torsdag, april 07, 2011

Pinot No-Ahr: Spätburgunder Grosses Gewächs


Vårt närmsta tyska vindistrikt är Ahr-dalen. Ahh… vad då, undrar nog en och annan (trots idogt tjatande från oss). Beläget strax söder om Bonn är det fortfarande ett ganska okänt distrikt, något som säkert hänger ihop med att man bara odlar 560 hektar – mestadels spätburgunder - och att exporten är försumbar. I Hugh & Jancis vinatlas finns inte ens en presentation. Men om nu kvantitet inte är en möjlighet, så får man istället satsa på kvalitet. ”Klasse statt Masse” har blivit områdets motto, och under de senaste decennierna har en handfull producenter tagit sina viner till den absoluta tysklandstoppen.


Recher Herrenberg

Men Ahr ligger ändå norr om 51:a breddgraden – så hur har det gått till? I svaret ingår ordet ”Terroir”. Dalens branta sydvända skiffersluttningar är rena solfångarna, och ger förutom värme en alldeles unik mineralkaraktär åt vinerna. Dessutom har området sina egna, urgamla kloner av pinot noir som bidrar till ett eget aromspektrum. I slutet av 80-talet började man att experimentera ivrigt med barrique-lagring. Idag, tjugo år senare, har man lärt sig att använda fatkryddan med måtta. Till sist är alla producenter ense om att den globala uppvärmningen har gynnat det nordliga distriktet.


Kvällens 2008-horisontal presenterar alla sex VDP-producenterna och tar oss igenom alla dalens skiftande jordmåner via sex byar och sex förstklassiga vingårdar. De aktuella vinerna är utvalda av producenterna själva och levererade direkt till Stockholms Munskänkar med 25% provningsrabatt. För att vässa fighten drar vi till med lite sifferbetyg.Altenahrer Eck ligger högst upp i den trånga dalgången. Vingården omfattar 22 hektar, men inte mer än 7 odlas aktivt. Burg Ekka (raserad 1249) bidrog med namnet. Ännu en ruin, Burg Are, ligger väster om. Höjden är 150-250 meter med exponering syd-sydost. Läget är huvudsakligen mycket brant med gamla uthuggna terrasser och murar. Jorden är utpräglat mager med hög andel sten: vittrad blåskiffer och gråvacka. Den senare bergarten är typisk för Ahr och finns i de flesta vingårdar. Gråvacka är en kornig sedimentär sten som pressats ihop med lerskiffer till en struktur som liknar sandsten. Gråvackan sägs ge mer kraft i vinet, skiffer mer elegans.

Deutzerhof är extra intressanta eftersom man har en stor andel terrassodlingar med gamla rotäkta stockar av den uråldriga klonen ”Kaasten” som har mindre bär. Odlingsmetoderna är giftfria och biodynamiskt inspirerade. Med hård beskärning blir uttaget 20-25 hl/ha för GG-vinerna. Skörden sker inte senare än nödvändigt för syrabalansens skull. Man är ensamma om att använda "saignée" till alla sina GG-viner för att öka andelen skal i musten och därmed få en stadigare tanninstruktur. Musten jäser med vingårdens egna jäststammar, i öppna träkar på burgundiskt vis, med nedtryckning av skalhatten var tredje timme. Vinet uppfostras under nio månader i nya franska barriques, och tappas på flaska i augusti året efter skörd. Stramt eleganta viner med framträdande tanninstruktur och alkoholhalt kring 13,5 procent bör bli resultatet.
2008 Deutzerhof Altenahrer Eck GG (€48)

Ljusare röd färg med varma nyanser av solnedgång och en antydan till tegel utåt kanten. Vidöppen doft, komplex och karaktärsfull med snygg fatrostning och rökiga mineraltoner. Fruktaromer av jordgubbar, vildhallon, nypon och rönnbär. Kvällens mest stalliga vin med fin spillning, skogsbrand, söta rökverk från mellanöstern och ett flertal andra örter. I munnen får vi en stramt fokuserad balans med bestämd finsandig tanninstruktur, återhållsam men intensiv rödfrukt, skön mineralsälta och en framträdande örtighet åt malörtshållet med mynta i eftersmaken. Den intensiva lingon/vinbärssyran driver på längden. Ett flertal provare hade invändningar mot stalltonerna och malörten, men i vår smak är det här ett av kvällens mest förtrollande viner. Gamla rotäkta stockar ger onekligen spännande resultat. (92)På en kulle väster om vägen mellan Mayschoss och Rech tronar Burg Saffenberg (ruinerad av svenskarna 1632). Mittemot ligger vingården Herrenberg, vars namn syftar på borggrevarna som ägde byarna Rech, Mayschoss och Dernau med vingårdar. Herrenberg omfattar 27 hektar varav 17 odlas. Sluttningen är perfekt jämn och rak, upp till 60% brant med urgamla terrasslägen i vänstra delen. Höjden är 130-260 m. Övervägande delen av Herrenberg har rakt söderläge. Jordmånen är huvudsakligen vittrad devonskiffer på gråvacka, med en liten del lössjord/lera i den östligt exponerade delen.

