fredag, augusti 20, 2010

NV Jacques Selosse Brut Initiale


Teamets finare hälft fyller halvjämnt och då duger förstås bara det bästa. Den senaste Initiale (degorgerad oktober 2006) tycktes nyligen ha passerat den fas där vi blir som allra mest fnissiga och lyckliga. Alltså är det dags att börja tulla på flaskorna som degorgerades 2007. Direkt efter släppet var de extremt ungdomliga - närmast neonatala!
Vi minns vita hyacinter och ett knutet vin med grönäppliga inslag. Men nu har det minsann hänt underbara ting i flaskan! På baketiketten kan man läsa:

"Initial: qui est au debut de quelque chose. 33 000 bouteilles chaque année. Un vin, trois grands crus Avize, Cramant et Oger. Un cépage, le Chardonnay. Trois années successives. Une démarche éthique: le respect du vivant pour l'expression du mineral. Une style: épanoui et jovial. Cette bouteille a été dégorgée le 04 Octobre 2007."

Une période de six mois à partir de cette date est nécessaire pour que ce vin reprenne sa plénitude. Si vous devez le consommer avant, ouvrez-le deux heures à l'avance ou carafez-le. Temperature de service: 12℃. Cette bouteille, conservée en cave, peut vieillir de nombreuses années."


NV Jacques Selosse Brut Initiale kommer, precis som tidigare versioner, i en enda färg - brass metallic. Moussen är påfallande livlig när vi häller upp, och bubblorna i glaset möjligen de minsta vi någonsin sett.

Det första vi möter är den dödligt intensiva guldpil glaset adresserar direkt in i hjärnans doftcentrum. Redan nu är vi hjälplöst förlorade. Sen radas intrycken upp, men i ett enda ögonblick. Brioche med smält smör. Mycket hasselnötter, ja faktiskt som nougatglass med krokant! Rafflande, intrikata jästmysterier från autolysen i flaskan. Äppelpaj och dansk citronvand, även själva skaloljan från citronen. Men knappast någon sherrylik oxidation - fräschare än förra versionen. Doftsensationerna går in och ut ur varandra på ett helt fascinerande sätt. Vad vi inte förmår sätta fingret på är själva magin...

Trots en smått explosiv mousse är munkänslan superskön - rik, snarast krämig. Det är som att duscha i jästfällning! Även syrorna är underbara, de påminner om apelsiner - lite som orangina fast med sältan och fräschören hos ett riktigt bra mineralvatten. Smakbalansen är perfekt precis som den är just nu - en uppseendeväckande lång resa från hur denna version betedde sig som ung. Mittsmaken har så otroligt mycket att ge, men ska man ändå invända något är det att eftersmaken kunde varit längre. Alltså måste man bara ta en klunk till...

Vi älskar detta - en infernaliskt smakrik och fängslande champagne. Stort tack till Anselme Selosse för magiska insatser i vingård och källare. (94)ps. Tidigare bloggade flaskor här, här, här, här, här, här och här.

8 kommentarer:

Winepunker sa...

Jag provade i december '09 en flaska som degorgerats i oktober '06, ganska medioker måste jag säga. Lite äpplig med jordiga toner utan finess och med aningen grov mousse. OK, men inte mer.
Jag har provat Initiale ett tiotal gånger och den har visat olika ansiken i princip varje gång, ofta med mycken autolys och grillad citron i kombination med fat men med en närmast skrämmande variation på själva finessen.
Kort sagt, jag blir inte klok på det här vinet.

Rhônarna-Micke sa...

Påståendet att ni får det att vattnas i munnen är nog århundradets understatement! Grattis till den finare hälften :-)

Finare Vinare sa...

Intressant anmärkning, WP. Vi kan nog instämma i att varje flaska har visat upp ett unikt intryck - olika sidor av komplexiteten liksom - men alltid väldigt Selosse.
Sista nollsexan visade som sagt aningen för mkt oxid, en smaksak till sist och syvende.

Tack Micke! /Sophie.

Henrik sa...

Grattis! Halvjämnt är inte att förakta.
Grattis också till Selosses magi.
Känner att det är dags att låta sig träffas av det trollspöt. Ska inte kalla mig champagneskeptiker, men jag har aldrig låtit mig förföras till den grad det verkar som Selosse kan fixa till.

Anonym sa...

Var får man tag i detta under? Systemet verkar ju inte ha..

Anonym sa...

Tillfälliga släpp..

Finare Vinare sa...

http://www.boutelegier.be
http://www.benevins.com/
http://www.wein-kunst.de
http://www.vin-henner.fr
http://www.bourgognewijnen.be/
http://www.latreilledor.com/
http://www.enoteca.marcocostantini.com
http://www.noblewine.de/

Terroirist sa...

Öppnade en som var deggad 07 igår, dracks till färsk krabba, underbart. Krabbsmöret och selossen var som gjorda för varandra. Den hade en fin fetma, små läckra bubblor doft av bokna äpplen, lite toast samt elegant syra. Mycket välbalanserat och gott. Var lite nervös för den hade lite låg nivå, men blev som sagt glatt överraskad.