torsdag, april 21, 2011

2009 Raymond Bouland Morgon Vieilles Vignes


"Vinsafari" borde marknadsföras som en av Danmarks stora turistattraktioner. Själlands ostkust är så pepprad av importörer och butiker att den ena safarin inte behöver bli den andra lik. Ett exotiskt inslag på gårdagens tur - inte minst sett ur svenskt monopolperspektiv - uppenbarade sig på en ordinär parkeringsplats i Helsingör.

En franskskyltad silvermetallic skåpbil svänger upp, sidodörrarna öppnas och inom kort har en halvpall goda alsaceviner bytt ägare. Till gårdspris, utan mellanhänder, nota bene med danska vinskatten betald. De svenska kunderna blir smått uppspelta av den kittlande köpsituationen, och gamla grannbloggare får äntligen träffas alltmedan den glade vinodlaren langar låda och räknar cash.

I välbeställda Charlottenlund, på Jaegersborg Allé, har man tillgång till två SuperBest med bara ett par hundra meters mellanrum. Eftersom det trots allt handlar om vanliga snabbköpsbutiker - om än med ovanligt schysst vinsortiment - blandas suspekta tilbud ("tag 2 barolo for 150 DKK") med helseriösa klipp. I den senare kategorin hittar vi Giorgio Pelisseros 2009 Langhe Nebbiolo och Mauro Mascarellos 2009 Dolcetto d'Alba, båda för 75 DKK vid köp av 6.

Två viktiga anledningar för svensken att ägna sig åt vinsafari kan sammanfattas i orden bourgogne och beaujolais. Bara de tre importörerna VinrosenPétillant och Otto Suenson har tillsammans långt fler intressanta viner listade än vi någonsin har sett till på Systembolaget. Från Dronningens Tvaergade (Suenson) kan vi rapportera att samtliga nollsexor från Bruno Clair just nu säljs med 30% rabatt.

En annan hylla lockar med sköna viner från Comte Armand: Volnay och Auxey-Duresses till rimliga priser. Idag är vi särskilt på jakt efter beaujolais crus 2009. Olivier Merlins röda nollnior kommer in först i början av juni, vi rekommenderas av försäljerskan att testa en annan Morgon. Daniel är den mer kände av bröderna Bouland, men Raymond sägs vara ungefär lika bra.


2009 Raymond Bouland Morgon Vieilles Vignes har en primär och rättfram nos av hallon, jordgubbar, lingon, kulspetsbläck och lakrits. Det doftar som ett ganska lätt och syrligt vin, därför kommer attacken i munnen som en rejäl överraskning: oväntat rikt och fylligt, med imponerande fullmogen frukt.

Den friska syran sjunger i munnen, de fokuserade aromerna av hallon och maraschinokörsbär skiner som pastiller, alltmedan den silkeslena munkänslan smeker gommen medhårs. De mogna tanninerna ger urgod substans att suga på, lätt kryddiga som muskotnöt och sandelträ. Avslutningen kombinerar örtbett med sötlakrits och efterlämnar en lätt uttorkande läskpapperskänsla som bara ber om en klunk till. Och en till.

Som ni redan förstått är drickbarheten i detta vin suverän. Det är så himla gott, och så okomplicerat att älska, och det blir bara bättre för varje klunk. En sådan makalös renhet i frukten - det kostar många pengar i norra bourgogne. Det är bara att sluta ögonen och njuta rakt upp och ner, en stor upplevelse faktiskt. Och potentialen finns för 5-10 års utveckling.

Otto Suenson, 125 DKK.

ps. Firmans svenska gren har nyligen startat upp distansförsäljning
på nätet med direktleverans till svenska kunder, men just detta vin
finns inte där.

5 kommentarer:

Michel sa...

Håller med dig/er om Danmark, och deras ofta högklassiga utbud av bourgogne, beaujolais (och kaliforniskt supergodis).

Du borde länka till Lennart Agén som är presschef på Systembolaget (lennart.agen@systembolaget.se), och även inköpschef Sara Norell (sara.norell@systembolaget.se) så att åtminstone de kan se att Danmark inte bara är "köp 3 skitviner, bara för 2 skitviner", en gren inom sporten "FÖRTAL" som Systembolaget troligen är Europeiska Mästare i.

Frånsett det - mitt "krig" mot Systembolaget ska inte förta njutningen - antar jag att er beaujolais smakade alldeles förträffligt bra!

Finare Vinare sa...

Ren och oförfalskad sinnlig njutning!

Ja, domän-bourgogne finns ju åtminstone att köpa på systembolaget (om den kostar tillräckligt mycket för att beredas plats i vinkällarsläppen). Men när det gäller gårdsproducerad beaujolais är frånvaron faktiskt total!

Här avslöjas systembolagets allra svagaste punkt: autentiska gårdsproducerade viner i mellanprisklass.
Att SB inte klarar av att hantera denna guldgruva av vinupplevelser är det starkaste argument vi kan komma på för att lägga ner eländet. Skärpning !!!

Italienska viner sa...

Giuseppe Mascarellos Dolcetto Bricco för 75 DKK är riktigt bra. Klart "safarivärdigt" redan där.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Undrar om det inte var Mascarellos Dolcetto Santo Stefano di Perno... vi köpte den hur som helst inte, eftersom det var annat som stod högre upp på agendan. Pelissero fick däremot lift hela vägen hem!

J sa...

Den verkar faktiskt gå att komma åt via sökfunktionen på den svenska sidan.