fredag, april 01, 2011

2009 Tenuta di Fessina Erse Etna RossoNiklas Jörgensen har ägnat senaste tiden åt ett beundransvärt envetet utforskande av Siciliens viner, särskilt dem från Etna. Vi byter en flaska ungbärig 2009 Domaine de la Pepière Cuvée Granit mot en pinotlik lättviktare från Tenuta di Fessina i Castiglione di Sicilia. Gårdens egen beskrivning av vinet finner man här. Till denna slanka varelse föreställer vi oss en lyckad matchning med ankbröst med apelsinsky och blomkålspuré med smör, parmesan och tryffelolja.

2009 Tenuta di Fessina Erse Etna Rosso har en ljusröd färgnyans med lätta slöjor av ljusblått i kanten. Doften ger frisk, sval, något kartig frukt som av lingon, tranbär och rönnbär. Övertonerna är lätt örtiga och florala åt violhållet. Undertill hittar vi djupare lager av bränd jord, lakritsrot, orientkryddor, eneträ och svartpeppar. Ett riv på pomeransskalet, och några droppar apelsinjuice. Det är en stilig och tilltalande doft som bör passa alla med smak för fjäderlätt pinot.

I munnen får vi förvånansvärt mycket smak, så slank den är. Syran är rejält frisk men inte det minsta hård, aromerna intensivt röda med en lätt grönäpplig fräschör. Frukten är aningens söt, mineralerna aningens salta, utklangen harmonisk helt utan bitterhet. Tanninerna tänker vi inte mycket på, här finns inget kärvt - snarare snudd på silkigt. Erse utstrålar lättsam elegans och omedelbar charm.
Vi gillar, och maten passar perfekt!Det svalodlade intrycket är komplett - blint hade vi båda gissat på en extra bra instegskvalitet av "pinot no-Ahr". Drickbarheten får oss att associera till Ludwig Kreuzbergs lättfotade Spätburgunder Unplugged, som lagrats på stora fat. Det skulle vara intressant att jämföra samtidigt - gissningsvis är detta snäppet bättre med sin djupare mineralitet från sextioåriga gobelet-stockar i vulkanens nordsluttningar på 650 meters höjd.

Finns hos Der Wein-Weber, kostar €14,95. Tack för provkörningen, Niklas!

8 kommentarer:

P4 Extra sa...

Hej!

Vill tipsa om Carl Jans vintips i P4 Extra. Carl Jan Granqvist tipsar om viner varje vecka i programmet tillsammans med Lotta Bromé. Jag har länkat till den här bloggen. Länka gärna tillbaka.

MVH

Ronnie - webbredaktör P4 Extra.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2151&grupp=4698&artikel=4431101

Nick Shay sa...

Bästa trollningen på Finare Vinare sedan FV-trollet gick en rond med Eklangaren!

Imponerade röda ankbröst. Ni litar onekligen på era köttleverantörer.

Anonym sa...

Äsch, P4 är ju snälla att länka tillbaka. Win-Win.

P.

Niklas Jörgensen sa...

Vad härligt att den gick hem! Börja klura på nästa byteshandel så du får provat den rena Nerello Cappuccio'n också; Laeneo. En riktig raritet.

MVH

Niklas

Henrik sa...

Trollning?
Det är ju P4 som ligger bakom inlägget och med öppet uppsåt.
Spam kan jag gå med på, men trollning?

Vad gäller ankbrösten, Nick - stek på låg temperatur (typ 100-120) och du skall finna färgen. Det gäller inte bara anka.

Vinet låter för övrigt underbart.
Undrar om Carl-Jan kolkat i sig det.

Nick Shay sa...

Ok, det kanske inte var trollning. Men jag undrar lite hur public service tänker när de draftar sina vinexperter. Först Katastrof-Karsten Thurfjell och nu Janne-Calle. I stark konkurrens med SvD:s Mölstad-draft måste detta vara den tristade vinjournalistiken 2011. Som en cru bourgeois i ett Orrefors-glas. Får mig nästan att längta efter Allt om mats genomgång av SB-sortimentet. Så tråkigt är SR:s vinbjäbb!

Jag säger det igen: släpp in törstiga Torsten på SR och låt honom orera om allt från T-Rex stölder och uppfuckade trebetygsprov till Pinot No-Ahr och Furmint från Friulinen. Utgångspunkten första säsongen bör vara att endast rekommendera viner som går att köpa på postorder från Sibirien.

Henrik sa...

Apropå trollning ...

alf sa...

Var kan man få tag på Etna-vinet? mvh Alf