lördag, april 30, 2011

2008 Aurora BarricadieroSenaste versionen av Barricadiero har fått vad man brukar kalla ett "blandat mottagande". Rapporter från pålitliga källor fick oss att befara att vi trampat i galen tunna genom att beställa ett sexpack oprövat.

besök hos Vinosapien hälldes ett blint smakprov ur en flaska som varit öppen sedan dagen innan. Ingen tvekan om att det var Barricadiero i glaset, och förmodligen nollåttan, även om vinet gjorde ett klart bättre intryck än rapporterna gett vid handen. Visst, syrorna var lägre än i tidigare årgångar men det fanns andra kvaliteter som borde sitta perfekt i samspel med grillat kött. Alltså fejkar vi en grillsituation med hjälp av hängmörade ryggbiffar, hemslagen bea och fingertjocka frites.

2008 Aurora Barricadiero Marche IGT doftar stallbacke och småruffig fatrostning, utan att vi störs av alltför mycket vanilj eller kola.
Det är den patenterade kombon av röda bioäpplen, köttsafter och mättade mörka körsbär som gör vinet omedelbart igenkännligt. Det finns en antydan till likörtoner i körsbären, vi hittar dessutom några mosade blåbär, och som vanligt finns en hel del tobak och mörk choklad.

Barricadiero filtreras aldrig och är en osedvanligt extraktrik rackare -
så även denna gång. Vinet är formligen packat med frukt, fullmogna tanniner och järnrika mineraler. Syrorna är onekligen lite lägre än vanligt, men det tycks faktiskt även alkoholen vara. Vi hittar inga som helst tunga, eldiga, alkosöta eller brännande tendenser (när vi kollar upp saken visar det sig mycket riktigt att nollåttan stannat på 14,1 mot nollsjuans 14,7). Visst finns det en hel del ek, men vi uppfattar den som väl inarbetad i det maffiga extraktet. Avslutningen torkar upp med mineral och en gnutta tonicbitterhet. Eftersom balansen lutar rejält åt tanninhållet är vinet framförallt ämnat att skölja ner rediga köttbitar.

Nollåttan gör jobbet med bravur, den saken är klar efter kvällens test. Extremt användbart till grillen i sommar - snarare än att lagra - och jäkligt gott, om ni frågar oss. Servera svalt.


175 DKK/SEK, Carlo Merolli. 165 DKK, Cibi e Vini. 298 kr, BS.

ps. Labvärdena finns här. Nollsjuan hyllade vi här.

1 kommentar:

Carlo Merolli sa...

Min pris (faktisk 175,- DKK/SEK/NOK) er noget högare end Cibi & Vinis fordi det er dér at jeg köper mine Barricadiero.
Cibi e Vini er Barricadieros og Cooperativa Auroras officielle agent og den allerførste "udenlandske" importør af producenten.
Cibi & Vini fører hele sortimentet fra Cooperativa Aurora, mes jeg
kun kører med Barricadiero.
Ovenstående ikke (kun) for lidt reklame men især for at understrege at samarbejdet om kvalitet kommer kun kunden til gode (og lidt til vinhandleren).
God 1. maj!!