Stodden odlar totalt 6,5 hektar. Vingårdsmetoderna är moderna med hård beskärning och grönskörd. En del av stockarna i de gamla terrasserna är rotäkta. Vid skörden gör man en noggrann sortering i två steg. Efter avstjälkning jäser musten i slutna temperatur-kontrollerade ståltankar med roterande paddlar som modifierats för att inte krossa druvkärnorna. Macerationstiden är relativt kort, inte mer än 17 dagar. Malolaktisk jäsning och uppfostran sker under 18 månader i nya mediumrostade bourgognefat från François Frères. Stodden ogillar reduktion och drar om faten minst fyra gånger för att syresätta vinet. Vinet buteljeras utan filtrering. Kombinationen av jordmån och vinifikationsmetoder ger ljusa, genomluftade, mycket eleganta, gräddigt viskösa viner med kryddig värme och alkohol uppåt 14%. Är druvmognaden hög kan man notera toner av cassis i viner vars druvor vuxit på skiffer.
2008 Jean Stodden Recher Herrenberg GG (€55)

Ljust varmröd färg. Subtil doft med en superelegant fatkaraktär av orientkryddor, sandelträ, smörkola och stearinljus. Ren sirlig frukt som av tranbär och röda vinbär med lätt metalliska mineraltoner. Perfekt balanserad smak i renodlat elegant stil med behagfull syra, stilfullt lätt rödfrukt, silkiga tanniner, smått viskös munkänsla och en lång kryddig eftersmak. Den genomluftade vinmakningen gör drickbarheten snudd på livsfarlig redan nu, och den som uppskattar premier cru från Volnay och Chambolle går aldrig fel hos Stodden. En sann elegant med storartade framtidsutsikter. (94)I Dernau vidgar sig dalen till en stor skål med branta sidor. Pfarrwingert är tillsammans med Hardtberg Dernaus bästa vingård. Namnet kommer från Dernaus katolska "Pfarrkirche" som fortfarande äger mark här, "Wingert" är gammal högtyska för vingård. Höjden är 125-220 meter. Sluttningarna är tvärbranta (60%) och utjämnade i och med "flurbereinigung". Pfarrwingert omfattar 10 hektar med mestadels sydlig exponering, som kompliceras av att berget ”veckar" sig och ger många olika mikroklimat. Detta utnyttjar man genom att odla tidigmognande frühburgunder i svalare lägen. I marken hittar man porös, lättvittrande blåskiffer och gråvacka, en utpräglat karg jordmån med mycket hög andel sten som värms upp snabbt. Skiffer sägs ge eleganta viner med mineraltoner av järnfilsspån och sten, en kryddig mineralkänsla och ett fint drag av malört.

Meyer-Näkels ägor omfattar 15 hektar. GG kommer från gamla stockar i Pfarrwingert, där man gör en selektiv skörd av fullmogna druvor i mitten av oktober eller något senare. Uttaget är cirka 30 hl/ha. Musten får en längre maceration än hos Stodden, vilket ger lite mer skaltanniner. Vinet uppfostras under sexton månader i mediumrostade franska barriques - 70% nya och resten ettåriga. En restriktiv inställning till syre, alltså få omdragningar, ger viner som kan vara reduktiva som unga. De är rikt fruktiga med både röda och mörka bär. Fint blommiga och örtiga, tydligt mineraliska – järnfilsspån är typiskt för skiffer – och eventuellt lite reduktiva direkt efter öppning. I så fall märks ett sumpigt inslag som av insjölera. Komplexa och balanserade viner med med friska syror, goda tanniner, alkohol på 13,5-14 % och en måttlig fathantering med toner av toast, kola och kryddor.
2008 Meyer-Näkel Dernauer Pfarrwingert GG (€48)

