fet lakrits och avmätt gräddvanilj. Frukten går igenom bra, och rör sig i det välbekanta området mellan rönnbär, hallon och röda vinbär med ett tydligt drag av malört. Gott sniff!

I munnen gör vinet en relativt lätt entré men biffar snart till sig i mittsmaken. Nu blir munkänslan nästan viskös, med ett rejält tryck i de lätt metalliska fruktaromerna. Syran är avrundad, men örtigheten bidrar till gott bett i smaken, med en bitterhet som av pomerans, grapefrukt och malört, snudd på fernetbranca. I den rätt intensiva och småvarma avslutningen är det kryddlåda, muskotnöt och lakritsrot som minglar kvar. Med värme och luft tillkommer mer av mogna jordgubbar. Det är en givande pinot som uppskattas av oss båda, dock lite mer av T än av S. Man får se upp med temperaturen, svalt är bäst. (89)

Vi resonerar fram och tillbaka om vad det kan vara. S tänker côtes-de-beaune, från ett örtigt år som 2004, men vacklar efterhand i tron. T är helt inne på tysklandsspåret, och då främst Pfalz, Baden eller Franken. Vinet håller hög klass - även om man kan ha invändningar mot de örtbittra dragen - och producenten hör nog till de namnkunniga. 2006 var ju rätt varmt i tyskland, så tidsmaskinen landar där. Baden har vi rätt dålig koll på, men vinets utgående balanser pekar ditåt. Eller kan det vara Fürst i Franken? Alltför länge sedan, men vi längtar efter att återse en pinot från Bürgstadt.

ps. Facit här. Producentens hemsida här.

Slutsats: överraskningarnas tid är inte förbi, inte lärdomarnas heller. Stort tack, K.

1 kommentar:

Anonym sa...

Väl bekomme.

Kul att se vinet recenserat i din härliga prosa. Här är mina anteckningar från när jag provade det senast:

"Ingen stor doft, luktar ungt, rök. Välgjort, smakar ungt. Bra kvalitet, smakar "dyrt", lite peppar, rök, bra längd."

Vid den provningen höll en del det för bättre än Montilles Champans 2001.

Lavazza