onsdag, april 27, 2011

Helblint med Vinosapien


Priser och inköpsställen:

2008 Weingut Prager Klaus Riesling Smaragd
(254 DKK bergmanvin.dk, €34 broeding.de, 419 kr SB)

2008 Weingut Prager Wachstum Bodenstein Riesling Smaragd
(254 DKK bergmanvin.dk, €34 broeding.de, 419 kr SB)

2008 Weingut Prager Wachstum Bodenstein Grüner Veltliner Smaragd
(254 DKK bergmanvin.dk, €34 broeding.de, 419 kr SB)

2007 Maison Pierre Overnoy Arbois-Pupillin Blanc
(200 DKK, petillant.dk)

2009 Domaine Yvon Métras Moulin-à-Vent
(200 DKK, petillant.dk)

2007 Moric Jagini Blaufränkisch Zagersdorf
(€30, broeding.de)

2009 Domaine Jean Foillard Morgon "Côte du Py"
(200 DKK, petillant.dk)

2009 Domaine Marcel Lapierre Cuvée MMIX
(475 DKK/mg, vinrosen.dk, 300 kr, winetrade.se)


Sök efter smaknoteringar hos Vinosapien

4 kommentarer:

The Wall sa...

Jag fick glädjande nog justera min uppfattning om att gamay är odrickbart efter att ha upplevt Foillards "Côte du Py" som klart angenäm. Tack för tillställningen! Riktigt intressant provning.

Nu återstår bara att bli överbevisad om förträffligheterna med pinotage...

Mats L sa...

En höjdarkväll! Gamay fick sin revansch, liksom Blaufränkisch. Det bästa var det lugna sökandet och att inte falla i fällan att bara söka druva och ursprung på tävlingsmanér.

Jag gillar ekologiska och biodynamiska viner, men svavel är inte bara av ondo. Tror att Overnoy åkte iväg och lämnade jäskaret öppet lite för länge. Det var som när man på hösten klipper gräset under äppelträdet med den nedfallna frukten i olika faser av sönderfall.

Prager var super, liksom alla röda.

Nick Shay sa...

Min erfarenhet av Jura är att den smakbild som Mats L verkar ogilla finns hos såväl traditionalister som biodynamiker. Möjligen att Overnoy tar det biodynamiska ett steg längre än alla andra. Men fino-tonerna går igenom det mesta av det vita i regionen. Min erfarenhet av Overnoy är att deras viner behöver luftas en bra stund innan de dricks. Finns några rätt orena dofter som brukar försvinna av luftning. Men sist jag drack deras viner var i Emmanuel Houillons kök, som var ungefär lika osterilt som deras viner (läs: oren provningsmiljö med mycket orena doftintryck).

Utmärkt att ni börjat skriva europeiska jämföreslepriser. Kan tillägga att Belvini är ungeför 50 kronor billigare på Achleiten och Bodenstum än Broeding. 16 euro för en tolva är även billig frakt.

Får jag även dra en lans för http://www.grubis-weine.de/? Om man vill ha mer botrytiserat och mindre av rasig syra än hos Prager. Mellan 28 och 35 euro för Knolls, F.X. och Hirtzbergs bättre/bästa lägen? 18 euro för en tolva till huvudstaden.

vinogram sa...

Såå sugen på riesling. Prager eller R Pichler är frågan.