Ljusare varmröd färg. Nästan helt knuten doft som öppnar upp långsamt och ganska motvilligt visar sina eleganta, komplexa toner av skogsbär - lingon och blåbär - förutom de genomgående dragen av ljusröd pinotfrukt. Dessutom hittar vi vitpeppar, våt sten, metall, och lätt reduktiva drag av simbassäng samt en smula blålera. Smaken är sval men intensiv, med strålande fruktfokus i mitten, finkalibriga tanniner och en rejäl längd på eftersmaken. Den höga andelen skiffer kommer igenom med balanserad malört i avslutningen. Snackar vi framtidspotential är detta kvällens bästa vin. Så fick det också utan konkurrens flest röster. Hatten av för stockholms munskänkar som kunde utläsa alla förborgade löften. (94)Med sina 50 (21) hektar är Rosenthal den största vingården i Ahrweiler, belägen rakt ovanför Altstadt. Namnets ursprung är oklart, enligt vissa syftar det på omgivande vildrosor, enligt andra på en uråldrig källa (Runst= rinnande vatten). Det är ett brant läge som  visuellt präglas av en hög mur i nederdelen av vingården. Muren skapades när man byggde förbifartsleden runt Ahrweiler på 80-talet. Rosenthal ligger på 110-180 meters höjd. Här finns en lerig och stenig jordmån som skiftar mycket. Gråvacka i östra delen, lera i övre delen, lössjord i västra. Därtill också lösslera och skiffer, en blandning som sägs dominera i Adeneuers parceller. Teoretiskt sett bör det kunna förena fyllighet med elegans. Adeneuer odlar 10 hektar allt som allt. GG kommer från minst 40 år gamla stockar i Rosenthal. Vinet är uppfostrat i nya barriques.2008 Adeneuer Ahrweiler Rosenthal GG (€34)

Ljusare varmröd färg med antydan till tegel åt kanterna. Doft av ny ek med irriterande tydliga drag av kolabönor och pepparkaksdeg, lim och fernissa. Aningens ättickstick och kokt kål i en allmänt småsvettig, lätt ofräsch fatkaraktär med underliggande frukt av hallon och röda vinbär. Ganska tätfruktigt i smaken, med fatiga drag av mintkola och rejäla tanniner åt det kantiga och gröna hållet. Tydlig ekbeska i eftersmaken. Stadigt vin, men här har ekbehandlingen blivit alltför dominant. Provningens Svarte Petter - det enda vin i sextetten vi inte skulle vilja köpa. (88)Namnet säger allt. 47 (26) hektar stora Sonnenberg hör till den nedre delen av Ahr, där dalen breddar ut sig och sluttningarna blir mindre branta. Sonnenberg är ett rakt söderläge, men har sidodalar med öst/västlägen. Höjden är 100-150 meter, och mesoklimatet utpräglat varmt. Marken är ett konglomerat av gråvacka och gråvackaskiffer, med lera och lössjord. Jordmånen kan studeras i genomskärning i en fem meter djup klyfta i nedre delen av vingården. Vinerna blir fylliga och rika men behåller elegansen i frukten tack vare den stora andelen av sten i marken.

Weingut H.J. Kreuzberg odlar totalt 8,7 hektar. Metoderna är ekologiska utan certifiering: inga kemikalier utom koppar och svavel, men täckgrödor och naturlig gödning med halm och djurspillning. Rankorna i Sonnenberg planterades så sent som 2005 med Geisenheim-klon 19 som ger glesa klasar med små bär. Ludwig Kreuzberg ser fram emot att göra sina bästa viner härifrån om 10-15 år. Skördeuttaget för GG ligger runt 30 hl/ha. De senaste åren har han börjat skörda tidigare för att betona vinernas fräschör. Musten jäser på traditionellt bourgogne-vis i öppna träkar med varsam extraktion. Vinet får mogna under 18 månader i mediumrostade barriques, varav högst en tredjedel är nya. Sammantaget bör dessa metoder ge ljusa och elegant fruktiga viner med frisk syra och bra transparens för terroir, relativt diskreta fattoner samt en balanserad alkohol runt 13-13,5%.
2008 Kreuzberg Neuenahrer Sonnenberg GG (€38)

