söndag, april 24, 2011

2007 Pelissero Barbaresco Nubiola


Kort not om ett fantastiskt vin från Giorgio Pelissero. Vi brukar gilla hans basbarbaresco Nubiola med dess kombination av modern paddel-jäsning och mestadels traditionell botti-uppfostran, men nollsjuan är utan tvekan den bästa version vi druckit hittills.

2007 Pelissero Barbaresco Nubiola ger ifrån sig pustar av läder och tjära ur karaffen, väldigt lovande. Efter en timma häller vi upp flytande rubin med liten tegelkant. Doften i kuporna är omedelbart förtrollande - druvmogen rödnebba med urläckra nypon, rosenblad, rabarberkompott, hallonpastiller och röda vinbär. En skinande renhet med tydliga mineraltoner och oemotståndlig charm. Underbart att slippa inslag av rostade fat.

Smaken har en fruktig balans i klassiskt medelfyllig stil utan den marabou-sötma vi på senare tid funnit alltför påtaglig i La Spinettas Langhe Starderi. Här kan vi istället njuta av burgundiskt klarröda aromer, frisk syra och bestämt greppiga tanniner. Vi gläds åt skolboksmässig nebba-karaktär av tjära och läder i mittsmaken, som torkar upp med en kärve örter i avslutningen för att lämna en tydlig mineral- och lakritssälta i eftersmaken. Det hela klingar snyggt och länge.

Nubiola 2007 är en enastående läskande och fruktren barbaresco som förenar det bästa av modernitet och tradition. Det här dricker vi med största glädje redan i år - nollsjuorna har den sortens personlighet - men förmodligen finns en hel del gott att hämta även i framtiden.


SuperBest/GobiVin, 150 DKK. Emellanåt tycks man få galna ryck och justerar ned priset till 130 eller hör och häpna, 100 DKK. Så fort det sker kommer vi att hänga på låset. Kära skåningar och danskar, berätta gärna när. 300 spänn i BS känns onödigt dyrt - om det inte gäller ett enstaka smakprov.

ps. Vi gillade att läsa Niels beskrivning här.

7 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Lovar att hålla örat mot rälsen. Just nu säljer Superbest 2007 Long Now för hundringen men det är inget jag åker över sundet för.

Ulrik sa...

Long Now tyckte jag var helt ointressant. Ett helt annat djur än beskrivningen ovan.

Finare Vinare sa...

Instämmer. Long Now har provats vid flera tillfällen och i flera årgångar, det är inget vi skulle köpa oavsett pris.

Anonym sa...

Köpt idag hos Gova på Jägersborg Alle til 119 dkk
mvh
dansken

Anonym sa...

Sorry, glömte att notera: jag tömte hyllan och kvar stod bara 2005, så om dom har flera i lager vet jag inte...
dansken.

Finare Vinare sa...

Tack för info!

Finare Vinare sa...

Förresten, vilken av butikerna på Jaegersborg Allé?