onsdag, januari 05, 2011

2007 Aurora Barricadiero"Mitt vin är medicin" lyder en av Didier Barrals favoritrepliker. Mot vad, kan man undra - men vi förstår vad han menar, åtminstone på ett metaforiskt plan. "För vad" kanske vore en bättre fråga.

Vissa viner - inte så många - drabbar en på ett fysiskt sätt. Vi pratar om känslan av hälsodryck, flytande näring, energikick, rentav blod-transfusion. En vätska så mättad av mineraler och mogna fenoler att man knappt fattar hur de fortfarande kan vara i lösning. Ett livgivande elixir, helt enkelt.

2007 Aurora Barricadiero är precis ett sådant vin. Nyligen har vi druckit rätt många ljusa, lätta, slanka röda, så kanske var vi extra mottagliga för den här aspekten just nu (vinets eviga "sax, sten eller påse"). Det här är nämligen mörkt som en italiensk natt, muskulöst som en italiensk hingst och generöst som en italiensk middag.

Bärdessert är förstås ett måste i det sammanhanget, men vi plockar bara de mörkaste, mest mogna: körsbär, blåbär, björnbär. Ute på stallbacken dansar violer och syrener med rostiga järnspikar och röda vinteräpplen. Och namnskylten ljuger inte, här finns gott om lyxrostat, tobak och mörk choklad från nya franska barriques. Vilket sniff!

Men - det är i munnen det händer. Den rent fysiska upplevelsen av stora mogna tanniner, mineraler, färgämnen, torrextrakt, fast materia, kalla det vad ni vill - är enormt tillfredsställande. Nästan femton procent alkohol totalt bortspelade, och syrorna så pass höga att vinet inte har några som helst problem med att friska upp. Allt är i balans. Och viktigast av allt: det är underbart att suga på. Länge.

Nog sagt, ni förstår vart det barkar. Det här är inget annat än ett sensationellt vin. Oavsett pris.

Sa vi biodynamiskt?

2007 Vini Aurora "Barricadiero" Marche IGT kostar 159 DKK/SEK hos Carlo Merolli. Eller €15,50 hos Delmundi. Den svenska importören är tyvärr ute och cyklar.

ps. Tidigare bloggat här. Italienska Viner har skrivit här och här.

25 kommentarer:

Vinosapien sa...

fantastiska grejer. snacka om personlig attityd. omöjlig att inte älska. och den rackaren tål lagring. händer roliga saker (mer fransk karaktär) efter 4-5 år.

stod faktiskt och fingrade på en barricadiero i gårkväll, men det blev en lika skön:

http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1209,1306&TasteDate=30

höres.

Finare Vinare sa...

Nä, det här vinet får inte saknas i källaren, den saken är klar.

Oj, den där sköningen vill man ju gärna återse. Fortfarande ung förstås, och lite co2 är ju bara naturligt konserveringsmedel...

Chims 08 "tradition" var förresten riktigt trevlig sist vi drack den. Men Larzac 07 är exceptionell...

Herren sa...

Låter som en härlig kick, kan nästan känna doften och sitter här som en sturig 5-åring: -JAG vill också ha, Herren tycker om sånt där...Dr Merolli får skriva ut ett recept till ser det ut som.

Terroiristen sa...

Verkar onekligen spännande. Marche har verkligen ingen stor representation hos oss. Ingen alls faktiskt. Detta ska det härmed bli ändring på! Kompletterar med detta bums! Sa vi alltså 159 danska (och än så länge svenska) kronor?

Vad kan mer tänkas finnas under radarn här i Virum? En flaska till jag aldrig skulle tänka på att lägga till själv? Förslage?

Anonym sa...

Det där lät ju inte alls dumt. Synd att de inte har leveranser till Malmö. Lite bökigt och dyrt att ta sig till Holte.

Finare Vinare sa...

Herren: det blir nog inte sista receptet från doktorn i fråga. Tänk vad frisk du ska bli!

Terroiristen: har du tänkt på Montevertine? Cascina Cucco? Schiavenza? Mascarello? d'Angelo? Le Ragose?

Öhman: en shoppingrunda på Hansa kan vara väl så kostsam ;-) Men sant, broavgiften är avskräckande för engångsresor. Dumt, om nu avsikten med bron var att stimulera regionen. Man får samla ihop sina ärenden till Danmark...

Vi hörde just av Carlo att Barricadiero nu är utsålt hos honom - och hos Cibi e Vini på Christianshavn. Åtminstone den senare butiken kommer troligen att få in fler. Vinet brukar alltid finnas på deras hyllor à 149-159 DKK.

Amatörish sa...

Fler bra vinrecensioner - ja tack.

Ekologiskt odlat vin - ja tack.

Biodynamiskt vin - nej tack.

http://www.vemihelvete.se/2009/04/om-ekologiskt-vs-biodynamiskt.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Biodynamiskt_jordbruk

Finare Vinare sa...

Ni som redan bestämt er för att beställa, varför inte prova med tyska Delmundi (€15,50). De levererar till Sverige också.

http://www.delmundi.de/product_info.php/info/p132_Barricadiero-Marche-IGT-Rosso-2007---Aurora---BIO.html

Mats L sa...

Kul att den är så bra. Jag köpte 4 st nu, och har några 2006 kvar från tidigare. Dags för en hedonistisk mikrovertikal!

Anders sa...

Hm, vart tog querkofoben vägen...? Högst tillfälligt, får jag förmoda(?) ;-)
Skämt åsido, Montepulciano (och här även några skvättar annat) lämpar sig ytterst väl för att göra sådana här maffiga, för att inte säga monstruösa, viner. På något sätt finns ofta en bakomliggande elegans som räddar viner precis vid klippstupet. Hur de åldras har jag måttlig koll på, men tänker ta reda på det senare i år, då jag ska hålla en provning av mogen (?) Montepulciano på AuZone.
/A

Finare Vinare sa...