Färgintensivt klarröd med blå reflexer. Frispråkig, charmig doft av cassis och jordgubbar, vinbärsblad och lingonris. Fenomenal fräschör tack vare de lätt vegetala inslagen. Aningar av mynta och moselliknande "äppelbensin". En personligt framtonande och humörhöjande doft utan markanta drag av ek. Stor och ganska rikt rödfruktig smak med sval karaktär, silkiga tanniner, friskt äpplig syra och god balans med omärkbar alkohol. Visst saknas väl lite fokus och längd, men vinet är ack så givande med härlig drickbarhet nu. Stockarna är ju bara sex år gamla, så det är helt i sin ordning. Easy drinking, snarare än lagring. Med leverans i underkant av GG-klassen blev det här lekfulla charmtrollet en personlig favorit. (91)Längst ner i dalen är landskapet relativt flackt, men den gamla vulkanen Landskrone utgör ett tydligt landmärke. Furst Philipp av Schwaben lär 1206 ha utropat ”Detta är landets krona” varefter han byggde Burg Landskrone, som till slut gick i luften med en smäll 1677. Denna vingård omfattar 23 hektar (16 odlade) i lägen sydväst till sydost. Höjden är 80-170 meter, och sluttningarna är riktigt branta, med rätt fula murar av betong - här gjordes flurbereinigung ganska tidigt. Landskrone är en gammal basaltkägla med inslag av tuff, men de flesta vi talat med menar att det vulkaniska inslaget i jorden idag är ganska litet i förhållande till vittrad gråvackaskiffer. Här finns också det starkaste inslaget av lera. Tillsammans med den nedre dalens allmänt varmare klimat ger jordmånen fylliga och relativt alkoholrika viner med mörk mogen frukt.

Weingut Nelles odlar totalt 8,5 hektar. Odlingsmetoderna respekterar naturen, och man göder med kompost, spillning och halm. När det gäller vinifieringen är man ensamma om att använda sig av en längre kallmaceration innan alkoholjäsningen: minst fem dagar vid cirka 7 grader. Den totala urlakningstiden blir också ganska lång - uppåt fyra veckor i slutna temperaturkontrollerade ståltankar. Temperaturen hålls strax under 30 grader och extraktionen är försiktig: man sänker bara varsamt ner skalhatten ett par gånger dagligen. GG-vinerna uppfostras i ny ek, hälften amerikansk och hälften fransk. Källarmetoderna är ämnade att ge färgrika, rikt fruktiga viner med lena, mogna tanniner, viss rondör och fylligare alkohol uppåt 14-14.5%.
2008 Nelles B-48 Heimersheimer Landskrone GG (€27)

Ljusast i färgen av alla kvällens viner, en komplett överraskning efter de färgrika nollsjuorna vi provade förra våren. Gott om rostad ek med lätt rökiga puffar av skogsbrand samt djupare toner av tjära. Ljusa hallon, röda vinbär och pomeranser. Smaken är oväntat intensiv med rik rödfrukt, bra syror och lätt brända toner. Viskös munkänsla, fyllig alkoholvärme och en lång, kryddig eftersmak. Med sina 14,5% är den här nollåttan i nuläget en smula obalanserad och eldig på californiskt eller nyzeeländskt vis, men det kan fixa till sig på sikt. Riktigt gott, det gäller bara att matcha alkoholen med rätt mat. Fet fågel som gås ligger nära till hands. (91)

Så har vi då smakat igenom vårt sexpack Grosses Gewächs från 2008. Det generella intrycket är, precis som vi hoppats, leverans på hög och jämn nivå. Nollåttorna är lika bra som nollsjuorna, men betydligt långsammare i utvecklingen - med en påtaglig friskhet och renhet i frukten. De dricks förmodligen bäst 2013-2023.

I fråga om kvalitet är GG-vinerna från Ahr på allvar med och konkurrerar med röda bourgogner i samma prisklass, fast på sina egna premisser. Den globala uppvärmningen har onekligen gynnat distriktets viner - inte ens ett svalt år som 2008 behövde innebära omogna druvor.

Som turistdestination är Ahr alldeles enastående. Åk dit i sommar och haffa de rikt fruktiga nollniorna. Och glöm inte att även billigare versioner, även på basnivå, har väldigt mycket att ge.

Den oumbärliga lägeskartan i högupplöst version hittar ni här.

Besök hos Nelles här.

Besök hos Deutzerhof här.

Besök hos Meyer-Näkel här.

16 kommentarer:

JanneS sa...

Detta låter ju intressant. En plan för en utflykt i sommar börjar ta form. Legoland - Ahr - Mosel.
Ni har inte möjligen något tips på näthandlare i tyskland som har Ahrviner?

Finare Vinare sa...

Bra plan Janne, vi kanske lånar den om vi får.

De här näthandlarna har bäst utbud från Ahr:

http://www.weinrefugium.de

http://www.belvini.de/

http://www.ahrweinshop.de/

Nelles har en egen webshop:

http://www.weinhaus-nelles.de/wein-shop/

Deutzerhof och Kreuzberg säljer gärna direkt och levererar smidigt med DHL:

info@weingut-kreuzberg.de

info@deutzerhof.de

Finare Vinare sa...

