söndag, april 03, 2011

2007 Tua Rita Perlato del BoscoS blint: är det biodynamiskt? T: vad är det som får dig att tro det?
S: det lurar en liten äppelkompost runt hörnet. Har man vuxit upp med äppelträd på tomten så känner man igen den.

Vad ska man säga? Jovisst är det så. Men för övrigt finns inte mycket som pekar åt det hållet. Tvärtom hör stilen i 2007 Perlato del Bosco Toscana IGT hemma i den moderna, superproffsiga vinmakarvärlden. Det är bra höjd på doften, men utan några volatila drag och utan stall, lagård, brett eller funk. Dessutom utan några tydligare fatmarkörer förutom känslan av elegant inpaketering i blåsvart Matrix-kostym.

Renhet är ordet. Småbittra körsbär, blåbär, cassis, kulspetsbläck, viol, bittermandel och ceder. Inte så värst mycket mer - druvmaterialet tycks perfekt, inget grönt och absolut inget övermoget. Doften är fortfarande primär. Smaken är ganska stramt balanserad och rejält strukturerad med grymt välpolerade tanniner som liknar modern topp-bordeaux eller något proffsjobb från Napa. Vinet blir bara bättre i glaset och är efterhand enormt givande att dricka - bara godare och godare för varje klunk. En eftersträvansvärd egenskap.

När det gäller filmberättelser skiljer man ibland på intrigdrivet och karaktärsdrivet. Översätter man till ett vinös kontext så hör många av de viner som för tillfället intresserar oss mest till den andra kategorin. Där hittar man personligheter där skönhetsfläckar, avighet och andra mänskliga brister är att räkna som tillgångar. Den första kategorin eftersträvar det ofelbara och liknar på så vis ingenjörskonst,  som en högglanspolerad maskin i rostfritt stål. Är bara maskinen tillräckligt snyggt konstruerad så kan man inte värja sig. Lite så är det med Perlato del Bosco. Det ovana mötet mellan biodynamik och teknisk perfektion är onekligen fascinerande. Kanske är det till slut ändå terroiren och ett lågt uttag som gör det?

Dracks till en intrigdriven actionrulle från mainstream-hyllan: "Unstoppable" av Tony Scott. "Shows why old-school professionalism never goes out of style" skriver LA Times. Det kunde gälla för vinet också.

2 kommentarer:

Nick Shay sa...

Var hittar man denna? Hökaren i Novosibirisk?

Finare Vinare sa...

Hehe, säkert finns den hos Hökarn, han har ju allt.
Men vi plockade upp den till lätt överpris på Silja Bon Vivant. Den som är smartare handlar hos Superiore.de (€23,50).