Mats - hos Carlo eller Delmundi?

Anders - du kan ju tro att det ämnet var på tapeten igår kväll. Men: är det bra, så är det bra - bara att kapitulera. Det är trots allt verkligheten som gäller, inte kartan...

Vi har heller ingen erfarenhet av lagring, men nu har vi i alla fall 06 och 07 på lut. Hör av dig när du ska ha provningen!

Anders K sa...

8 september ligger den. Kanske dags att bli medlem, om du vill gå på den?

Mats L sa...

FV, jag köpte 2006 på Cibi e Vini i Köpenhamn och 2007 från Carlo med transport till Sverige.

Anonym sa...

FV: Guldkorn i all ära men när det vankas säkra kort har väl de flesta en handfull flaskor man väljer mellan för att inte råka ut för handgemäng ;-).

Vilka säkra kort har ni säg mellan 80-150 samt 150-300 pistoler som ni alltid ser till att ha hemma inom räckhåll för 110% avnjutning? Om ni fick välja max 3 i varje kategori :)

PS: Skönt med mildgrader så man kan beställa från Carlo igen!

P.

Finare Vinare sa...

P - grejen med säkra kort är ju att man vill variera sig för att ha roligt med vin. Det måste finnas tillräckligt med olika viner till hands för att man ska kunna improvisera. Ungefär som ett skafferi.

Kolla årsbästalistan del två, där finns den typen av viner du frågar efter. Fine Amor är nog vårt Go-To-Wine #1, oavsett årgång. Det funkar alltid och vi tröttnar inte på det. Därför är det ett perfekt vin att ha hemma.

Hösten har av naturliga skäl tillhört signore Merolli, så det är hans viner vi i första hand sträckt oss efter till vardags. Just 2007 Barricadiero har vi redan druckit ett par flaskor av, men först nu var tillfället rätt för en post. Det ska bli ett sant nöje att dricka vinet igen - och igen!

Få se när Carlo bedömer att det är varmt nog att skicka...

Anders - det var på tapeten inför hösten, men tiden räckte inte. Till nästa höstsäsong så...

Anonym sa...

FV: Jag lade en beställning igår och fick inget meddelat om att det inte kunde skickas så antar det är OK med rådande väderlek dvs runt 0 grader.

Fine Amor absolut. För mig smäller nog Campredon liite högre men båda är fantastiska för pengen.

Anders sa...

"tiden räckte inte"
Nå, man behöver ju inte gå varje vecka...
Hör av dig i god tid när det blir dags.

Björn sa...

Visst är det lätt att bli sur på den svenske importören (sugen på att nämna honom vid namn). Auroras "enklare" Rosso Piceno Superiore marknadsförs med orden "Vinproducenten satsar på Sverige och har sänkt priset på detta vin, det i kombination med en starkare kronkurs gör ett mycket förmånligt pris". Vinet betingar i Italien runt hundralappen och jag gissar att det i Danmark går lös på ett par tior till. I Sverige får vi stå ut med 239kr:-( Vet hut!!

Finare Vinare sa...

Hear, hear, Björn. Det finns flera bondfångare i Sverige som skulle få tänka om på en fri marknad. Vi kan bara rekommendera alla läsare att prenumerera på Wine-Searcher Pro.

Jämför:

http://www.delmundi.de/product_info.php/info/p133_Rosso-Piceno-Superiore-DOC-2008---Aurora---BIO.html

Men visst blir det dyrare i Sverige på grund av SB:s påslag, BS-logistiken och det orättfärdiga handelshindret svensk alkoholskatt. Med all säkerhet är importörerna lika trötta som vi på denna hopplösa konstruktion.

Lek med tanken att vi kunde handla direkt från importören utan de här påslagen - som i resten av EU.

Björn sa...

"Lek med tanken att vi kunde handla direkt från importören utan de här påslagen - som i resten av EU."

Hehe, gör vi inte redan det i någon mån kanske?? Fast frakten tillkommer ju i alla händelser, alternativt en resa över sundet för våra skånska vänner:-)

JanneS sa...

Sådärja, då var den slut hos Delmundi också. Precis när jag skulle till att knappa in en beställning, synd att det inte blev några.
Kul att ni delar med er, men synd att ni har så många följare att det ni hissar tar slut innan man hinner säga flaska;-)
Undrar vad Herr Jörg Zwiener tänker, "Vad är nu detta, plötsligt har svensken fått fnatt på Bio Montelulciano?!
Blev lite sugen på att beställa några Heinrich Grenot. Min erfarenhet av Österikiska röda sträcker sig till några enstaka enklare men inte helt oävna Zweigelt under skidresor på 90-talet.
Nån läsare här med erfarenhet av sagde Grenot?

/Janne

Anonym sa...

Fick hem ett par flaskor, behövs det luft? ni som provat, vad föreslår ni för matsällskap?

Finare Vinare sa...

Slå upp vinet i en karaff och följ det under kvällen.

Biff är frestande, eller hårdost. Eller njut vinet för sina egna kvaliteter. Berätta gärna vad du tyckte!

Better wining sa...

Har tre flaskor kvar, Spara eller dricka nu? - Senaste flaskan i februari, då alldeles strålade.

Finare Vinare sa...

Kul att höra, Better!

Här har vi sex flaskor kvar av nollsjuan och fyra av nollsexan. Vi känner ingen som helst brådska, det finns solklar potential för utveckling i båda, medan nollåttan nog är mer av ett drick-nu-vin. Vi lär nog dricka en vardera av de tre senaste årgångarna nu i sommar så får vi se hur det artar sig... stay tuned.