Den här också, med tre bra Stodden-viner:

http://www.rindchen.de/weine/Ahr

Viner från kooperativet i Mayschoss-Altenahr:

http://www.wg-mayschoss.de/shop/

Viner från Dagernova-kooperativet samt Kloster Marienthal:

http://dagernova-shop.de/

Viner från Kloster Marienthal samt Brogsitters egna märken:

http://www.brogsitter.de/wein/deutscher-wein/ahr-wein-deutschland/

JanneS sa...

Oj, tack! Vilken informationskälla!

Easy Drinkers sa...

Kreuzbergarn verkar helt klart vara vår cup of tea. Måste helt klart kollas upp!

/ TF

J sa...

Stodden-vinerna hos rindchen.de kan även beställas via vinstocken.se. De blir dyrare förstås, man kanske tar man igen det på frakten?

Anonym sa...

åh ahr vad jag älskar reklam! Måste åka dit. Per

Finare Vinare sa...

Reklam - absolut. We Ahr Fans! Det här kontot drivs med ren kärlek.

Någon som minns det fantastiska aprilskämtet i DNs resebilaga? I början av 00-talet: "Isola Lethe - Glömskans öar". Resmålet som var för bra för att vara sant.

Lite så är det med Ahr. Fast det finns i verkligheten.

Henrik sa...

I min näsa och mun var vinerna initialt väldigt lika - tvekade en stund på om det var eken eller terroiren som snackade.
Men med lite luft och till snacket efteråt började vinerna skilja ut sig en aning från varandra.
Det är ju fan att man ska falla för Stodden, men Meyer-Näkel och Eck var inte långt efter. Stodden var ren elegans, den skulle jag gärna dricka igen 2014-2016.
Eck var väldigt personlig och lär, liksom alla utom möjligen Kreuzberg, ha mycket att vinna på att få veckla ut sig några år.
Jättekul provning och reklam eller inte, Ahr verkar vara en fantastisk plats att besöka. Kan tänka mig massor av ställen som är ett gäng sämre för en veckas vandring och vinprovning.

ASi sa...

Jag är förvånad över lagringsrekomendationerna. Jag skulle ha trott att vinerna skall drickas inom 4-5 år. Har ni provat äldre exemplar av Ahrviner?

HT sa...

Saknade att se buteljerna, men de kanske kom fram efter ett tag? Bra och koppla bildminnet till hur vinerna doftade/smakade. Även jag föll för Stodden, med Meyer-Näkel som kandidat på bäst framtidsutsikt.

Finare Vinare sa...

ASi - fem till femton år från skörd är vad producenterna själva rekommenderar med ledning av de äldre årgångar man sparat på.

Och när det gäller toppviner från en "långsam" årgång som 2008 är det knappast att ta i för mycket. Nollsjuorna har hittills utvecklats nästan dubbelt så fort och håller kanske inte riktigt lika länge. Men det är bara vår gissning.

Vi fick exempelvis prova 2000 Altenahrer Eck (Auslese) Trocken - från en riktigt usel och snabbt mognande årgång - hos Deutzerhof, rejält moget men långt ifrån passé vid tio års ålder. 2001 "S" Goldkapsel hos Meyer-Näkel var förstås i strålande form, liksom 2004 Kräuterberg GG. Annars är ju det mest årgångarna 2004-2008 vi haft möjlighet att testa.

Finare Vinare sa...

Henrik - vad Stodden sysslar med är ju ren förförelsekonst. Fasen vet hur trollkarlarna på François Frères bär sig åt för att trolla fram orientens basarer ur sina fat. Inte det minsta förvånande att du och många andra föll för de locktonerna.

HT - oj, flaskorna glömdes totalt bort i tunnelseendet på vad som var i glasen. Sorry, nu fick du se dem i alla fall. Förresten, skulle vara väldigt intressant att göra om exakt samma provning om ett gäng år.

zimrad sa...

hej, har tänkt besöka Ahr i september. Jag har kollat lite ang. hotell eller Gasthaus men kan inte finna något som jag fastnar för, har ni möjligen några rekommendationer ??
Intressant läsning om Ahrviner, min favorit ahr Herrenberg Sp.burg.
mvh Zimrad

Finare Vinare sa...

Hotell - Romantik Hotel Sankt-Peter i Walporzheim.
Vi bodde där, utmärkta rum, toppenfrukost och trevlig personal. Hyfsade priser också.

Gasthaus- Ludwig Kreuzberg har fem rum att hyra ut.
Vi har inte sett rummen, men gården är mysig och Ludwig är en trevlig kille.

Magnus sa...

Tack för ett gammalt men fortfarande väldigt bra inlägg. Så pass att jag länkat till det på bloggen min. :)