måndag, januari 17, 2011

2006 Foradori Teroldego RotalianoDet finns vinmakare med osedvanlig utstrålning. En sådan är Elisabetta Foradori. Dramaturgin i hennes historia är så stark att den skulle kunna kokas ner till tidningsrubriker eller filmsynopsis:
"19-åring tar över gården och avslöjar potentialen hos oansenlig druvsort" eller "Ensamstående trebarnsmor sätter okänd appellation på världskartan".

2006 Foradori Teroldego Rotaliano DOC är husets basversion av lokala druvan teroldego. Färgen är intensivt blåröd. Doften är först lätt animalisk och reduktiv, men öppnar snart upp med syrahliknande aromer av violer, blåbär och mörka surkörsbär. Den rena frukten spelar mot lakrits, gummi, fat, örter och bränd jord, plus en knivsudd autentisk funkighet och biodynamisk kompost på röda äpplen. Ett omisskännligt italienskt uttryck, trots närheten till fransk syrah.

I munnen får vi en välbalanserad och riktigt trevlig drickupplevelse med fint fokuserad frukt som liknar söta blåbär och lakrits. Friskt syrligt och bestämt till sin personlighet, med seriös stoppning och struktur, samtidigt så lent och harmoniskt i munkänslan med vanilj och choklad. De klockrena, smått laktiska fruktaromerna hänger kvar i gommen ett bra tag efteråt. Ett extremt välgjort och matvänligt vin, naturligt framtonande, livligt och fjäskbefriat liksom sin upphovskvinna - och precis lika tilltalande.

Till 159 kr är det här en kanonbra norditalienare som utan större problem överträffar nordrhônare i samma prisklass. 2006 är en god årgång, och det finns solklar potential för utveckling med några års lagring. Dessutom är PrimeWines pris i BS konkurrenskraftigt i ett europeiskt perspektiv. Hatten av!


ps. Dag 2 får vi mer bordeauxlik doft, lätt stallig med sammetsmjuka körsbär, blomtoner och snygga fat. Smaken minst lika bra som igår, och den har på samma gång stramat upp sig och blivit ännu lenare.

Föredrag med Elisabetta Foradori för er som hänger med på tyska:

9 kommentarer:

FV-trollet sa...

Kudos till PrimeWine som generellt tycks bygga sin prissättning på inköpspris och europeisk konkurrens. Det innebär att två och tre-glassaker som Foradori och Ca'Rugate kan klippas för runt 150 kronor. Sådant uppskattas. Ingen nämnd och ingen glömd. Men man minns hur Kelleri Terlans viner prissattes innan de kom till PrimeWine. Inte sällan tre gånger dyrare än nere på kontinenten. Kulturskillnad mellan svenska importörer eller insikten att de europeiska speditionsfirmorna numera jobbar på högvarv med att förse Sverige med s.k. nisch-viner?

Ingvar Johansson sa...

Vilket scoop ! Jag har letat efter Foradoris viner utan att en titta i BS. Håller dock inte riktigt med er om beskrivningen "oansenlig druvsort". Teroldego har länge nämnts med respekt bland italienska vinkännare. Foradori har ju givetvis i stort utsträckning bidragit till detta men hon är långt idrån ensam. Det här visar väl med all önskvärd tydlighet vilken skatt de lokala italienska druvsorterna utgör.

Winepunker sa...

Foradoris Granato har länge varit en så'n där 'glömd favvo', ett vin som är otillgängligt i unga år men som utvecklar en enormt egen karaktär på behagligt vis med tiden. Tyvärr dricker man hennes viner alltför sällan, de är mycket solida.

Ruso sa...

Jag besökte vingården i september. Den är mycket prydlig och vacker. Naturligtvis granatäppelträd i trädgården. De hade några amforor i källaren som de provade sig fram med. Rundvandringen avslutades med sittande provning och en mycket trevlig pratstund om ditten och datten. Elisabetta var dock inte på plats. Det hade varit kul att träffa henne. Det låter bra att Granaton utvecklas väl med ålder. Tyckte nog att Teroldegon/Foradori inte var långt efter i upplevelse i dagsläget, trots dryga 20€ i prisskillnad. Även den vita Myrto var väldigt god. Min hustru, som inte är särskilt svag för vita viner, lovordade det. Måste också lovorda importören som håller samma pris här som priset på plats. Lokala Coop i Cavalese hade kampanj för 12€ på Foradorin. Rena snygga viner, mer elegans än kraft.

Anonym sa...

Fantastiskt bra vin detta. Mina tankar gick till Campredon som säkert är helt fel men smilbanden blev exakt de samma. Återköp helt klart. Tack för alla fantastiska vintips. You have my taste :)

P.

Finare Vinare sa...

Kul att höra P, vi visste väl att det skulle smaka ;-)

Alain Chabanon och Elisabetta Foradori, all respekt till sådana fantastiskt dedikerade människor. Riktigt vin på riktigt helt enkelt... vi beställde sex flaskor Teroldego på rotmos.

Anonym sa...

FV, har du/ni något mattips till vinet?

-Martin-

Anonym sa...

6-pack av -08 finns ser jag. Testat?

Foradori (nr 73536)

P.

Finare Vinare sa...

Vi köpte en flaska på Cibi e Vini i somras och korkade upp den ganska omgående. En liten besvikelse, får man nog säga, men förväntningarna var höga och vinet var förstås inte utvecklat som nollsexan. Det är värt minst en chans till, men sexpack är kanske i mesta laget. Bäst hitta några att dela med...

Martin, din fråga ljöd för döva öron... men vi skulle nog säga att Foradoris Teroldego är en riktig "allrounder" på matbordet.