fredag, april 29, 2011

2009 Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg Riesling trockenAndrasorteringen blir gärna förstahandsvalet när man ska ge sig på en storartad tysk årgång som 2009. Medan man väntar på att Halenberg GG ska bli drickfärdig är det toppen att få en sneak preview från samma vingård. Och vilken uppvisning sen...

2009 Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg Riesling trocken har en fokuserad doft, fortfarande en smula grönt aromatisk med kittlande nässlor, lite örter och gurka. Själva frukten är klock: vit persika, mogen lime, mogen grape samt en gnutta juvenil päronfestis. Men det är mineralkaraktären snarare än frukten som fångar oss: klingande rena mineraltoner med drag av metall och skaldjur, snudd på animaliska/fårfettiga. Extremt aptitretande sniff.

Smaken är full av skenbara motsägelser, alltid ett gott tecken. Stor men slank, kraftfull samtidigt elegant, rikt fruktig men ack så transparent. Läskande som ett frizzante mineralvatten. Alla komponenter är i balans, och jobbar tillsammans för att förmedla något större, låt oss kalla det terroir. Avslutningen är elegant torr med en lång efterklang där den lilla fruktsötman spelar mot mineralsälta som liknar fänkål eller anis, medan grapebitterheten spelar ytterst diskret andrafiol.
En sinnebild av begreppet spänst. Ännu en paradox: på samma gång upphetsande och svalkande - perfekt som apéritif. Missa icke!


€17,90 hos Belvini. 239 kr på SB.

Frankofilen blev lycklig här.

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

Svårt att inte bli fnittrigt lycklig av sådana här viner... Attans, så gott.

Rara droppar sa...

Upptäckte idag att de första sparrisknopparna letat sig upp genom myllan....meaning....dags att dricka Riesling.

Lägger till denna på listan.

Nick Shay sa...

Ständigt detta Belvini!

För den som har en beställning på väg från vännerna i Dresden, och för den som gillar stramt rasig Riesling:

http://www.belvini.de/pinfo.php/pID/13013/robert-weil-riesling-kiedricher-turmberg-trocken.html

Varför kan inte mitt lokala Systembolag erbjuda sådana här Riesling-droppar för 189 kronor? Löjligt prisvärt.