onsdag, januari 19, 2011

2009 Le Ragose Valpolicella ClassicoAv någon anledning blev det aldrig någon bloggpost i höstas - även om kvällens vin slank med på årssammanfattningen - men låt oss nu sätta spotlighten på en blygsamt prissatt flaska som lär bli vardagshjälte hemma hos oss under 2011. Vi kan till och med sträcka oss så långt som att att just det här vinet - med viss assistans från storasyskonen och en nyutgiven bok - återuppväckt vårt avsomnade intresse för Valpolicella-området.

Det avgörande kriteriet är autenticitet. Direkt när vi smakade Le Ragoses 2009 Valpolicella Classico så slogs vi av utstrålningen: detta är äkta vara. Precis så här ska valpolicella dofta - och så här ska den smaka. På nosen serveras först färska mandlar och någon körsbärskärna, sedan lysande röda körsbär, vinbär och lingon. Vi hittar en julapelsin, möjligen med enstaka kryddnejlika istucken, men ingen ek är i sikte (här snackar vi nämligen vinifiering med naturjäst och lagring i ståltank). Dessutom en blyertsaktig grusjord så påtaglig att man reflexmässigt böjer sig ner för att vända på några av markens stenar.

Den lättfotade smaken ger klockrena aromer av röda körsbär med skönt sjungande lingonsyror och en nästan omärkbar fruktsötma som berättar om det lyckade året. Avslutningen är greppigt grusig med liten mineralsälta, och smakens längd alldeles utmärkt, även om alkoholen lågsniffar under det märkbaras gräns (12%). Längden ska vi så klart tacka syrorna och mineralerna för.

Vårt helhetsintryck är alldeles förtjusande, traditionellt och läskande - ett vin som bör tillfredsställa den mest kräsne italofil. Perfekt ämnat till antipasti, charkuterier, pizza och pasta - skämdes inte heller för sig till kvällens strimlade ryggbiff i gräddig senapsås med penne och ruccola. Drick gärna i år, på den friska charmiga frukten.

Känns som en långväga italiensk släkting till Domaine de la Pepières 2009 Cuvée Granit. Priset är ynka 85 DKK/SEK hos Carlo Merolli. Men skynda innan Kalmaruniunen upplöses i slutet av månaden. Eller gör den? Vad tror ni? Vadslagning, någon?

10 kommentarer:

Anonym sa...

90 poäng? ;)

Äsch Carlo bara driver in försäljning genom att låta osäker och få folk att hetsköpa. Affärsman ut i fingerspetsarna. Det skulle väl avslutats i November från början? :)

P.

Finare Vinare sa...

90 på vinet eller på skandinaviska mynt? P, du vet ju att du kan få din fix i CT.... ;-)

Carlo är en skicklig försäljare and we love it. Det ska vara ett spel, det ska vara underhållande. Och det ska vara gynnsamt för båda parter.

Du gissar alltså på en förlängning av unionen?

Anonym sa...

Jag gillar Carlo vad han än bestämmer sig för. Han osar passion och jävlaranamma och lever ut sin hobby dygnet runt, alla dagar om året. My man. Min gissning är att den förlängs. Bara en månad givetvis och med ännu bättre fraktpriser och nya erbjudanden :)

P.

Italienska viner sa...

Aah, nollnian. Vi hade en ynka men den var korkad. Jag tror nästan att den är slutsåld redan?

Angående valutaunionen så skulle det förvåna mig om inte Carlo hade ett ess i rockärmen - 1 DKK för 1SEK vid väl valda kampanjer typ?

/Patrik

Herren sa...

Jag bettar en flaska Ghemme 2004 (en av de leveranser jag väntar på som fryst inne) på att unionen blir kvar ett tag till. Dkr står väl i 1,19 nu, inte "så" stor diff. Som tidigare sagt, jag måste nog ge detta vin och region en chans och se om jag skådar ljuset. Låter ju härligt på den eminenta beskrivningen!

Finare Vinare sa...

IV - som du vet ingår den i Le Ragose-setet, och så finns det nog ett mindre antal kvar dessutom. Möjligen skulle det komma en liten sändning till.

Herren - vi fick söta små halvflaskor Ghemme 2004 i ersättning för en korkad helflaska. Åtminstone en sådan lilleputt kan vi satsa på att Carlo vill fortsätta att fiska svenska kunder. Att bygga en större kundkrets tar tid och några månader är lite i sammanhanget.

Som sagt är vi kanske snart ikapp den danska kronan? Inte en sekund för tidigt i så fall. Tänk när man åkte med farmor till Kph och handlade på tilbud för billiga danska pengar (0,75 SEK)...

Odysseybob sa...

Vi får verkligen hoppas att Carlo fortsätter med detta, som sagt han är en driven säljare som ser att han lyckats fånga vårat intresse, har själv haft svårt att motstå nu under unionen, fick hem mitt vin i dag som har fått stå en tid i Holte i väntan på bättre väder. Så nu ser jag fram emot att stifta närmare bekantskap med Ioppa från olika årgångar:-)

Anonym sa...

OT: Systembolaget lanserar en helt ny web i Februari. Spännande. Lite.

P.

Anonym sa...

Hittade en Masi Amarone Costasera 2006 i gömmorna som fick bekänna smak ikväll. Min första tanke var "är det portvin jag dricker?". Usch, inte alls min femma. Sliskvin. Det här borde inte kosta mer än 130 spänn i min mun. Vin är fantastisk kul när det är bra men jag blir lika besviken och butter när det är skräp.

Kommer dröja tills nästa amarone om ingen kan övertyga mig att det är inte så här Amarone är tänkt att smaka. Mindre port i bloggpostens Amarone?

P.

Finare Vinare sa...

P - spara i tio år så blir det kanske bättre. Costasera 1990 var fantastiskt för några år sedan.

Oj, Le Ragoses valpolicella har inget med amarone att göra förutom växtplatsen och dominerande corvina. Ett körsbärsfriskt och väldigt läskande vin på 12%.

Vår amaronefavorit är en mogen Mazzano! Andra halvan av 90-talet typ 95-99 är lagom att dricka nu.