lördag, april 30, 2011

2007 Meyer-Näkel Frühburgunder


I maj förra året, hos sju producenter i Ahr, fick vi gott om möjligheter att lära känna pinot noirs brådmogna syrra - pinot madeleine. Bara en gång dessförinnan hade vi träffats (det var 1996 hos Weingut Fürst i Franken), och vi blev båda klart förtjusta - särskilt S upplevde något av en förälskelse! Alltför länge har vi dröjt med att följa upp den affären...

Frühburgunder, som tyskarna kallar den, anses av ampelograferna vara en självständig druvsort. Som känt har pinotdruvan lätt att mutera, och det är precis vad som skett. Men det har inte hänt av sig självt, utan genom generationer av vinodlares aktiva urval. I det svala tyska klimatet har man helt enkelt haft för vana ta sticklingar från de stockar av spätburgunder vars druvor utvecklats tidigast.

Fåglarna älskar att äta frühburgunder, druvorna mognar flera veckor tidigare än spätburgunder. När man på sina håll ser blå skyddsnät uppe i vinbergen kan det mycket väl vara frühburgunder som växer där.
Men det har aldrig funnits några mängder att tala om, och rankan är känslig för sjukdomar som bladrullvirus, men inte för botrytis.
I mitten av sextiotalet var den rara sorten nästan borta, innan forskningsinstitutet Geisenheim tog tag i saken. Sedan dess har frühburgunder gått från ynka 15 hektar i hela Tyskland till dagens 251.

2007 Meyer-Näkel Frühburgunder har en årgångstypisk, ljust brunröd färg med fin lyster. Doften är vidöppen och komplex med drag av höstlöv, mossa, malört, mynta och rönnbär. Fint mogen frukt utan tvekan, undertill lurar hallon, och lätt rökta toner åt charkuterier och tjära till. Här finns massor av pinositet och en skön mognadsutveckling i flaskan.

I munnen är det här ett prima exempel på hur frühburgunder skiljer sig från spätburgunder. I den lätta kroppen ger frukten ändå intryck av högre mognad, syrorna är mjukare och de små tanninerna fenomenalt lena. Munkänslan är påtagligt krämig och viskös - tyskarna kallar detta fenomen "Schmelz". Smaken har riktigt bra längd - med aromer likt rönnbär och lakrits - och slutar med krydda och mint.

Ett smeksamt och givande vin som vi ser fram emot att dricka igen.

Belvini, €21,90.

ps. I Belvinis sortiment av frühburgunder fastnar vi för Alexander Stoddens version. Och Klaus-Peter Kellers, någon som smakat hans röda?

2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Vi har några flaskor från Keller liggandes som heter HM. Jag har förstått att det är en blandning av spät- och frühburgunder. Något ni hört talas om?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Aldrig. Har ni smakat på dem?

Med tanke på Klaus-Peter Kellers kärlek till bourgogne - och utbyte med toppvinmakare där - blir man svårt sugen att få prova hans Spätburgunder Frauenberg GG.
Men då måste man nog åka till Flörsheim och hälsa på, två fat räcker inte långt...