måndag, april 18, 2011

2010 Domaine La Réméjeanne Côté Levant RoséOj, vad vi har längtat efter att sparka igång rosésäsongen. Att kunna sitta utomhus i t-tröja och äta lunch i solen känns nästan overkligt efter den långa vintern. Så sent som i början av förra veckan låg isen kvar i vikarna kring huvudstaden - i Skåne har våren lyckligtvis några veckors försprång, även om sjöbrisen fortfarande är ganska sval.

Nyligen kunde vi glädjas åt nyheten att Vinik ska importera Domaine La Réméjeanne - en côtes-du-rhône-producent med grundmurat gott rykte. Häromveckan damp det ner ett helt gäng viner varav ett redan har fått välförtjänt plats i vårversionen av Ekovinlådan.

2010 Côté Levant Rosé är en typiskt laxrosa uppenbarelse, bara snäppet färgrikare än de allra ljusaste provensalarna, och med ungdomligt ljusblå reflexer. Doften är nyanserat rödfruktig med toner av smultron, persika, blodapelsin och rosor. En smula aromatisk, men helt utan det störande nagellack som emellanåt kan dyka upp i sammanhanget. Istället kan vi lätt plocka örter ur den omgivande garriguen, och visst finns en känsla av våta stenar. Inte dumt alls!

I munnen möts vi av en rättfram och snygg attack. Här finns tillfredsställande frisk fruktsyra i balans med värme och krydda - men det överraskar att läsa 14% på etiketten eftersom alkoholen inte alls sticker ut. Till och med i lunchsammanhang är vinet lättfotat och elegant, med en antydan till fruktsötma och anissälta som sitter perfekt till maten.  Det är skoj att plocka ut nyanser av de ingående druvorna  grenache/syrah, och avslutningen har precis det där lilla örtiga snörpet som ber om en klunk till.

Detta är relativt "mainstream" för att vara Vinik - om än av hög kvalitet - med massor av igenkänningsfaktor till annan klassisk sydfransk rosé. Inte minst därför är det en fullträff, och Côté Levant borde gå åt som smör i sommar. Vi har inte koll på exakt pris per flaska vid separatköp men gissar på 120 pix. Resten av vårlåddan slinker ner under påsklovet.


7 kommentarer:

Jonas sa...

Och där infann sig säsongens första rosésug! Tack för det.

sussan72 sa...

Va kul med ett nytt rosé test nu när värmen äntligen kommit! Vilken bra blogg ni har! Men varför sätter ni inte inlägre betyg på vinerna! IMHO så räcker typ betyget och en kort bra beskrivning. Å då vanliga betyg som 1 till 5! Kanske oxå bra att skriva vad vinet passar till typ pasta och liknande! Å korta texter vet jag att många efter lyser och så viner som finns på mitt systembolag i Nacka ;-)

Unna er nu ngt riktigt gott i vår värmen!

Anonym sa...

Och nu är FV mainstream. :)

/Max

sussan72 sa...

Själv har jag ett jätte bra tips på ett Rosé vin! Heter Rene Barbier och finns både på box och flaska för den som vill ha sån. Fruktigt och gott med lite smak av bär och samtidigt lite friskt och "somrigt"! Passar jätte bra till typ pasta och som pratvin med vänner ;-)

Får fyra vår solar av fem!

Härmed utfärdas solklar köp rekommendation ;-)

Finare Vinare sa...

Kul kommentar tråd! ;-)

Varför inte erbjuda Côté Levant som 6-pack i BS?Svenska folket behöver bättre rosé....

FV-trollet sa...

Ja, det kanske gick lite överstyr denna gång. Och ja, René Barbier-grejen kändes nästan jobbig att skriva. Men befattar man sig med roséviner och amarone så har man sig själv att skylla.

Guran i vinkällaren sa...

Eller varför inte prisvinnaren "Reflet" Rosé 09 från Domaine Saint Nicolas i Loire. 80% pinot noir 20% Gamay. Privatimport från Franska kvalitetsviner (omkring 1.400kr 12 pack). Årets rosé enl. mig. Tråcklar och njuter mig genom den 4:e lådan - vinet är inte ett dugg sämre än förra sommaren - sa jag biodynamiskt? Javisst.