måndag, augusti 16, 2010

1997 Louis Jadot Morey-Saint-Denis


Hör upp, alla källarlösa vingalningar! Alltför sällan erbjuds möjligheten att dricka god mogen bourgogne utan att gräva hål i plånboken. I morse släpptes en binge viner från Louis Jadot, där det största utropstecknet kommer från en vanlig byappellation och ett måttligt bra år.

Vi bloggade vinet efter en provning i mitten av juni och det är med glädje vi bekräftar intrycket ikväll. Ett så här pass moget vin förtjänar förstås allra bästa matsällskap: rostad ankconfit, gratinerad blomkål, puy-linser och rödvinssås med stjärnanis.

1997 Louis Jadot Morey-Saint-Denis kommer i mörkare brunröd dress med fin tegelkant. Nosen framkallar bleknade fotografier av grusväg, tjärat båthus, späntved och målarbod. Vidare mot mynta-te, nori-ark, sjögräs, klor och samliaksalta brisar. Mer av svamp, soja och buljong ovanpå skogens undervegetation. Torkad frukt, gamla surkörsbär, plommon, balsamico och lack. Med sina skönt rustika mognadstoner påminner den stora, mättade doften inte så lite om en gammal portugis - eller en fullmogen châteauneuf. Invändning eller beröm, vilket som önskas.

Man skulle kunna misstänka att detta hade passerat bäst före-datum. Men munnen kan berätta att så inte alls är fallet. Syran har livlighet och höjd, kroppen fyllighet och djup, och bäst av allt - själva frukten är sötmogen och i högsta grad levande, med sina lätt volatila drag. Som så ofta med äldre viner har energin flyttat sig till avslutningen och eftersmaken, som är stenig, lång och lustfylld.

Mötet med matens alla smaker blir storartat. Hela upplevelsen är så tydligt definierad att den kommer stanna kvar länge i minnet. Drick nu, och skippa karaffering. (91-92)

9 kommentarer:

Frankofilen sa...

Ja,jädrar vilket glas, jag plockade fram psalmboken...

Finare Vinare sa...

Inte helt oväntat från en soulman som dig att dra det kortet. Praise the Lord!

Henrik sa...

Som vingeek ska man inte inbilla sig att man nånsin blir rationell vad beträffar sina inköp, men ...
Jag har alltså druckit tre enkla viner de senaste vinerna, enkla viner som fått ligga till sig, och kunnat konstatera att jag dricker för mycket vin för ungt.
Ändå köpte jag bara en av den här.
Hade nåt vagt minne av att ni bloggat den här när jag stod på SB, men kom inte ihåg vad och tänkte halvdant år, bynivå och tog fler av 02 Coucherotte och 05 Les Theurons i stället.
Misstag, va?

Finare Vinare sa...

Alls inget misstag, Henrik. 02 Boucherottes är härligt ljus och elegant, i en jättefin drickfas nu - och 05 Theurons blir nog färdigt inom 3-5 år.

Det är jobbigt att vänta på vin, men man får helt enkelt dricka nåt annat under tiden. Kul när billiga flaskor överraskar efter lagring, vilka var det?

Henrik sa...

Misstaget gällde mest att ta blott en av Morey-S-D 1997 ...
De andra två tror jag på efter att ha frågat jourhavande vingeek på Regeringsgatan. Själv gick jag hårt på årgångar och tänkte att 02 och 05 inte kan bli direkt fel.
Har kollat den gamla posten och klappar mig själv lite grann på axeln ...
"Gamlingarna" är Minervois Syrah 2001, Papillons Crozes 2003 samt en superb Poggio Bronzone från 2001. Inköpspriserna var ca 90, 130 och 150 och alla tre har legat i garderoben + 5 år.
Mogna på ett positivt sätt, men fortfarande med frukt i behåll och vad gäller Bronzonen även en gnutta klös kvar i tanninerna. De andra två var nermalt till fint tannindamm, men var inte mindre goda för det. Har inte köpt en Bronzone på flera år, men om det är 06 som finns i BS är jag rejält sugen på en revisit. 07 borde faktiskt också funka - å andra sidan är det trångt i garderoberna, mycket trångt.

Mats L sa...

Imponerande snabba fötter i er läsarkrets, alla flaskorna var slut på SB Regeringsgatan efter ett par timmar! Vi som arbetar i förorten var helt akterseglade. Får fixa från Gbg eller Malmö.

Kristian sa...

Tack för tipset, pinnade ned till Nordstans vinkällarbutik och nappade åt mig en av många flaskor där. Tyvärr på begränsad budget, så det bidde bara en, men den är vikt åt gåsamiddagen i höst.

Anonym sa...

Hej Finare Vinare,
Jag drack en 1976:a av Jadots Morey Saint Denis i våras. Fick den helblint tillsammans med flera Grand Cruer, bl.a Musigny 2006 från Roumier och Grands Echezeaux 2001 från DRC, och satte 95 poäng! Själv tror jag att 1997:an kan lagras i minst 10 år till utan problem. Men jag håller med om att den är mycket god att dricka idag.

Claes L/Vinunic

Henrik sa...

Måste säga att mitt överväldigande doftintryck var tryffel som vuxit på en lite sumpig insjöbotten.
Kryddor, målarbod/sjöbod, stråle mogen (röd-)frukt, farin/muscovado, fabulös mineralitet och härlig syra - check!
Jo, det här en höjdare.
Men, jag måste häda/säga att jag undrar om det inte var ännu godare för ett par år sedan, medan strålen frukt var aningen tjockare.